Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Fotografikak_a_Duna-nap_alkalmabol

Fotografikák a Duna-nap alkalmából

A Nemzetközi Duna Nap alkalmából az országokat összekötő folyó időtlen szépségére és értékeire irányítja rá a figyelmet a Galéria 12-ben megnyílt fotografika-kiállítás. A Maczkó Erzsébet által készített képeken vízfelszínrészletek jelennek meg: grafikai effektusokkal felerősített rajzolatokban és színekben merülhet el a harmóniára vágyó szemlélő.

Maczkó Erzsébet a művészet segítségével szeretné felhívni a figyelmet az élővizek, valamint jelentős természeti kincsünk, a hazánkat és számos környező országot átszelő Duna vízének fontosságára és annak védelmére – mondta el a Galéria 12-ben rendezett fotografikai tárlat megnyitóján Fonti Krisztina alpolgármester. Hozzátette, hogy a kiállításnak aktualitást ad a közelgő, június 29-i Nemzetközi Duna Nap, amikor is az érintett országokban immár tizenkettedik alkalommal tartanak programokat a folyó és vízgyűjtője értékeinek bemutatására.
„A víz ősanyag, az élet keletkezésének alapja” – magyarázta a Víz-folyam 2. címmel nyílt kiállítás fő témája kapcsán Maczkó Erzsébet, akinek az elmúlt években készített munkái fókuszában a szakrális építészet és a természeti táj mellett a víz áll. Alkotásai fotók, valamint fotografikák, azaz grafikai effektusokkal módosított fényképek.
Utóbbiak közül most a Galéria 12-ben láthatjuk néhány fekete-fehér művét. Ezek a fodrozódó víz felszínének izgalmas rajzolatait domborítják ki, és szintén ebbe a műfajba sorolhatók azok az élénk képek, amelyek a lemenő nap vízben tükröződő színjátékát erősítik fel.
Bakos Tamás grafikusművész, az ELTE Tanító- és Óvóképző Kar Vizuális Nevelési Tanszékének vezetője szerint a folyamatosan változó víztükörben rejlő fotós kihívás lényege: egy jó kompozíciót kivágni az időből. A vízen táncoló fény mozgóképre kívánkozna, az alkotó viszont állóképre dermeszti a változó látványt. A tanszékvezető megjegyezte, hogy Maczkó Erzsébet a nagy fotográfiai témák közt válogatva általában egyetlen részletre koncentrál, mert – mint fogalmazott – „a sokféleségben való lényegkeresés során rádöbben, hogy minden részletben ott bujkál ugyanaz az igazság”.

sz.

Maczkó Erzsébet kiállítása a Galéria 12-ben tekinthető meg július 4-ig, hétfőtől péntekig 12–22, szombaton 16–22 óráig. Cím: XII., Hajnóczy József utca 21.