Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Nemzetközi hírű közösségi programok az Aranyban

A diákok szociális érzékenységét növelő, valamint a környezet iránti felelősségvállalást népszerűsítő közösségi programjait mutatta be a Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium a harmadik Sion Világtalálkozón. Az egykori és jelenlegi Sion-iskolák részvételével megtartott nemzetközi konferencia résztvevői megvitatták, mit tehetnek az intézmények a társadalmi igazságosságra nevelés érdekében.

Kötelező a parlagfű elleni védekezés

Még nem szórja pollenjeit a parlagfű, a gyomnövényt azonban már irtani kell. Ennek elmulasztása esetén a jegyző július 1-jétől közérdekű védekezést rendelhet el, aminek költségeit – a kormányhivatal által kiszabott bírság mellett – az érintett telektulajdonosoknak kell állniuk.

Nem elég a rendszeres fogmosás!

Szájüregi higiénia és a szájüreg daganatos betegségei címmel hangzott el előadás az Egészségesen a Hegyvidéken – Szabadegyetem májusi találkozóján. Dr. Fábián Dóra fogszakorvos arra hívta fel a figyelmet, hogy megfelelő szájápolással a fogak romlása mellett a szájban kialakuló betegségek jelentős része is elkerülhető.

Ünnepeltek a sportiskolások

Mostantól „saját” tanterme van a magyar vízilabdának és Michelisz Norbert autóversenyzőnek is a Testnevelési Egyetem gyakorlóiskolájában. A harmadik alkalommal megrendezett Diana Fesztiválon nagyszabású kulturális programsorozattal búcsúztatták a tanévet a diákok.

Évfordulók esztendeje

A Hegyvidéken három mártír római katolikus magyar főpapnak áll szobra, mindegyik a róla elnevezett téren. Az idén mindhármuk halálának nevezetes évfordulója van: Boldog Apor Vilmos győri püspök 70 éve, Mindszenty József bíboros, esztergomi érsek, Magyarország utolsó hercegprímása 40 éve, Márton Áron erdélyi püspök 35 éve halt meg.

Fotografikák a Duna-nap alkalmából

A Nemzetközi Duna Nap alkalmából az országokat összekötő folyó időtlen szépségére és értékeire irányítja rá a figyelmet a Galéria 12-ben megnyílt fotografika-kiállítás. A Maczkó Erzsébet által készített képeken vízfelszínrészletek jelennek meg: grafikai effektusokkal felerősített rajzolatokban és színekben merülhet el a harmóniára vágyó szemlélő.

Hopp-Parádé: világsztárok karnyújtásnyira

Lelkes közönség, kiváló hangulat, igazi ugróidő, nagyszerű versenyzők. Minderre szükség volt ahhoz, hogy több csúcs is szülessen a szokás szerint a Hegyvidéki Napok részeként a Sirály sétányon megrendezett Hopp-Parádén. A jamaikai Damar Forbes 8,16 méteres ugrásával beállította a két évvel ezelőtt született versenyrekordot, míg Virovecz István 7,74 méterrel az eddigi legjobb magyar eredményt érte el.

Hegyvidéki Napok – kánikulában

„Nem baj, ha egy kicsit unod a várakozást, én még egyszer körbemegyek a kosárhintával, addig nézelődj, de csak itt a közelemben ám!” – mondta kissé nyúzottnak tűnő anyukájának a szupermenné festett kisfiú. A közelükben lévő szülők együtt érző mosollyal néztek össze. A kézzel hajtott kosárhinta, ami évek óta a gyerekek nagy kedvence, nem állt meg egyetlen pillanatra sem, és hasonlóan népszerű volt a többi játék is. Persze, közben a felnőttek sem unatkozhattak, koncertek, bemutatók, kóstolók várták őket is. A szokásoknak megfelelően igazi családi ünnep volt a Hegyvidéki Napok, a korai kánikula ellenére is benépesült a Gesztenyés kert és környéke.

Schrammel Imre díszpolgár lett

„Azokat az utakat követem, amelyeket a természet mutat” – vallja művészetéről Schrammel Imre keramikus, aki tanárként is nagy figyelmet fordított arra, hogy diákjainak átadja a természet megfigyelésének képességét. A Hegyvidéken élő, nagy hatású művész kiemelkedő munkásságát díszpolgári cím adományozásával ismerte el az önkormányzat.

Kulturális Szalon: zarándokpont

Vetítéssel és élménybeszámolóval egybekötött estet tartottak a Kulturális Szalonban. A különleges összejövetelt ünnepélyes bejelentéssel koronázták meg: az intézményben zarándokpont nyílik, így az érdeklődők a Magyar Zarándokút Egyesület által kibocsátott, a zarándokok számára fontos tárgyakhoz, kiadványokhoz is hozzájuthatnak.

Fejlesztési hullám a gerincgyógyászati központban

Új betegfelvételi és adminisztrációs egységet alakítottak ki az Országos Gerincgyógyászati Központban. A Királyhágó utcai épület földszintjén létrehozott tágas ügyféltérben már zajlik a fekvő és járó betegek felvétele, valamint a fekvőbetegellátás-szervezés – a központi adminisztráció munkatársai és a diszpécserek is itt kaptak helyet.

Kezdődnek a nyári útépítések

Jelentős közterületi fejlesztéseket hajt végre az önkormányzat, hamarosan a kerület több pontján járda-, lépcső- és útépítés kezdődik. A gyalogosok kényelmét és a közlekedésbiztonság további javítását szolgáló beruházásokat a kizárólag útépítésre használható kommunálisadó-bevételekből finanszírozzák. Már elkészült a Vöröskő lépcső felújítása, míg a Hóvirág út rekonstrukcióját a főváros végezte el. A felújított útszakaszon sebességmérésre kell számítani.

Megkezdődött a térrendezés a polgármesteri hivatal körül

A terveknek megfelelően június 15-én elkezdődött a Városháza tér kialakítása a polgármesteri hivatal környezetében. Most a hivatali épület oldalában található kis teret kerítették körül, míg a Kiss János altábornagy utca Böszörményi út és Törpe utca közötti rövid szakaszát július 1-jétől zárják le.

A térkép megtekinthető itt.