Irány a balkon! – grillötletek a forró napokra
Itt a hűsítők ideje! Amikor az ember egész nap tikkadtan üdítőre szomjazik, legjobb, ha előre bekészít magának egy kancsó friss mentaszörpöt, amivel legalább néhány órára biztosíthatja a szükséges folyadékmennyiséget. A menta nemcsak jó szomjoltó, de hűsít is, ráadásul a kancsóban úszó friss, zöld levelek és a citromkarikák látványa már önmagában üdítő hatással van szervezetünkre. Mivel a levendula is elkezdte kibontani kis virágait, bátran összekombinálhatjuk a két növényt, nem bánjuk meg!
Citromos mentaszörp
1,5 l víz
2 kg cukor
négy nagy marék friss mentalevél
2-3 db citrom vagy citromsav
A cukorból és a vízből szirupot főzünk, ehhez ízlés szerint hozzáadjuk a citromot vagy a citromsavat. Kellemes, limonádé ízű szörpöt kell kapnunk. A forró víz alatt elzárjuk a gázt, és beleeresztjük a mentaleveleket. Lefedjük, és körülbelül tíz percig állni hagyjuk. Amikor a menta összeesett, kihorgásszuk a szirupból, amit aztán lehűtünk. Lezárt üvegben, sötét, hűvös helyen hónapokig is eláll a szörp.
*
A nyári menükből elmaradhatatlan hideg gyümölcsleveseknek ezer és ezer variációja van. Ha nem jutott eszünkbe időben elkészíteni és jól lehűteni, akkor se essünk kétségbe! Itt következik egy villámgyors meggyleves, amit még ilyenkor is könnyedén összeüthetünk. Igaz, hogy egész más jellegű lesz, mint a főzött, de ez is friss, finom és ami a legfontosabb: üdítően hűs. Ráadásul azáltal, hogy nem hőkezeltük, a gyümölcs teljes értékűen kerül a szervezetünkbe, ahol minden jótékony hatását szabadon kifejtheti.
Villámgyors meggyleves
50 dkg meggy
2 dl tejszín
1 dl tej
csipetnyi fahéj
1 rúd vanília kikapart magjai
A kimagozott, friss meggyet beledobáljuk a turmixgépbe, felöntjük hideg tejszínnel és tejjel, hozzáadjuk az őrölt fahéjat és a vaníliamagokat, s a legmagasabb fokozatra kapcsoljuk a gépet. A tejszíntől krémes, édes lesz a levesünk, úgyhogy ha minden jól megy, cukorra sem lesz szükségünk, de előfordulhat, hogy olyan savanyú meggyet használtunk, amihez elkél egy kevés édesítés. Ilyenkor porcukrot tegyünk bele, hiszen az azonnal elolvad még a jeges levesben is!
*
Érdemes minél előbb elkezdeni a grillszezont! Ma már az sem gond, ha az embernek nincs kertje, vagy nem tud elutazni a telekre. Egy zsebkendőnyi erkély is éppen elegendő, hogy felállítsunk egy mini grillsütőt, és máris izzíthatjuk a faszenet, hogy megsüthessük rajta a pecsenyénket.
A kis kolbászok, sajtok és természetesen a rengetegféle zöldség mellett gyorsan átsüthető húsokban kell gondolkodnunk. Idetartoznak a vékonyra szeletelt vagy klopfolt hosszúkaraj, a szűzpecsenye, a csirkehús és a különféle darált húsos fogások. Jobbnál jobb pácokkal igen változatossá tehetjük egy baráti összejövetel menüjét, mindössze annyi a dolgunk, hogy egy kicsit előre gondolkodjunk.
Hosszúkaraj baconburokban
40 dkg hosszúkaraj
6-8 szelet baconszalonna
só, fokhagyma, pirospaprika, kakukkfű, olaj
A húst vékonyan felszeleteljük, és lehetőleg sima felületű klopfolóval kilapogatjuk. Elkészítjük a pácot: egy-másfél deciliter olajba beleszórunk egy púpozott teáskanál édes fűszerpaprikát, beletörünk 2-3 gerezd fokhagymát, hozzáadjuk a frissen leszedett, apróra vágott kakukkfüvet és a sót. Ezzel aztán szépen bekenjük egyenként a szeleteket, amiket egymásra helyezünk, és egy fóliával lezárt tálban egy éjszakára a hűtőbe tesszük.
A sütés előtt vesszük elő legközelebb, a kissé lecsöpögtetett húsokat baconszalonnába tekerve helyezzük a rácsra, amikor már forró alatta a faszén. Grillezett zöldséggel tálaljuk.
Gorgonzolás hamburger
60 dkg darált marhanyak
20 dkg gorgonzola
só, cayenne bors
hamburgerzsömle
jégsaláta, csalamádé, csemegeuborka
mustár, ketchup
hagyma
A darált húst enyhén befűszerezzük a sóval és a cayenne borssal, majd egy-két órára lezárt tálban a hűtőbe tesszük. Amikor izzik a faszén, tízdekás pogácsákat formázunk a húsból, és a rács felét beterítjük vele. A másik felére a félbevágott zsömlék jönnek, ezeket kívül-belül megpirítjuk.
Ha a hús megsült, a zsömlébe helyezzük és vékonyan rászeljük a gorgonzolát. Ez az enyhén fokhagymás sajt hamar megolvad a forró húspogácsákon, és különlegesen finommá teszi majd a szendvicsünket.
Ráhalmozzuk a savanyúságot, salátát ízlés szerint, meglocsoljuk házi ketchuppel és jóféle mustárral is. Ne felejtsük ki a frissen felszeletelt, ropogós hagymaszeleteket!
Édes-csípős csirke
6 db csirke felsőcomb
1 rész méz
1 rész ketchup
chili paprika, római kömény, só
A hozzávalókat a só kivételével összekeverjük, és a sütés előtti este a bőrös csirkecombokat beleforgatjuk a pácba. Lefedve egy éjszakán át a hűtőben pihentetjük. Másnap egyenként megsózzuk, és forró parázs fölött átsütjük a felsőcombokat. Friss salátával, rizzsel, párolt zöldséggel tálaljuk.
*
A házi ketchup – mint minden, amit a saját kezünkkel készítünk – összehasonlíthatatlanul finomabb a boltinál. Érdemes kipróbálni, amikor már lehet szép, nem gyorsérlelt paradicsomokat kapni a piacon. Fontos, hogy minden összetevő friss legyen, ez adja majd a ketchup zamatát!
Házi ketchup
4 fej hagyma
2 teáskanál édesköményt, 2 csapott evőkanál koriandermagot, 4 szem szegfűszeget mozsárban összetörni, a hagymához adni
2 ujjnyi gyömbért, 4 gerezd fokhagymát, 1-2 chili paprikát felszeletelni-aprítani, a hagymához adni
csipet só, bors, 1 kiló paradicsom, egy csokor bazsalikom szára bele
1 liter olasz passzírozott paradicsom, 2,5 dl vörösborecet, 20 dkg barnacukor bele.
A hagymát apróra vágjuk, és olajon megdinszteljük. Amíg párolódik, mozsárba szórjuk az édesköményt, a koriandert és a szegfűszeget, s finom porrá őröljük mindet. Ezzel az illatos porral fűszerezzük aztán a hagymát. A tűzön kissé majd megpörkölődnek, így sokkal intenzívebb lesz az illatuk és az ízük is.
Hozzáadjuk a felaprított gyömbért, a fokhagymát és a chili paprikát. Ha összeértek az ízek, jöhet bele a frissen őrölt bors, majd a cikkekre vágott, kicsumázott paradicsom és egy jó csokor bazsalikomszár, finomra vágva. Ha biztosra akarunk menni, hozzá kell adnunk az olasz paradicsompürét is. A vörösborecet és a barnacukor teszi teljessé az ízélményt.
Jó 30-40 percig rotyogtassuk a ketchupöt! A bazsalikom felaprított leveleit csak a főzés végén adjuk hozzá, mielőtt az egészet robotgépben pürésítjük. Gondosan lezárt üvegben, hűtőben jó darabig eláll, de garantáltan hamar elfogy.
*
A vaj és a margarin közötti nagy-nagy különbséget a most következő recepten teszteltem először. Mondanám, hogy érdemes kipróbálni, de inkább azt mondom: nyugodtan ki lehet hagyni a kísérletezést. A vajas változat mindent visz – és mindenben! Süteménytésztát, krémet, bármit csak vajjal érdemes előállítani, a két végeredmény közti különbség zongorázható.
Terike meggyes pitéje
kb. 1,5 kg meggy
60 dkg rétesliszt
6 ek cukor
3 tojás sárgája
kb. 2 dl tejföl
1 csipet só
2-3 ek kristálycukor
őrölt fahéj
A tésztát gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, hogy ne olvadjon meg túlságosan a vaj. Két cipóra bontjuk, és befóliázva kb. fél óráig pihentetjük a hűtőben. Addig megmossuk és kimagozzuk a meggyet. Érdemes frisset használni, nemcsak azért, mert finomabb, de azt a gyönyörű, mély bordó színt, amit produkál, sosem tudja megközelíteni a bolti befőtt.
Az egyik cipót egy nagy tepsi méretére nyújtjuk, óvatosan feltekerjük a sodrófára, és beterítjük vele a tepsi alját. Vékony rétegben meghintjük grízzel vagy zsemlemorzsával, erre jön a lecsöpögtetett meggy. Nem baj, ha látszólag nem fedi be teljesen a tésztát, a sütőben majd összeérnek a szemek. A gyümölcsöt megszórjuk ízlés szerint kristálycukorral (használhatunk házi vaníliás cukrot is) és egy kevés fahéjjal. Erre jön a másik tésztaréteg.
A tetejét megkenjük a tojások fehérjével, és betoljuk a sütőbe; 180 fokon kb. 35-40 perc alatt aranybarnára sül. Ha kissé kihűlt, meghintjük porcukorral, s felkockázva tálaljuk.
Az összeállítást írta: Juhász Zsófia