Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Kezdodnek_a_nyari_utepitesek

Kezdődnek a nyári útépítések

Jelentős közterületi fejlesztéseket hajt végre az önkormányzat, hamarosan a kerület több pontján járda-, lépcső- és útépítés kezdődik. A gyalogosok kényelmét és a közlekedésbiztonság további javítását szolgáló beruházásokat a kizárólag útépítésre használható kommunálisadó-bevételekből finanszírozzák. Már elkészült a Vöröskő lépcső felújítása, míg a Hóvirág út rekonstrukcióját a főváros végezte el. A felújított útszakaszon sebességmérésre kell számítani.

A kommunális adóból befolyó bevétel felhasználásáról döntő Hegyvidéki Útfejlesztési Testület javaslatai alapján az elmúlt évekhez képest az idén nyáron még több járdát, lépcsőt és utat újíttat fel az önkormányzat.
A Farkasréti temető főbejárata alatti, mintegy kétszáz méteres szakasz átépítésével befejeződik a Németvölgyi út tavaly megkezdett átfogó rekonstrukciója. Felbontják, majd újra felépítik a teljes útalapot, kicserélik a szegélyköveket, a temető felőli oldalon külön parkolósávot alakítanak ki az autóknak.
Felújítják a burkolatot a Gaál József út 20–22. szám között. A járda átépítésével az alsó kanyarnál végérvényesen megszüntetik a szabálytalan parkolást. Gyephézagos burkolat épül a Szendrő utca 13/a és 17. között, újraaszfaltozzák a Szánkó utca BAH-csomópont feletti részét, valamit a Szépkilátás úton a lépcsőt a parkolóval összekötő gyalogjárdát. Babakocsival és kerekes székkel nehezen lehet eljutni a Csaba utca 29.-hez, ezért oda rámpát építenek.
Szintén a gyalogosok biztonságos közlekedését szolgálja a járdák és a lépcsők felújítása. A nyár folyamán a Diana utcában, a 33-as szám és a Szent Orbán tér között kijavítják a burkolat hibáit és a korlátot, a Tamási Áron utca 54.-nél és a Hóvirág úti rendelő előtt pedig térkövet raknak le. Megszüntetik a botlásveszélyt a Költő utcát a Hangya utcával összekötő Hangya lépcsőn és a Breznó lépcsőn, míg a Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnáziumhoz vezető, rendkívül forgalmas Sion lépcsőnél a pofafalat és a korlátot is felújítják.
A napokban befejeződött a Vöröskő lépcső Fodor utcai részének rekonstrukciója. Helyre tették a kimozdult kockaköveket, tartófalat építettek a szomszédos kőkerítés elé, továbbá megoldották a vízelvezetést. Az önkormányzat az alapoktól újjáépítteti a Karthauzi utca 8-as számú ingatlannál a járdát tartó, rossz állapotú támfalat, valamint kijavíttatja az útpálya repedéseit.
Vadonatúj támfallal teszik biztonságossá az Irhás árok alsó szakaszát, ott ugyanis a rézsűről korábban rendszeresen föld pergett a járdára, ami zavarta a gyalogosok közlekedését. Szintén a járókelők érdekében kap szilárd burkolatot a Vas Gereben utca 34-es számú ingatlan alatti rézsű, ahonnan néhány alkalommal törmelékdarabok hullottak az útpályára.
Az egyik legnagyobb munka a Költő utca 22. előtti támfal átépítése. Már elkészült az érintett közművek tehermentesítése – az építkezés költségeit a Belügyminisztérium vis major pályázatán kapott támogatásból, valamint saját forrásaiból finanszírozza az önkormányzat. A kiemelt felújítások mellett folyamatosan karbantartják a járdákat, a lépcsőket és az utakat, amibe az egész évben zajló kátyúzás is beletartozik.
Fővárosi beruházásban felújították a Hóvirág utat a Márton Áron tér és a Hó utca között. A mintegy nyolcszáz méteres szakaszt újraszőnyegezték, a megsüllyedt részeket a pályaszerkezettel együtt átépítették, és a lehetőségekhez mérten kiszélesítették az útpályát. Időtálló és nagy teherbírású bazaltbeton burkolatot kaptak a buszmegállók, a kereszteződéseket a szegélyek lesüllyesztésével akadálymentessé tették. Az orvosi rendelő előtti buszmegállónál középső járdaszigettel ellátott gyalogos-átkelőhelyet alakítottak ki, és kandelábert telepítettek.
Mivel a tapasztalatok szerint az újraaszfaltozott hegyvidéki utakon megnő az arra haladó járművek sebessége, a környéken élők és különösen a zebrán átkelő gyalogosok biztonságát szem előtt tartva a Hóvirág úton is rendszeresen végeznek traffipax-ellenőrzéseket.

M.