Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Évi egy tüdőszűrés ingyenes a 40 felettieknek

A közelmúltban módosultak a lakosság kötelező tüdőszűrésére vonatkozó szabályok: 2013. július 1. óta megszűnt a kötelező tüdőszűrés, és a továbbiakban nem küldenek személyre szóló behívót.
Minden 40 év feletti, kerületi lakcímen bejelentett lakos évente egy alkalommal jogosult ingyenes mellkasröntgenszűrésre (tüdőszűrésre), míg 40 éves életkor alatt nem végezhető térítésmentes tüdőszűrő-vizsgálat, 1700 forintot kell fizetni érte.

A foglalkozás-egészségügyi alkalmassági vizsgálat céljából történő mellkasröntgen-vizsgálat elvégzésére is csak orvosi beutalóval kerülhet sor (a vonatkozó kormányrendelet alapján meghatározott 1700 forint térítési díj ellenében). Nem kell térítési díjat fizetni a szakközépiskolában vagy szakiskolában – beleértve a speciális szakiskolát és a készségfejlesztő speciális szakiskolát is –, vagy felsőoktatási intézményben tanulók szakmai alkalmassági vizsgálatakor. A tüdőszűrést a területileg illetékes tüdőszűrő-állomás végzi.
A XII. kerületi Tüdőszűrő Állomás címe: 1122 Budapest, Pethényi köz 1.
Telefonszáma: 355-8322. Nyitvatartási ideje: hétköznap 8.00–19.30. Időpont-egyeztetés nem szükséges. A vizsgálatra lakcímkártyát, személyi igazolványt és taj-kártyát kell vinni.
Amennyiben valaki nem vett részt tüdőszűrésen az elmúlt egy évben, érdemes felkeresnie a XII. kerületi Tüdőszűrő Állomást.