Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Ovodapedagogusok_karriernapja

Óvodapedagógusok karriernapja

A Hegyvidéki Önkormányzat szeptember óta biztosít gyakorlati helyet a XII. kerületi óvodákban az Apor Vilmos Katolikus Főiskola óvodapedagógus-hallgatói számára. A MOM-ban rendezett karriernapon az intézmény végzősei, valamint friss diplomásai megismerkedtek az óvodavezetőkkel, információkat kaptak az elhelyezkedési lehetőségekről.

Az országos statisztikákkal szemben a Hegyvidéken évek óta örvendetesen nő az újszülött gyerekek száma, amivel a helyi óvodáknak is lépést kell tartaniuk. Az önkormányzat ezért folyamatosan bővíti az intézményeket: szeptembertől a Kiss János altábornagy utcában (az ELTE általános iskola egykori épületében) és a Hegyvidéki Mesevár Óvodában két-két új csoport indul, amivel további száz kisgyermek felvételére nyílik lehetőség.
Minderről az Apor Vilmos Katolikus Főiskola óvodapedagógus végzős hallgatói és a tanulmányaikat nemrégiben befejező friss diplomások számára megrendezett karriernapon beszélt Gilicze Zoltán a MOM Kulturális Központban. A polgármesteri hivatal oktatási és kulturális irodájának vezetője elmondta, az önkormányzat jóvoltából a főiskola diákjai szeptember óta a Zugliget, a KIMBI és a Városmajori Óvodában is teljesíthetik gyakorlatukat.
A kerület egyszerre idősödő és újrafiatalodó, kiemelkedően magas a nagycsaládosok száma. 2001-hez képest ezerrel több az óvodás, ami azt jelenti, hogy az önkormányzatnak folyamatosan emelnie kell a férőhelyek számát, ez pedig további szakemberek felvételét is szükségessé teszi.
„Büszkék vagyunk arra, hogy a magánóvodák saját bevallásuk szerint szinte semmilyen pluszszolgáltatást nem tudnak nyújtani az önkormányzati intézményekhez képest” – emelte ki az irodavezető, aki röviden bemutatta a helyi óvodákat. Mint mondta, az önkormányzat megbízásából egy független cég lakossági elégedettségi felmérést végzett, aminek keretében egy hatos skálán 5,8 és 5,9-es pontszámmal értékelték a szülők az intézmények munkáját. Gilicze Zoltán szerint a kerület érdeke, hogy az óvodák tapasztalt szakembergárdája időről időre tehetséges, tenni akaró fiatalokkal egészüljön ki, s ebben számítanak az Apor Vilmos Katolikus Főiskola segítségére.
Zóka Katalin főiskolai tanár, szakreferens reményét fejezte ki, hogy minél több hallgató helyezkedik majd el a XII. kerületben, valamint további gyakorlati helyeket is sikerül bevonni a programba. „Szeretnénk, ha a levelező és a nappali tagozatosaink is tapasztalatokat szerezhetnének a valóban magas színvonalon működő hegyvidéki óvodákban” – hangsúlyozta a szakember, hozzátéve, hogy a pedagógus-továbbképzés területén is együttműködnének a kerülettel.

-os