Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Futsunk_biztonsagosan

Fűtsünk biztonságosan!

A nem megfelelő használat, a szabálytalan kivitelezés, valamint a karbantartás és a műszaki felülvizsgálat elmaradása a készülékek típusától függetlenül veszélyezteti a tüzelő- és fűtőberendezések biztonságos üzemeltetését. A fűtési szezon kezdetekor ezért mindenképpen ellenőriztetni kell szakemberrel a lakásban működő égéstermék-elvezető rendszereket és a gázkészülékeket! Ezzel megelőzhető a leggyakrabban előforduló égéstermék-visszaáramlás, ami a felhívások ellenére minden évben halálos áldozatokat is szed.
A szén-monoxid-mérgezés oka általában az eltömődött kémény, vagy a rosszul bekötött, esetleg nem megfelelően működő gázkészülék. A zárt térbe jutó, színtelen és szagtalan szén-monoxid már alacsony koncentrációban is tragédiát okozhat, a gáz ugyanis meggátolja a vérben az oxigén felvételét.
Mérgezésre utal, ha zárt helyen hirtelen megfájdul a fejünk, szédülünk, kavarog a gyomrunk, netán hallás- és látászavarokat észlelünk. Ilyenkor azonnal zárjuk el a gázkészülékeket, nyissunk ablakot, és hagyjuk el a lakást! Friss levegőn a szén-monoxid jelentős része egy óra alatt kiürül a szervezetből.
A gázkészülékek és a kémények felülvizsgálata mellett a megelőzést szolgálja a szén-monoxid-riasztó használata. Lényeges, hogy olyan terméket vásároljunk, ami rendelkezik a szükséges minősítésekkel. Az érzékelőt a tüzelőberendezéstől kb. másfél-két méterre, az ablak vagy annak hiányában az ajtó felett, de a mennyezettől legalább harminc centiméterre szereljük fel.
Érdemes a hálóhelyiségekben is elhelyezni riasztót! Ilyenkor ügyelni kell arra, hogy a készülék az ágy közelében, ne túl magasan legyen.

-os