Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Sok mozgás, jó társaság

A tánc az egyik legösszetettebb és leginkább szórakoztató mozgásforma, már gyermekkorban érdemes elsajátítani. Ebben nyújt segítséget a Hegyvidék Sportegyesület táncszakosztálya, amelyben a fiatalok körében népszerű modern táncokat oktatják. Szőllősy Előd szakosztályvezetővel beszélgettünk.

Visszavágó harminc év után

Taróczy Balázs és Heinz Günthardt harminc évvel ezelőtt nyert párosban wimbledoni bajnoki címet. Az idei Tennis Classicsen a Papp László Budapest Sportarénában megismétlődik a nagy meccs, az ausztrál Pat Cash és John Fitzgerald először és minden bizonnyal utoljára kap lehetőséget arra, hogy revánsot vegyen az akkori vereségért. A páros teniszről, Wimbledonról és a november 24-i gáláról a Hegyvidék díszpolgárával, az eseményt immár hét éve szervező Taróczy Balázzsal beszélgettünk.

Telt ház a Hegyvidéki Fitparádén

Minden korábbinál többen látogattak el a MOM Sportban megrendezett Hegyvidéki Fitparádéra. A sportolást, a rendszeres mozgást és az egészséges életmódot népszerűsítő rendezvényen a hagyományoknak megfelelően megválasztották a FitModell World verseny női és férfi bajnokát, bemutatkoztak a hazai erős emberek, és a különféle bemutatókból, családi programokból sem volt hiány.

Az ősz aranya: a dió

Csonthéjas gyümölcsünk, a dió biztosan nem szorul népszerűsítésre. Időről időre hiánycikké válik, és bizony a magyar háztartások ilyenkor szembesülnek azzal, milyen nehéz is lenne kiiktatni tradicionális étkeinkből ezt az olajban gazdag csemegét, amiből napi egy marék fedezi egy ember E-vitamin-szükségletét. Segít a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is, mivel csökkenti a koleszterinszintet, emellett gátolja a vérrögképződést, javítja az érfalak rugalmasságát.

Kommunikáció és egyensúlyvesztés

A Stresszkezelő program – „Égni kiégés nélkül” sorozat legutóbbi előadásában Endrédi Csaba a tömegmédia befolyásoló képességéről beszélt. A Rákbetegek Országos Szervezetének szakembere szerint az egyoldalú kommunikáció hatására kialakuló egyensúlyvesztés zavart okozhat a társadalmi és személyes kapcsolatokban, ezeken keresztül pedig az egyén önértékelésében.

Őszi gyümölcsfa-telepítés

Az októberi, novemberi időszak általában a levelek gereblyézésével, az egynyáriak eltávolításával telik a kertben, pedig ez az év legalkalmasabb része a gyümölcsfák telepítésére.

„Az eltűnt időnyomában”: Istenszeme vendégfogadó

Az idő örök jelenléte és pusztító hatása, vele szemben az emlékezés megtartó ereje – Proust halhatatlan művére utalva – épített örökségünkben is jelen van. Sorozatunkban felkutatjuk az elhanyagolt, pusztuló, jobb sorsra érdemes hegyvidéki villákat, s felidézzük regényes történetüket.

Balatoni tündérország

Csontváry a példaképe, de ne kérdezzük meg tőle, miért, mivel ez olyan egyértelmű! Amúgy sem szeret sokat beszélni. A tizenhat éves Vollein Ferenc képeivel mutatja meg a szemlélődőnek a világ szépségeit.

Gitáros örömzene

A Felsőkrisztinavárosi Gitáros Együttes (FEGE) zenéje egyszerre felelősségteljes szolgálat és önfeledt, szabad játék. Ettől lesz olyan örömzene, amit jó előadni, és jó hallgatni – tapasztalhatták meg mindazok, akik részt vettek az együttes fennállásának 25. születésnapjára rendezett koncerten a MOM Kulturális Központban.

Ketten szőtték Pók Pongrác meséjét

„Ketten írtuk” címmel 2004 óta hirdet gyerekeknek szóló meseíró pályázatot az Ugocsa utcai könyvtár. Az idén Nógrádi Gergely történetét fejezhették be a vállalkozó kedvű hegyvidéki írópalánták, akik közül sokan illusztrációkkal színesítették meséjüket.

„Amíg élek, táncolni fogok!”

A legszebb ajándékot, a magyar folklórt kapta ajándékba nyolcvanötödik születésnapjára Timár Sándor Kossuth-díjas koreográfus, a Hegyvidék díszpolgára. A néptánc mesterét tanítványai és követői különleges gálaesttel örvendeztették meg az Erkel Színházban.

Éghajlatvédelem hegyvidéki példákkal

Éghajlatvédelemmel foglalkozó hazai szervezetek konferenciát rendeztek az Országgyűlés felsőházi tanácstermében azzal a szándékkal, hogy az ENSZ párizsi klímakonferenciájára készülve rámutassanak a veszélyes mértékű éghajlatváltozás megelőzése és hatásainak csökkentése érdekében szükséges teendőkre. A települési szinten alkalmazható gyakorlati megoldásokra Pokorni Zoltán polgármester hozott pozitív példákat a XII. kerületből.

Leégett a Testnevelési Egyetem sportcsarnoka

Néhány óra alatt teljesen leégett a Testnevelési Egyetem háromezer négyzetméteres sportcsarnoka október 15-én az Alkotás utcában. Egyelőre nem tudni, miért csaptak fel a lángok, az első szakértői vélemények szerint nem történt szándékos gyújtogatás.

Magyar Brands a MOM Sport

Újabb rangos elismerésben részesült a MOM Sport Uszoda és Sportközpont: a nemzetközi Superbrands után a Magyar Brands minősítést is kiérdemelte. A Magyar Brands a legkiválóbb hazai márkákat fogja össze, elnyerésével a márkák vonzereje és elismertsége növekszik a vásárlók szemében.

Van segítség az áldozatoknak!

Ha valaki bűncselekmény áldozata lesz, többféle segítségre is jogosulttá válhat, ám az információhiány miatt kevesen élnek ezekkel a lehetőségekkel. Az érintett szervezetek, intézmények közti szorosabb együttműködés és ezzel együtt az áldozatsegítés hatékonyságának növelése érdekében szakmai fórumot rendezett a kerületi rendőrkapitányság a MOM Kulturális Központban.

Jókai Anna filmje

A MOM Kulturális Központ és a Hegyvidéki Önkormányzat kulturális programsorozatának következő alkalmán, november 3-án 19 órakor, Jókai Anna író hozza el Önöknek egyik kedvenc filmjét Legyetek jók, ha tudtok címmel. A belépés díjtalan, a rendezvény regisztrációs jeggyel látogatható.