Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Komposztalokeretek_az_onkormanyzattol

Komposztálókeretek az önkormányzattól

A Hegyvidéki Önkormányzat az idén is felmérte az igényeket, és az előzetesen jelentkező kerületi polgároknak október közepén közel 180 komposztálókeretet adott át. A térítésmentesen átvehető fakeretek könnyen összeszerelhetők, s különleges kezelésüknek köszönhetően tartósan ellenállnak a fát károsító gombák és baktériumok támadásának. Így remélhetőleg hosszú távon befogadhatják a kerületi kertekben keletkező zöldhulladékot, valamint a háztartások komposztálható szemetét.
A nagyjából egy köbméteres űrtartalom kevésnek tűnhet, mégis képes kielégíteni egy átlagos kert igényeit, hiszen a komposztálódó zöldhulladék térfogata gyorsan csökken a komposztálóba halmozás után. Forgatással, nyári öntözéssel tovább segíthetjük és gyorsíthatjuk a természetes folyamatokat, aminek eredményeként minden tavasszal értékes, tápanyagokban gazdag komposzthoz juthatunk, ami a kert dísz- és haszonnövényei alatt elterítve még szebbé, egészségesebbé teheti azokat.
A helyben történő komposztálás elterjedésével több előny is együtt jár. Egyrészről a rendszeresen keletkező értékes hulladék nem kerül messzire a Hegyvidéktől, másrészről az elszállítás nem terheli sem anyagilag, sem a közvetett környezetterhelés által a kerttulajdonost és a tágabb lakókörnyezetet.
A korábbi évekhez hasonlóan az idén is a kerületi székhelyű Természet- és Környezetvédelmi Polgárőr Egyesület tagjai segítettek a keretek kiosztásánál. A járműveket irányító munkájuknak köszönhetően a Bürök utcai telepen mindenki gyorsan átvehette a saját komposztálókeretét, és nem is kellett messzire gyalogolnia a kis csomaggá összekötött lécekkel.

B. I.