Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Kalandokkal_toltott_mezes_napok

Kalandokkal töltött mézes napok

Nem rettentette el a zord idő a hatodik Virányosi Méz- és Lekvárfesztivál látogatóit, vidám családok járták végig a Virányosi Közösségi Házat az október közepi hétvégén. Az idén is számos program várta a szórakozni vágyókat: mézeskalácssütés, játszóház, kalandjáték, koncertek, fejtörők.

„Szinte minden évben ellátogatunk ide az unokámmal. Nemrég még óvodásként, kipirosodott arccal pattogott az ugrálóváron. Most meg már iskolásként oldja meg a különböző logikai és fizikai feladatokat” – emlékezett vissza a közelmúltra Juli néni.

Horváth Éva szentendrei őstermelő évről évre bővíti kínálatát, s mindig kitalál valamilyen újdonságot. Ezúttal diétás baracklekvárjával nyűgözte le hűséges vevőit.

Melyik dzsemnek van a legnagyobb keletje? – kérdeztem Évát, aki azonnal elővette a kóstolókanalat, és megízleltette velem híres lekvárjait.

– Sok visszajáró vásárlóm van, hiszen immár hatodik alkalommal veszek részt a fesztiválon. Ahogy mindig, most is a sárgabaracklekváromnak van a legnagyobb sikere.

Nem csodálom! Állagra és ízre sem hasonlít a bolti dzsemekre. Mi a siker receptje?

– Termelőktől vásárolom a friss, érett hozzávalókat, amiket rögtön fel is dolgozok. Mindig odafigyelek arra, hogy minőségi alapanyagokkal dolgozzak; a lekváromba nem kerülhet rohadt gyümölcs, az teljesen elrontaná az ízeket. A szörpjeimet is így készítem, én szedem a bodzát és a csipkebogyót is. Ettől olyan finomak.

Nagy tapasztalattal beszél mesterségéről. Mióta űzi a szakmát?

– Tizennégy éve még egy természetgyógyász-rendelőben dolgoztam főállásban, mellette hobbiból foglalkoztam lekvárkészítéssel. Egyszer betért hozzánk egy étteremvezető, s miután megkóstolta a dzsememet, megkért, hogy készítsek belőle többet, mert az éttermében is szeretné felhasználni. Nagy sikert aratott a portékám. Ma már számos vendéglátóegység tőlem rendeli a különleges lekvárokat – mesélte büszkén az őstermelő, aki megígérte, jövőre is elhozza remekműveit.

Klimerits Nándor pilisvörösvári méhész nekünk is elárulta, hogyan lehet kóstolás nélkül felismerni a jó mézet: „Mindig a sűrűséget kell megfigyelni! Szobahőmérsékleten fordítsuk a mézzel teli befőttesüveget fejjel lefelé. Ha lassan folyik, és megjelenik az üvegben a buborék, akkor az annak a jele, hogy minőségi nedűt tartunk a kezünkben.”

Ezúttal is kihirdették a fesztivál rajzversenyének győzteseit. A zsűrinek 298 rajz közül kellett kiválasztania a legjobbakat; sokan más kerületekből jelentkeztek.Kalandokkal_toltott_mezes_napok2

„A szponzoroknak köszönhetően rengeteg ajándékot oszthattunk ki: lovas tábor, belépőjegy a Csodák Palotájába, színházjegyek – csak néhány a sok felajánlás közül. Jó visszagondolni a szép emlékekre, amiket ez a fesztivál adott nekünk” – mondta Orvosné Nagy Gabriella, a Virányosi Közösségi Ház igazgatóhelyettese, aki külön megköszönte lelkes kollégái munkáját, hiszen hosszú ideje igazi csapatként dolgoznak azon, hogy évente egyszer megédesítsék a hegyvidékiek hétvégéjét.

B. Mimi