Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Tortenetek_egy_csaladi_albumbol

Történetek egy családi albumból

A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján nyílt meg a Centropa Alapítvány „Történetek egy családi albumból – Magyar zsidók XX. századi emlékei” című vándorkiállítása a Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnáziumban. A képeket végignézve a diákok könnyebben megérthetik a történelemnek ezt az időszakát.

„Meséld el fiaidnak” – idézett az Ószövetségből Patkó Lajos igazgató a „Történetek egy családi albumból – Magyar zsidók XX. századi emlékei” című vándorkiállítás ünnepélyes megnyitóján a Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnáziumban. Ezzel arra utalt, hogy minden generáció felelőssége az emlékezés és az emlékeztetés, amiben kulcsszerepet kapnak a pedagógusok, hiszen ők taníthatják meg, hogyan emlékezzenek a diákjaik.
A jövő a közös múltból épül, amiben jó és rossz egyaránt megtalálható. Ezért lényeges, hogy mindezt megismerhessük, mert így fejet hajthatunk az áldozatok és az embermentők előtt – tette hozzá a házigazda gimnázium igazgatója, aki megtisztelőnek nevezte, hogy az Arany iskola adhat otthont a válogatásnak.
A megnyitó Pokorni Zoltán üdvözlőlevelének felolvasásával kezdődött. A polgármester a kiállítás és ezen keresztül a megismerés fontosságára hívta fel a figyelmet.
Általában bajban vagyunk a múlttal, mert mindazt, ami távolabbra esik, mint ameddig a személyes emlékezetünk elér, csak a tudományos absztrakció tudja megjeleníteni. Ez szükségszerűen részleges, mert hiányzik belőle a múlt kézzelfoghatóságának érzéki átélhetősége – fogalmazott Fonti Krisztina alpolgármester, aki arról beszélt, hogy a könyvek „a valóságból párolt esszenciáknak tekinthetők”, míg a most bemutatott fotográfiák a „valóság mozaikdarabkáit örökítik meg, s ezáltal teszik átélhetővé a múltat”, biztosítják az átérzés lehetőségét. A képek szereplői „arcukat adják a múlthoz”, rajtuk keresztül megtapasztalhatjuk, hogy a történelem nem csupán a tankönyvekben létezik.
A fotók az elmúlt száz év zsidóságának történetét őrzik, a régi sírkövekre emlékeztetnek, bemutatják az embereket, aki szerettek élni, és arra biztatnak minket, hogy bizakodva nézzünk a jövőbe – foglalta össze a látottakat Christopher Machin. Az Amerikai Egyesült Államok budapesti kulturális attaséja úgy gondolja, azért tanulunk a múltról, hogy jobbá tegyük a jövőt. Ehhez ad támpontokat a kiállítás, amely értelmezi a holokauszt szörnyűségeit.
Ács Tamás, a Budapesti Zsidó Hitközség elnöke szerint az emlékezet nem őriz meg mindent, az utódok pedig a holokauszt miatt eltűnt tárgyakkal együtt – mint amilyen a nagyapa sétabotja, kedvenc könyve, a családi fészek falán lógó festmény – elveszítik az elődeikhez való közvetett és közvetlen kötődés számtalan darabját. Az elnök úgy véli, hogy a tárlat nemzeti történetünk része, hiszen ezeket az emlékeket őrzi és mutatja meg.
Az itt látható emberi történetekből kiderül, hogy sokkal több bennünk a hasonlóság, mint az, ami megkülönböztet egymástól – mondta a vándorkiállítást szervező Centropa Alapítványt képviselő Kenesei Marcell, hozzátéve, hogy az iskolás korosztályok a képeket végignézve könnyebben megérthetik a történelemnek ezt az időszakát. A megnyitót az Arany iskola 9. ny. osztálya által készített, a budai zsidóság ezer évét feldolgozó film bemutatása zárta.

mm.