Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Hegyvidéki Majális - Anyák Napja

Május 1-jén, vasárnap 10 órától Anyák napi majálisra várják az érdeklődőket a Városháza téren. A változatos programok között lesz bábjáték, mese, táncház, májusfa állítás, a Mirna Együttes koncertje, valamint ökojátékok, kézműves foglalkozás, fa körhinta.

Az örökmozgó gyorskorcsolyás

Reneszánszát éli az idén világbajnoki aranyat „szállító” magyar gyorskorcsolya, és a sikerekből Bácskai Sára is kiveszi a részét. A Testnevelési Egyetem Gyakorló Sportiskolai Általános Iskola és Gimnázium tizedikes diákja a tavalyi Európa-bajnokságon bronzérmet, az idei kontinensviadalon negyedik helyet szerzett a női váltó tagjaként. Teljesítményét a „XII. kerület Sportjáért” kitüntetéssel ismerte el a Hegyvidéki Önkormányzat.

A lépre csalt máj esete, avagy villámgyors receptek

Mindig jól jönnek egy háziasszonynak olyan trükkök, könnyen elkészíthető receptúrák, amik váratlan vendégszaporulat esetén is bátran alkalmazhatók. Ne ijedjünk meg attól, ha néhány tányérral többet kell feltenni az asztalra, inkább nézzünk körül a mélyhűtőben és a spájzban, s bízzuk magunkat bátran a kreativitásunkra! Ötletadó, jól bevált receptek következnek.

A Hegyvidék helytörténeti irodalma - Siklóssy László: Svábhegy

Számtalan kiadvány, könyv látott már napvilágot a Hegyvidék múltjáról. A legrégebbiek a 20. század elején születtek, s azóta szinte folyamatosan jelennek meg a különböző népszerűsítő, vagy tudományos igényességgel összeállított munkák. Új sorozatunkban ízelítőt adunk ebből a gazdag irodalomból; valamennyi itt bemutatott kötet megtalálható a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény könyvtárában.

Előjegyzés szükséges a laborvizsgálatokhoz

Csak időpont-egyeztetést követően fogadja a Szent János Kórház központi laboratóriuma azokat, akik nem a kórházi szakrendeléseken kiállított beutalóval érkeznek, vagy nem sürgős vizsgálatot szeretnének elvégeztetni. Az új előjegyzési rendszerre azért van szükség, hogy csökkenjen a korábbi csúcsidőszakokra jellemző óriási tömeg.

Tévhitek a laktózérzékenységről

Milliókat érinthet Magyarországon a laktózérzékenység, azonban még mindig kevesen tudják, hogy a tejcukorérzékenyeknek sem kell lemondaniuk a tejtermékek fogyasztásáról. Akik nem pótolják más módon a tej mellőzése miatt kiiktatott ásványi anyagokat, vitaminokat, azoknál hiánybetegségek alakulhatnak ki.

Ritka liliomok

A mocsári kockásliliomot az év vadvirágának választották, de a döntőben ott szerepelt a turbánliliom is, amely a XII. kerület keveset háborgatott erdeiben is előfordul. A számtalan kerti és virágbolti liliom mellett érdemes megismerni ezeket a szerényen meghúzódó vadvirágokat – szépségükben nem maradnak el a nemesített és reklámozott változatoktól.

Történetek egy családi albumból

A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján nyílt meg a Centropa Alapítvány „Történetek egy családi albumból – Magyar zsidók XX. századi emlékei” című vándorkiállítása a Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnáziumban. A képeket végignézve a diákok könnyebben megérthetik a történelemnek ezt az időszakát.

Jelentős útépítések kezdődnek

Az ütemtervnek megfelelően zajlanak a közterületi út-, járda- és lépcsőépítések, a következő hetekben több fejlesztés is lezárul. Új beruházások is megkezdődnek, egyebek mellett babakocsival és kerekesszékkel kényelmesen használható járda épül a Városmajor utca és a Maros utca között.