Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Veszedelmes_holgyliliom1

Veszedelmes hölgyliliom

Ha a címből nem is derül ki egyértelműen, a köznyelvben amarilliszként emlegetett növényről lesz szó az alábbiakban. Sokszor nézzük vágyakozva hatalmas virágait, áldozatos gondozást és komoly szakértelmet feltételezve, pedig virágoztatása nem jelenthet kihívást egyetlen hobbikertész számára sem.

A hölgyliliom latin neve a görög mitológiából ered. Amaryllis egy szép és félénk pásztorlányka volt, aki a többi görög lánnyal együtt fülig beleszeretett Altheóba. A vonzó és öntelt ifjú azonban úgy döntött, csak azt a lányt méltatja figyelemre, aki egy ismeretlen virág szépségével kápráztatja el.
Amaryllis jóslatot kért, amelynek sugallatára egy hónapig minden éjjel megállt Altheo ajtaja előtt, és nyíllal megsebezte a saját szívét. A harmincadik napon a lány véréből soha nem látott virágok fakadtak, ezek láttán Altheo azonnal beleszeretett Amaryllisbe és a vörös virágok csodás szőnyegébe.
Az Amaryllis nemzetség Dél-Afrikában honos, és mindössze két fajt számlál. Egyikük a belladonna, ami egészen közeli rokonságot mutat a magyar hölgyliliom névvel. A virágboltokban és a kertészetekben amarillisz néven kapható virágok többsége egy másik, a Hippeastrum nemzetségbe tartozik, ami Dél-Amerikában elterjedt. A vadon előforduló kilencven fajból mára több száz mesterségesen nemesített változatot hoztak létre. Ezeknek nagyobb és tartósabb a virága, esetleg cirmos a szirma, vagy más, a természetestől eltérő mintázatot mutat.Veszedelmes_holgyliliom2A kertészek azért kedvelik az amarilliszt, mert virágzása könnyedén időzíthető bármely időpontra. Sok más hagymás növényhez hasonlóan ennek az élete is jól elkülönülő szakaszokra osztható.
A természetben száraz időszakban a hagyma mintegy két hónapot nyugalomban tölt. Ezt követően az emelkedő hőmérséklet hatására bimbók és levelek sarjadnak, majd a növény virágzik, magot érlel, és erőt gyűjt a következő virágzáshoz. Végül levelei lassan visszahúzódnak, és a hagyma tetszhalott állapotban várja a száraz időszak végét.
Ha mesterségesen állítjuk elő a leírt környezeti feltételeket, akkor is ugyanígy reagál a hölgyliliom. Virágai leginkább a sivár téli időszakban érvényesülnek, ezért rendszerint ekkorra időzíti a virágzást. Ehhez arra van szükség, hogy a hagymákat szeptember végén elkezdjük pihentetni. Ilyenkor egyáltalán ne öntözzük, és tartsuk levegős, hűvös helyen! Vannak, akik azt ajánlják, hogy a cserepet fektessük az oldalára, vagy a hagymát emeljük ki a talajból.
Körülbelül december elején a növényt vigyük be a lakásba, és keressünk neki meleg helyet; fontos, hogy ilyenkor még nem szabad megöntözni! A hagyma néhány hét alatt fejlődésnek indul, amit a bimbók csúcsának megjelenése jelez. Ekkor kezdjük meg az öntözést, és helyezzünk árnyékoló süveget a bimbók fölé.
A sötétben a virágszárak megnyúlnak és kiemelkednek. Ha meghaladják a 25-30 centis magasságot, eltávolíthatjuk az árnyékolást. A következő időszakban a virágok és a levelek is intenzíven fejlődnek, egészen a nyílásig. Virágszáranként négy-hat virág fejlődik. A bimbók megjelenését követően kettő-négy hét telik el a virágzásig.
Szükség esetén a virágokat rögzítsük karóhoz, és minden esetben óvjuk a huzattól, széltől. A virágzási idő két hét, amit kicsit meg lehet nyújtani, ha a cserepet hűvösebb helyre tesszük. Az elvirágzás után várjuk meg a virágszárak teljes száradását, mielőtt levágnánk.
Hobbiszinten többen is foglalkoznak e – ritkán lovagcsillagnak is nevezett – növény mesterséges megporzásával és nemesítésével. Ha nem törekszünk ilyen babérokra, akkor ne engedjük, hogy magot érleljen, mert azzal csak az erőforrásait éli fel, és a következő évi virágzást kockáztatjuk.
A hosszú, keskeny levelekkel rendelkező hölgyliliomot nyárra kitehetjük a szabadba, akár kiültetve, akár a cserép talajba süllyesztésével. Ilyenkor öntözzük és tápoldatozzuk rendszeresen, hogy kellően megerősödjön. Nyár végén a levelei lassan visszahúzódnak, ekkor hagyjuk kiszáradni a növényt, majd vigyük védett helyre.
Átültetni a nyugalmi időszak végén érdemes, mielőtt a lakásba vinnénk. Használjunk tápanyagban gazdag virágföldet és a megszokottnál nagyobb cserepet, hogy a súlyos virágok ne döntsék fel az edényt. A hagymát úgy helyezzük a földbe, hogy a felső harmada kerüljön a felszín fölé.
Ez a megfelelő időpont a sarjhagymák leválasztására is. A kezdetben borsónyi hagymákból néhány év alatt virágzó töveket nevelhetünk. Nem kell mást tenni, mint a virágzó egyedekhez hasonlóan gondozni őket. A hagymák évről évre néhány centimétert híznak, és kedvező körülmények közt akár már a leválasztást követő második évben virágozhatnak.
A cikk elején magyarázatot adtunk ennek a csodálatos növénynek a ritkán használt nevére, a végén pedig eláruljuk, miért is veszedelmes: hagymája és minden föld feletti része mérgező!

(Barta)