A pirulós, a tejszínes és a hasas – könnyű, gyors fogások
Ezúttal himnuszt zengünk a levesről, feltuningolunk egy régi klasszikust, s külön kitérünk arra, mi mindent jó tudni a fagyasztásról. Egytálételünket és túrós derelyénket pedig nem csak a rest asszonyoknak ajánljuk…
Pirulós brokkolikrémleves
Észrevettem, hogy az utánam jövő nemzedék egy emberként utálja a levesfőzést. Lányaim váltig állítják, hogy nincs is ennél fölöslegesebb tevékenység. Az sem igen zavarja őket, hogy kicsinyeik lelkesen tátogatnak, mint fióka a fészekben, ha leveskét neszelnek a közelben. Így hát nincs más hátra, előveszem a húszliteres fazekat, és nagy örömükre levest főzök. Az is igaz, hogy általában kiütéssel győzök, vagyis kiütöm az anyák által főzött főfogást a tányérból. Tulajdonképpen meg is sértődnék, ha a kicsik tudnának még bármit is enni az én levesem után…
Hozzávalók:
2 szép nagy fej friss brokkoli
só, bors, (házi!) vegeta
2 ek liszt
1 kis pohár tejfel
100 g lazacfilé
Feldaraboljuk a megmosott brokkolifejeket, és sós vízben megfőzzük. Amikor megpuhultak, ügyesen összeturmixszoljuk őket, a levet finoman adagolva hozzá, amíg elérjük a kívánt, krémes állagot. Megborsozzuk, és a tejfölben jól elkevert liszttel behabarjuk.
A lazacot is összeturmixszoljuk, kis maradék brokkolilével hígíthatjuk is, hogy könnyebben menjen, de azért elég sűrű maradjon. Csinos látvány, amikor a tányéron zölden gőzölgő krémleves közepére egy-egy kanál lazacot pöttyintünk.
Tejszínes, zöldséges csirkemell
A látszat ellenére ez is könnyen, gyorsan elkészíthető, mutatós főétel, vendégfogadásra is alkalmas. A fő, hogy mindig legyen otthon friss csirkemellfilé!
Hozzávalók:
30 dkg csirkemellfilé
25 dkg vegyes zöldség, lehetőleg süthető
fekete bors, 1 kk morzsolt oregánó
150 ml tejszín
10 dkg mozzarella sajt
A megmosott húst közepes méretű kockákra vágjuk, kicsit megsózzuk, megborsozzuk, forró olajon 4 percig aranybarnára sütjük, majd megfordítjuk, és ismét 4 percig sütjük. Felengedjük a tejszínnel, pár percig forraljuk, és készen van a hús.
Ekkor tesszük hozzá az előre megpárolt vegyes zöldséget, végül a tetejére szeleteljük a mozzarelladarabokat, és alufóliával szorosan letakarva tíz percre betesszük a sütőbe. (Vigyázzunk mindig, hogy a sajt ne érjen hozzá az alufóliához!) Legvégül eltávolítjuk az alufóliát, és aranybarnára sütjük a sajtot.
Könnyű, vidám, nyári eledel!
Rest asszony derelyéje
Biharnagybajom a hely, ahol a rest asszony lakik, gondolom, egy van belőle. Mindenesetre érdemes tanulmányozni a receptjét, csupán kívülálló érdeklődőként is. Hátha ránk talál egyszer egy ilyen rest asszony, akit kisegíthetünk a jó tippel. Én például múltkor a tükörben láttam egyet, amint csinálja a nokedlitésztát.
Hozzávalók:
1 tojás
liszt
tej, só
250 g túró
füstölt szalonna
1 pohár tejföl
A lisztből, tojásból, tejből, sóból nokedlitésztát készítünk, finoman beledolgozzuk a túrót. Ezután leveseskanállal forró, sós vízbe adagoljuk a galuskákat, és színéről fonákjára forgatva kifőzzük őket. Meglocsoljuk egy kis tejföllel, közben füstölt szalonnát kockázunk fel, és kevés zsíron megpirítjuk, ezt szórjuk a túrós galuskák tetejére.
Meglátják, senki se lesz rest megenni!
Hasas túrógombóc
A túrógombóc nálunk a mentőcsónak szerepét tölti be. Lásd: későn értünk haza, nincs otthon semmi értelmes felhasználható alapanyag, vagy csak egyszerűen lusták vagyunk bármit kitalálni. A normális túrógombóc azonban meglehetősen unalmas valami, ezért jó, ha megbolondítjuk egy kicsit…
Hozzávalók:
50 dkg tehéntúró
3 tojás
6 dkg liszt
6 dkg búzadara
A töltelékhez:
10 dkg méz (lehet még beletenni baracklekvárt)
8 dkg darált dió
20 dkg őszibarack (konzerv is jó!)
Elkészítjük a gombóc alapját, összedolgozzuk a túrót a tojásokkal, majd felváltva a liszttel és a búzadarával. Állni hagyjuk legalább 20 percig, hogy a dara megszívhassa magát.
Közben elkészítjük a tölteléket, összekeverjük a darált diót mézzel vagy baracklekvárral, belekeverjük az apró kockákra vágott őszibarackot, és a túrógombócokba töltjük a masszát. Jól összegömbölyítjük a gombócokat, és forró vízben kifőzzük. Tálaláskor meglocsolhatjuk a hagyományos cukros tejföllel is, vagy szárazon (zsiradék nélkül) pirított zsemlemorzsába hempergetjük a víz felszínére feljött és ott még egy darabig forralt túrógombócokat…
Egyébként készíthetjük még aszalt szilvás-diós, sonkás-sajtos, kapros-tejfölös töltelékkel is, vagy bármilyen tengeri herkentyűvel.