Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Onkentesek_takaritottak_a_Hegyvideket

Önkéntesek takarították a Hegyvidéket

A gyermekes családoktól a nyugdíjasokig az idén is sokan döntöttek úgy, hogy április utolsó szombatján, egy szép napos délelőtt kesztyűt és zacskót ragadnak, s másokkal együtt kitakarítanak egy kiválasztott hegyvidéki zöld területet. Ezúttal az egykori lóvasút-végállomás környezetét, a Rege parkot, valamint a Gaál József út menti erdőt tették rendbe az önkéntesek.

„A szemét olyan, mint a mágnes, vonzza a többit. Ezért fontos, hogy még a kisebb hulladékokat is összeszedjük, mielőtt nagyobb kupacok keletkeznek” – mondta Pokorni Zoltán polgármester, aki Fonti Krisztina, Kovács Lajos és Váczi János alpolgármesterekkel, valamint a hegyvidéki nagytakarításra önként jelentkezők népes társaságával közösen a Zugligeti úton az egykori lóvasút-végállomás és a szelektív hulladékgyűjtő sziget erdős környezetét takarították ki. A program az idén a „TeSzedd!” mozgalomhoz kapcsolódott, így az országos kezdeményezés jóvoltából is sokan értesülhettek a szemétszedés időpontjáról és helyszíneiről.
Az illegális szemétlerakás leginkább az erdőszéleken, az elhagyott ingatlanokon jelent gondot. Pokorni Zoltán hangsúlyozta, hogy igyekeznek mindent megtenni a kerületi fenntartású parkok, erdőterületek tisztaságának megőrzéséért, az önkormányzat által kezelésbe vett, népszerű normafai útvonalakat például napi rendszerességgel takarítják.
A volt lóvasút-végállomás környékén a kisgyerekektől a nyugdíjasokig minden korosztály képviseltette magát a mostani akcióban. Jelentős létszámban érkeztek pedagógusok, valamint szülők és gyerekek a KIMBI Óvodából, amely már tavaly is aktív közreműködője volt a programnak.
„Nagyon élvezik a gyerekek, hogy érdekes dolgokat találhatnak a fák, bokrok között. Legutóbb például egy forgalmi engedélyre bukkantunk, amit eljuttattunk az okmányirodába” – mesélte az egyik KIMBI-s szülő, Csigi Mónika, aki két lányával, Kingával és Viktóriával csatlakozott az óvodai csoporthoz.
Fiatalokat megszégyenítő lendülettel láttak neki a takarításnak a „Szépkorúakért a Hegyvidéken” programban dolgozó nyugdíjas önkéntesek. Az egyik csapattag, Götz Lászlóné, akit férje is elkísért, érthetetlennek tartja, egyesek miért a zöld területeken szabadulnak meg a szeméttől. „Mi az időnk egy részét Balatonlellén töltjük, ahol, mint mindenütt, fizetni kell a szemétszállításért, ám ott is azt látjuk, hogy néhányan nem a kukába, hanem a városszéli bozótosba dobják a szemeteszsákjaikat” – beszélt rossz tapasztalatairól az asszony.
A Széchenyi-hegyen és a Kis-Sváb-hegy természetvédelmi területén kijelölt takarítási helyszíneken a zugligetihez képest ugyan kevesebben voltak, ám lelkesedésből és sajnos szemétből ott sem volt hiány – egy-egy konténernyi szemétkupacot gyűjtöttek össze az önkéntesek. A gyermekvasút végállomásához közel, a Rege parkban az enciklopédiától az építési törmelékig sokféle oda nem való dolgot szedtek össze a takarítók. Még nagyobb volt a „kínálat” a közelben lévő, elhagyatott magánterületeken, ahol időről időre hajléktalanok vernek tanyát. A nyitott telkeken a cipőktől, ruháktól kezdve a bútormaradványokon át az elektronikai hulladékig szinte minden olyasmi feltűnt, ami lomtalanításkor – évente szerencsére csak egyszer – a XII. kerület utcáit is ellepi.

z.