Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Érdekképviseleti Platform a városi zöldövezetekért

Urban Green Belts, azaz Városi zöldövezetek címmel hét európai ország tizenöt városának és szakmai szervezetének részvételével nemzetközi együttműködési program indult ez év júniusában a Hegyvidéki Önkormányzat irányításával. Az Európai Unió Közép-európai Transznacionális Együttműködési Programja által támogatott projekt célja, hogy a partnerek olyan innovatív módszereket dolgozzanak ki, amikkel a meglévő zöld területeket fenntartható módon, a helyi közösségek bevonásával lehet megőrizni, kezelni és fejleszteni.
Az önkormányzat a kerületi, fővárosi és agglomerációs zöldterület-fenntartás és fejlesztés témájában érdekelt lakók, közös képviselők, civil szervezetek, óvodák, iskolák és egyetemek, tudásközpontok, továbbá közigazgatási szervek, hatóságok és szakmai szövetségek képviselőinek – összesen mintegy negyven személy – részvételével létrehozta a közös gondolkodás fórumaként az úgynevezett Érdekképviseleti Platformot. Az október 18-án megtartott első találkozón a jelenlévők átfogó képet kaptak a projektről és annak első fő feladatáról, a kerületi zöld területek felmérését célzó helyi értékelés elkészítéséről. Emellett megvitatták a témához kapcsolódó, különböző szinten jelentkező alapvető kérdéseket és problémákat.
Az első összejövetelt a program hároméves ciklusa alatt számos műhelymunka követi majd, az Érdekképviseleti Platform tagjai részt vehetnek a városi zöld területek kialakításához és fenntartásához kapcsolódó tervezési, végrehajtási tevékenységekben. A közös munkával a Hegyvidéki Önkormányzat értékes szakmai tudást kíván a projektbe csatornázni, hogy olyan széles körben hasznosítható eredmények születhessenek, amik a kerületi polgárok érdekeit és igényeit szolgálják, a kerületi zöld területek megújulását és fenntartható kezelését teszik lehetővé.

sz.