Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Kanyarodasi_tilalom_a_Deli_palyaudvarnal

Kanyarodási tilalom a Déli pályaudvarnál

A Városmajor utca felől érkező autósok számára tilos a Krisztina körútra történő közvetlen balra kanyarodás a Magyar jakobinusok terénél – erre hívta fel szerkesztőségünk figyelmét egyik olvasónk. A levélíró szerint a tilalom által érintett járművezetők jelentős kerülőre kényszerülnek az egyébként is túlterhelt utakon.
A Budapest Közút Zrt. tájékoztatása szerint a forgalmi rend megváltoztatására az Alkotás utcai villamosperonok átépítése miatt volt szükség. Az akadálymentesség biztosítása érdekében a Déli pályaudvari megállóknál nemcsak a peronszintet emelték meg, hanem szintbeli megközelítési lehetőséget is biztosítottak, ami a Magyar jakobinusok tere felől átvezető gyalogátkelőhely kialakításával volt megoldható.
Forgalombiztonsági okokból a Városmajor utcából az Alkotás utcába jobbra kanyarodni szándékozó járművek mindaddig pirosat kapnak, amíg az új, jelzőlámpával szabályozott zebránál szabad a jelzés a gyalogosoknak. Emiatt, a torlódások elkerülése érdekében, a korábbi egy helyett két jobbra kanyarodó sávot jelöltek ki a Városmajor utca felől érkezők részére.
Mivel a Budapest Közút a két kanyarodó sáv mellett továbbra is szükségesnek tartja két egyenesen haladó sáv fenntartását a Krisztina körút felé, ezért a korábban kevéssé kihasznált balra kanyarodó sáv helyén is egyenes sávot jelölt ki. Így a balra kanyarodás lehetősége jelenleg egy rövid kerülő közbeiktatásával, a Krisztina körút–Koronaőr közi visszaforduló hely–Krisztina körút vonalon biztosított. Kérdésünkre válaszolva a fővárosi közútkezelő társaság képviselője azt írta, hogy a forgalmi rend módosításával kapcsolatban pozitívak az eddigi tapasztalatok.

sz.