Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Kiserletek_a_Kivancsiak_Klubjaban

Kísérletek a Kíváncsiak Klubjában

Ki szeretne tudós lenni? – kérdezte a Kíváncsiak Klubja legutóbbi foglalkozásának résztvevőit, a Csermely úti óvodásokat a Bugyulófalva Szociális Szövetkezet két munkatársa. Mindenki feltette a kezét, így mindjárt kezdődhetett is a megfigyelés és a kísérletezés. Ezúttal a víz adta a témát a kis tudósoknak: az esőcsepp útjáról szóló rövid animációs film megtekintése, valamint a kezekkel, ujjakkal történő „esőcsinálás” után egyszerű, de élvezetes kísérletek segítségével figyelhették meg a gyerekek, hogyan tud felszívódni a víz, miképpen keletkezik a pára és a jég.
„Az önkormányzat megbízásából ezekben a hetekben mindegyik kerületi óvodába elvisszük a Kíváncsiak Klubját. Az a cél, hogy felkeltsük a nagycsoportosok érdeklődését a természettudományos témák iránt” – mondta Kropf Hajnalka, a tehetséggondozó programot kifejlesztő és működtető szövetkezet igazgató-elnöke.
A program részeként a matematikától, fizikától kezdve a biológián, környezetvédelmen át a csillagászatig számos tudományág területéről szerezhetnek élményszerű ismereteket az óvodások. A Kíváncsiak Klubjának három foglalkozása zajlik majd a hegyvidéki óvodákban az ősz folyamán: a vízzel kapcsolatos természeti jelenségekről, a víz- és levegőszennyezésről, valamint a Naprendszer működéséről lesznek kísérletezéssel és kézműves feladatokkal egybekötött órák.
„A legendás Öveges József professzor adta az ihletet, hogy sok egyszerű, de látványos kísérlettel adjunk át természettudományos ismereteket” – beszélt a háttérről Kropf Hajnalka. Hozzátette, a program nemcsak a gyerekeknek, hanem az óvodapedagógusoknak is szól, hogy lássák, hétköznapi eszközökkel is lehet tapasztalatokat adó foglalkozásokat tartani.

k.