Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Komposztalas_hatekonyan

Komposztálás hatékonyan

A környezetvédelem szempontjából nagyon fontos, hogy a komposztálható szerves hulladék ne a kukákba kerüljön. Ezt segíti a Hegyvidéki Önkormányzat akciója is: évről évre komposztálókeretet ad ingyen az ezt igénylő hegyvidéki lakosoknak.
Az idén 110-en regisztráltak, de az októberi napsütésben sokan a helyszínen, a polgármesteri hivatal melletti kis téren szembesültek a kínálkozó remek lehetőséggel. Nekik azonos feltételekkel biztosít komposztálót az önkormányzat a következő hetekben. A korábbi évek gyakorlatának megfelelően kis csomagokban érkező léceket bárki könnyen hazavihetett, és az összeállításuk sem okozhat nehézséget.
Újdonság, hogy a XII. kerület környezetvédelmi kérdéseit szeptember óta az önkormányzat ötfős zöld irodája szervezi és koordinálja. Egyik első feladatukként a munkatársak a kiosztott komposztálókeretek további sorsát szeretnék követni a regisztráció során gyűjtött adatok felhasználásával. Hová kerültek, ki használja őket, hogyan hasznosulnak? – leginkább ezek az információk érdekesek az új iroda munkája szempontjából.
Az előző években a komposztálással összefüggő lakossági kérdésekkel és érdeklődésekkel a Természet- és Környezetvédelmi Polgárőr Egyesület elnökhelyettese, Botfalvai Zsolt foglalkozott. Ő mintegy tizenöt-húsz helyen járt a kerületben, és rögtönzött továbbképzést tartott a komposztálásról, akár a gyakorlatban is bemutatva azt.
Mostantól a hasonló feladatokkal együtt ez is hatékonyabban történhet a környékbeliek bevonásával és érdekében. A zöld iroda, amely Kovács Lajos alpolgármester felügyelete alatt működik, a téli időszakban szakmai előadások megtartását tervezi kifejezetten az újdonsült komposztálótulajdonosok részére, hogy a háztartásokban és a kertekben felhalmozódó zöldhulladékból értékes, a kertekben jól felhasználható komposzt keletkezhessen.

(Barta)