Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Mesel_a_ter

Mesél a tér

Hogyan lett az egykori agyagbányából sporttelep, majd modern közlekedési csomópont? – ezt mutatja be a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény a szokásostól eltérő módon, a XII. kerület irányába közlekedő 17-es, 59-es és 61-es villamosjáratok Széll Kálmán téri megállóiban megtekinthető hat tablón.
Az egykori agyagbánya helyszínét – amelynek köszönhetően kialakult a tér mai arculata, a meredek, lejtős oldalfalakkal – térképeken lehet beazonosítani. A felhagyott bányagödröt később a Budapesti (Budai) Torna Egylet hasznosította. Nyáron sportpályákat, télen korcsolyapályát alakítottak ki. Néhány felvételen atlétikai verseny látható, de a háttérben már feltűnnek a ma is álló társasházak a Vérmező utca vonalában.
Külön tabló emlékezik meg az 1941-ben átadott, a kor legmodernebbjének számító közlekedési csomópontról, egy másikon pedig az 1956-os forradalom itteni eseményeiről olvashatunk. A hatvanas években vált fogalommá a „kalefozás”, vagyis a fiatalok Széll Kálmán (akkor már Moszkva) téren való „bandázása”, majd a „találkozzunk az óránál!” felszólítás. Az utolsó tabló az 1980-as években kezdődő elhanyagoltságtól a mai megújulásig vezető utat mutatja be.
A főváros és a Budapesti Közlekedési Központ támogatásával megvalósuló, november közepéig látható szabadtéri kiállításon a szervezők játékra is hívják az épp villamosra várakozókat. Archív képpárokon kell különbségeket felfedezni, ha pedig mind megvan, akkor a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjteményhez (XII., Beethoven utca 1/b, 457-0501, info@hegytortenet.hu) eljuttatni a megoldást. A játszani vágyók könyvnyereményben részesülhetnek.

B. A.