Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Régi étkek, új trükkök

A szegénység nagy tanítómester, találékonnyá teszi az embert, aki aztán minden apróságot jobban megbecsül, értékel. Drága emlékezetű nagyapám, aki a híres somogyi „rosseb-ezred” vitéz katonája volt a „Nagy Háborúban”, sokat mesélt nekem egykor a kis vaskályha pattogó tüzénél a gyerekkoráról, kedves, vidám emlékeiről. Volt mit, a hétgyermekes családban nem zajlott unalmasan az élet.
Sok mindenről szó esett, még a konyhai örömökről is. Sosem felejtem el, nagypapa hangja hogy meglágyult, tekintete csak úgy sugárzott, amikor az ünnepi asztal fénypontjáról, a gyerekek kedvencéről, a prószáról mesélt. Hogy az milyen gyönyörűség volt, amikor anyuka porcukorral meghintve tálalta a napsárga süteményt.
Régóta terveztem, hogy egyszer kikutatom a Somogyban, Tolnában, Zalában őshonos illatos kukoricalepény, a prósza receptjét. Egy véletlen folytán most nem is én találtam rá, hanem „ő” énrám.

Prósza 

Hozzávalók:

1 kg kukoricaliszt

1 ½ l tej

2 tojás

25 dkg cukor

 

A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját felverjük a cukorral, és összevegyítjük a kukoricaliszttel, a tejjel fokozatosan felengedve. Felverjük a tojásfehérjét is, és óvatosan belekeverjük a masszába. Kizsírozott tepsibe öntjük az egészet, majd előmelegített sütőben kisütjük.
Hústűvel ellenőrizzük, hogy készen van-e. Mielőtt felszeleteljük, porcukorral finoman meghintjük. Regi_etkek_uj_trukkok1

 

„Kalapos” leves

A kalapos levest minden gyerek szereti. Szinte bármit adhatunk nekik, úgyis a kalap a lényeg.

Hozzávalók:

2 nagy brokkoli

2 erőleveskocka

tejföl, liszt

2 tojás

A brokkolit sós vízben és a leveskockában megfőzzük, tejföllel, liszttel behabarjuk, és galuskát főzünk bele. Közben kenyérszeletekből pogácsaszaggatóval kerek darabokat vágunk ki, és megszórjuk a reszelt sajttal, majd gyorsan meggrillezzük.
Tálaláskor helyezzük ezeket a kalapocskákat a leves tetejére, kis apróra vágott petrezselyemmel is díszíthetjük. Nem marad el a siker! Regi_etkek_uj_trukkok4

 

Töltött, sült cukkini 

Hozzávalók:

4 közepes cukkini

25 dkg fetasajt

1 nagy tojás, felverve

10 dkg reszelt sajt

1 ek finomliszt

1 kiskanál kakukkfű

¼ kiskanál feketebors

1 póréhagyma

1 nagyobb, hosszúkás paradicsom

Forrásban lévő sós vízben főzzük meg a cukkinikat (8-10 perc), közben béleljük ki a tepsit sütőpapírral vagy alufóliával. Öntsük le a vizet a cukkinikról, és öblítsük le. Hosszában vágjuk ketté őket, és óvatosan kaparjuk ki a belüket úgy, hogy maradjon azért bennük egy egy-másfél centiméteres zöldséghús.
Melegítsük elő a sütőt. A cukkinicsónakokat tegyük a tepsibe, és készítsük el a tölteléket. A kivájt cukkinit kicsit daraboljuk össze, vágjuk finom karikára a póréhagymát, és szeljük apróra a paradicsomot. Forrósítsuk fel az olajat, s tegyük bele a cukkini belsejét, a póréhagymát és a paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk meg, és lassú tűzön addig pároljuk, amíg a leve elpárolog, és kicsit megpirul. Hagyjuk kihűlni.
Ezután összedolgozzuk a fetasajtot a nyers tojással, a kakukkfűvel, kicsi borssal és a liszttel, majd az egészet összekeverjük az időközben kihűlt sült zöldségekkel, s megtöltjük vele a cukkinicsónakokat. A tetejükre reszelt sajtot szórunk, és sütőben megsütjük, amíg a tetejük aranybarnára pirul (kb. 10 perc). Tálalás előtt hagyjuk hűlni egy kicsit, mert a zöldség felhevítve mindig veszedelmesen forró.Regi_etkek_uj_trukkok5

 

Krumplis-túrós pogácsa 

Azért szeretem ezt a szerény, de finom sós vendégvárót, mert mindig minden van hozzá otthon. Pillanatok alatt össze lehet állítani, nem kell hozzá élesztő sem, hajtogatni se kell, legfeljebb egy kicsit pihentetni.

Hozzávalók:

25 dkg finomliszt

25 dkg szitán áttört túró

25 dkg kicsit puha vaj

25 dkg krumpli

2 kiskanál só

1 tojás

szezámmag/napraforgómag/reszelt sajt vagy darabos dió, tetszés szerint

A lisztet, a túrót, a vajat és a megfőzött, krumplinyomón áttört burgonyát összegyúrjuk a sóval, és 1-2 órára hűtőszekrényben pihentetjük. Ezt követően a tésztát egy-másfél centi vastagságúra nyújtjuk, és a legkisebb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
A pici pogácsák tetejét megkenjük villával felvert, megsózott tojással, és valamilyen magot vagy sajtot szórunk a tetejére. Előmelegített sütőben megsütjük. Regi_etkek_uj_trukkok3

 

Sajtos csiga 

A pogácsák kiszaggatása után megmaradó tésztahálót soha nem gyúrom össze, hogy újabb pogácsákat szaggassak, hanem sajtos csigát készítek belőle. Nagyon praktikus a tésztája, mert kis fondorlattal egyet csinálunk, és kettő lesz belőle…

Hozzávalók:

ld. a krumplis-túrós pogácsa alapanyagai a tésztához

A töltelékhez:

20 dkg reszelt füstölt sajt

1 tojás sárgája

1 kiskanál só

1 kiskanál őrölt pirospaprika

1 tojás

A tésztát téglalap alakúra nyújtjuk. A reszelt füstölt sajtot, a sót és a pirospaprikát 1-2 evőkanál tojássárgájával és vízzel kenhető krémmé keverjük. A sajtos keveréket éles pengéjű késsel egyenletesen elosztva a tészta tetejére kenjük.
Ezután a tésztát a hosszabb oldalától fogva szorosan feltekerjük. Az így kapott hengerből kb. 1 centi vastag karikákat vágunk, majd vágott felületükre fektetve sütőpapírral beterített tepsire helyezzük őket. A tetejüket megkenjük a villával felvert tojással, és megszórjuk sajttal. (Nem muszáj megszórni, mert a belsejében úgyis ott a sajt; ha nem szórjuk meg, szebb lesz.)
Előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a sajt teljesen ráolvad, és itt-ott picit barnulni kezd. Figyelem: ne hagyjuk magára, mert gyorsan sül!Regi_etkek_uj_trukkok2Kövesdy–Sashegyi