Régi étkek, új trükkök
A szegénység nagy tanítómester, találékonnyá teszi az embert, aki aztán minden apróságot jobban megbecsül, értékel. Drága emlékezetű nagyapám, aki a híres somogyi „rosseb-ezred” vitéz katonája volt a „Nagy Háborúban”, sokat mesélt nekem egykor a kis vaskályha pattogó tüzénél a gyerekkoráról, kedves, vidám emlékeiről. Volt mit, a hétgyermekes családban nem zajlott unalmasan az élet.
Sok mindenről szó esett, még a konyhai örömökről is. Sosem felejtem el, nagypapa hangja hogy meglágyult, tekintete csak úgy sugárzott, amikor az ünnepi asztal fénypontjáról, a gyerekek kedvencéről, a prószáról mesélt. Hogy az milyen gyönyörűség volt, amikor anyuka porcukorral meghintve tálalta a napsárga süteményt.
Régóta terveztem, hogy egyszer kikutatom a Somogyban, Tolnában, Zalában őshonos illatos kukoricalepény, a prósza receptjét. Egy véletlen folytán most nem is én találtam rá, hanem „ő” énrám.
Prósza
Hozzávalók:
1 kg kukoricaliszt
1 ½ l tej
2 tojás
25 dkg cukor
A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját felverjük a cukorral, és összevegyítjük a kukoricaliszttel, a tejjel fokozatosan felengedve. Felverjük a tojásfehérjét is, és óvatosan belekeverjük a masszába. Kizsírozott tepsibe öntjük az egészet, majd előmelegített sütőben kisütjük.
Hústűvel ellenőrizzük, hogy készen van-e. Mielőtt felszeleteljük, porcukorral finoman meghintjük.
„Kalapos” leves
A kalapos levest minden gyerek szereti. Szinte bármit adhatunk nekik, úgyis a kalap a lényeg.
Hozzávalók:
2 nagy brokkoli
2 erőleveskocka
tejföl, liszt
2 tojás
só
A brokkolit sós vízben és a leveskockában megfőzzük, tejföllel, liszttel behabarjuk, és galuskát főzünk bele. Közben kenyérszeletekből pogácsaszaggatóval kerek darabokat vágunk ki, és megszórjuk a reszelt sajttal, majd gyorsan meggrillezzük.
Tálaláskor helyezzük ezeket a kalapocskákat a leves tetejére, kis apróra vágott petrezselyemmel is díszíthetjük. Nem marad el a siker!
Töltött, sült cukkini
Hozzávalók:
4 közepes cukkini
25 dkg fetasajt
1 nagy tojás, felverve
10 dkg reszelt sajt
1 ek finomliszt
1 kiskanál kakukkfű
¼ kiskanál feketebors
1 póréhagyma
1 nagyobb, hosszúkás paradicsom
Forrásban lévő sós vízben főzzük meg a cukkinikat (8-10 perc), közben béleljük ki a tepsit sütőpapírral vagy alufóliával. Öntsük le a vizet a cukkinikról, és öblítsük le. Hosszában vágjuk ketté őket, és óvatosan kaparjuk ki a belüket úgy, hogy maradjon azért bennük egy egy-másfél centiméteres zöldséghús.
Melegítsük elő a sütőt. A cukkinicsónakokat tegyük a tepsibe, és készítsük el a tölteléket. A kivájt cukkinit kicsit daraboljuk össze, vágjuk finom karikára a póréhagymát, és szeljük apróra a paradicsomot. Forrósítsuk fel az olajat, s tegyük bele a cukkini belsejét, a póréhagymát és a paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk meg, és lassú tűzön addig pároljuk, amíg a leve elpárolog, és kicsit megpirul. Hagyjuk kihűlni.
Ezután összedolgozzuk a fetasajtot a nyers tojással, a kakukkfűvel, kicsi borssal és a liszttel, majd az egészet összekeverjük az időközben kihűlt sült zöldségekkel, s megtöltjük vele a cukkinicsónakokat. A tetejükre reszelt sajtot szórunk, és sütőben megsütjük, amíg a tetejük aranybarnára pirul (kb. 10 perc). Tálalás előtt hagyjuk hűlni egy kicsit, mert a zöldség felhevítve mindig veszedelmesen forró.
Krumplis-túrós pogácsa
Azért szeretem ezt a szerény, de finom sós vendégvárót, mert mindig minden van hozzá otthon. Pillanatok alatt össze lehet állítani, nem kell hozzá élesztő sem, hajtogatni se kell, legfeljebb egy kicsit pihentetni.
Hozzávalók:
25 dkg finomliszt
25 dkg szitán áttört túró
25 dkg kicsit puha vaj
25 dkg krumpli
2 kiskanál só
1 tojás
szezámmag/napraforgómag/reszelt sajt vagy darabos dió, tetszés szerint
A lisztet, a túrót, a vajat és a megfőzött, krumplinyomón áttört burgonyát összegyúrjuk a sóval, és 1-2 órára hűtőszekrényben pihentetjük. Ezt követően a tésztát egy-másfél centi vastagságúra nyújtjuk, és a legkisebb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
A pici pogácsák tetejét megkenjük villával felvert, megsózott tojással, és valamilyen magot vagy sajtot szórunk a tetejére. Előmelegített sütőben megsütjük.
Sajtos csiga
A pogácsák kiszaggatása után megmaradó tésztahálót soha nem gyúrom össze, hogy újabb pogácsákat szaggassak, hanem sajtos csigát készítek belőle. Nagyon praktikus a tésztája, mert kis fondorlattal egyet csinálunk, és kettő lesz belőle…
Hozzávalók:
ld. a krumplis-túrós pogácsa alapanyagai a tésztához
A töltelékhez:
20 dkg reszelt füstölt sajt
1 tojás sárgája
1 kiskanál só
1 kiskanál őrölt pirospaprika
1 tojás
A tésztát téglalap alakúra nyújtjuk. A reszelt füstölt sajtot, a sót és a pirospaprikát 1-2 evőkanál tojássárgájával és vízzel kenhető krémmé keverjük. A sajtos keveréket éles pengéjű késsel egyenletesen elosztva a tészta tetejére kenjük.
Ezután a tésztát a hosszabb oldalától fogva szorosan feltekerjük. Az így kapott hengerből kb. 1 centi vastag karikákat vágunk, majd vágott felületükre fektetve sütőpapírral beterített tepsire helyezzük őket. A tetejüket megkenjük a villával felvert tojással, és megszórjuk sajttal. (Nem muszáj megszórni, mert a belsejében úgyis ott a sajt; ha nem szórjuk meg, szebb lesz.)
Előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a sajt teljesen ráolvad, és itt-ott picit barnulni kezd. Figyelem: ne hagyjuk magára, mert gyorsan sül!Kövesdy–Sashegyi