Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Sitalpakon_a_Deli-sarkig

Sítalpakon a Déli-sarkig

Első magyarként az Antarktisz peremétől a Déli-sarkig akar egyedül elsíelni Wynne-Hughes Veronika. „Ezeregyszázötven kilométer távolságot és 3500 méter szintkülönbséget küzdenék le sítalpakon a tervek szerint 57 nap alatt. Nagyjából 60 kilós szánt húzok magam után napi 10-12 órán át, 20-30 kilométer/órás szembeszélben, akár mínusz 40 fokos hidegben” – beszélt különleges, videotelefonos sajtótájékoztatón a várható körülményekről a hölgy, aki támogatókat keres az AntarcTrip névre keresztelt expedíciójához.
Az angol édesapa és magyar édesanya gyermekeként született Wynne-Hughes Veronika a Hegyvidéken lakik, igaz, ritkán láthatjuk őt errefelé. Születésétől kezdve sokat utazik, már gyerekként bejárta családjával a Földközi-tengert egy kis vitorlással. Az egyetemen pszichológiát tanult, el is kezdett dolgozni a szakmájában, ám nem tudott sokáig egy helyben maradni: elhatározta, hogy hajóstopposként körbeutazza a Földet.
Matróznak jelentkezik vitorlásokra, ahol napi néhány óra munkáért cserébe ételt és kabint adnak neki, és persze világot láthat. Amíg a kikötőben horgonyoznak, igyekszik szétnézni a szárazföldön – így jutott el az elmúlt két és fél év alatt (tizenkét hajóval) a többi között Jamaicába, Belize-be, a Galápagos-szigetekre és Francia Polinéziába. Az út, talán mondani sem kell, nemcsak élményekkel, hanem veszélyekkel is teli, egy alkalommal a süllyedő vitorlásról mentette ki a parti őrség a nyílt tengeren.
Az ötévesre tervezett Föld körüli kalandozása még korántsem ért véget, jelenleg a Csendes-óceán kellős közepénél jár, de Wynne-Hughes Veronika azt tervezi, novemberben félbeszakítja útját, hogy megvalósíthassa régi nagy álmát, az Antarktisz peremétől a Déli-sarkig tartó síelést. S hogy mi a célja? „Azt szeretném megmutatni – mondja –, hogy a különleges képességekkel nem rendelkező emberek, mint én is, kellő elszántsággal képesek arra, hogy kiemelkedő eredményeket érjenek el.”

z.