Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Soha_ne_hallgasson_akit_zaklatnak

Soha ne hallgasson, akit zaklatnak!

Az internethasználat gyerekekre leselkedő veszélyeire és a veszélykezelés lehetséges módjaira kívánja felhívni a figyelmet az önkormányzat a Hegyvidéki ONvédelem Programmal, aminek keretében a szülőknek előadás-sorozatot, a pedagógusok részére pedig továbbképzést hirdettek az ősz elején. A tanárok a negyedéves képzés során a témakör elismert szakértőivel találkozhatnak. Legutóbb Kalapos Éva írónő volt az egyik vendég, aki a Massza című regényében mutatta be érzékletesen, hogy akár tragédiába is torkollhat, ha egy diákot vég nélkül zaklatnak.

Ráber Patrik tizennégy éves, érzékeny lelkű fiú, aki színésznek készül, szabadidejében verseket és monológokat tanul. Családja nem igazán érti meg, ahogyan az osztálytársai sem.
Amikor Patrik elkezd érdeklődni osztálytársa, egy különleges lány iránt, két menő srác rászáll. Piszkálják, majd lelkileg terrorizálják, nemcsak az iskolában, hanem azon kívül, az internetes közösségekben is. Az állandó zaklatás elől a fiú egy idő után nem tud hová menekülni, ezért végső elkeseredésében a lehető legrosszabb döntést hozza meg…
Kalapos Éva írónő Massza című ifjúsági regényének tragikus története szerencsére csak fikció, ám nagyon is valós problémára igyekszik ráirányítani az olvasók figyelmét: a való életben és a világhálón gyakorta előforduló zaklatásra, a kontroll nélkül működő internetes közösségek veszélyeire, a kamaszok legádázabb félelmeire.
Az önkormányzat Hegyvidéki ONvédelem Programja keretében hegyvidéki pedagógusok részére tartott továbbképzésen Kalapos Éva elmesélte, néhány évvel ezelőtt egy kanadai lány története késztette arra, hogy elmélyüljön a témában. A világsajtót bejárta Amanda Todd öngyilkosságának híre: a tinédzser azután vetett véget az életének, hogy egy férfi meztelen fotókat tett közzé róla a Facebookon, majd folyamatosan zaklatta őt.
„Célom az elrettentés, hogy kivétel nélkül mindenki érezze át, még a külső szemlélők is, milyen következményekkel járhat a zaklatás. Akit pedig zaklatnak, soha ne hallgasson, hanem beszéljen, kérjen segítséget!” – foglalta össze idén megjelenő könyve üzenetét Kalapos Éva. Az írónő hozzátette: a zaklatással kapcsolatos problémák rendezéséhez nélkülözhetetlen, hogy bizalmi viszony legyen gyerek és szülő, illetve gyerek és tanár között. Ahhoz pedig, hogy a fiatalok ne váljanak áldozattá, önbecsülést kell adni nekik, fontos, hogy legyen egy olyan hely, ahol elfogadják őket, ahol kibontakoztathatják képességeiket, sikereket érhetnek el.
A Massza mély nyomot hagyott a továbbképzésen részt vevő pedagógusokban. Egyikük arról beszélt, hogy a regényt elolvasva napokig gondolkodott, mit tehetne, ha a való életben hasonló problémával találkozna, milyen segítséget adhatna egy bajban lévő diáknak, hogy kikerüljön a zaklatás okozta negatív spirálból.
„Út a médiaértéshez a digitális világban” címmel szeptemberben indult el a Hegyvidéki ONvédelem Program keretében, az önkormányzat támogatásával, egy hatvanórás akkreditált továbbképzés a kerületi pedagógusoknak. A MédiaSmart Hungary által szervezett képzésen a média, ezen belül is az internet gyerekekre gyakorolt hatásait, a digitális világ veszélyeit különféle megközelítésből, például a pszichológia, a jog, a reklámipar, valamint a kommunikációs trendek és technológiák oldaláról mutatják be az érintett szakterületek jeles képviselői.

z.

A témával kapcsolatban további információk, hasznos tanácsok, elgondolkodtató kisfilmek a www.hop12.hu weboldalon találhatók.