Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Uj_jarorautok_a_Hegyvideki_Rendeszetnek

Új járőrautók a Hegyvidéki Rendészetnek

Jóval több, mint 300 ezer kilométert futottak a Hegyvidéki Rendészet kötelékébe tartozó régi járőrautók, ezért az önkormányzat úgy döntött, felfrissíti a járműparkot. Az újonnan vásárolt két Suzuki Vitara közül az egyik négykerék-meghajtású, így terepen is jól használható.

A Hegyvidéki Közterület-felügyeletet 2009-ben hozta létre az önkormányzat, a szervezet két éve már Hegyvidéki Rendészet néven működik. A hagyományos közterület-felügyeleti munkákon kívül feladatai közé tartozik a térfigyelőkamera-rendszer üzemeltetése, a közterület-hasznosítással járó ügyintézés, emellett részt vesz az önkormányzati vagyon és rendezvények őrzésében, védelmében.
A rendészet munkatársai az egész napos járőrszolgálat mellett a kerületi tulajdonú intézményekhez is kivonulnak vagyonvédelmi vagy tűzriasztások esetén. Mindehhez mostanáig egy Skoda Octavia és egy Skoda Roomster típusú autó állt a rendelkezésükre, a használtan vásárolt járművek futásteljesítménye azonban már jóval meghaladja a 300 ezer kilométert, ezért az önkormányzat két új autót vásárolt.
A Suzuki Vitarák hivatalos átadásán Pokorni Zoltán polgármester elmondta, hogy az egyik jármű négykerék-meghajtású, így a téli időszakban nehezebben megközelíthető, magasabban fekvő területeken és terepen is jól használható, aminek különösen a Normafa térségében van jelentősége. Egyebek közt ez az oka annak is, hogy a járőrözésen kívül ezzel az autóval végzik majd a kerékbilincselést, valamint az autóelszállítást.
A másik járőrautó szintén alkalmas lesz pluszfeladatok ellátására, ebbe kerül az utóbbi időszakban jelesre vizsgázó mobil térfigyelő kamera, valamint egy defibrillátor, így a kocsi életmentő pontként működik. Ez utóbbival kapcsolatban a polgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy az önkormányzat a XII. kerület több pontján félautomata defibrillátorokat telepített. Baj esetén sokat segíthet az a mobiltelefon-applikáció, ami megmutatja, hol található a legközelebbi életmentő eszköz.
Váczi János alpolgármester azzal egészítette ki az elhangzottakat, hogy az új autóknak köszönhetően a rendészet az eddiginél is magasabb színvonalon láthatja el a napi feladatait. A munka fontos része a térfigyelőkamera-rendszer működtetése, ami a tapasztalatok szerint különösen az autólopások és a betörések megelőzéséhez és felderítéséhez járul hozzá.
A Hegyvidéki Rendészet munkatársai évente mintegy hatezer intézkedést hajtanak végre, elsősorban közlekedési szabálysértések és az önkormányzati rendeletek megsértése miatt – beszélt munkájukról Dávid Gábor, a rendészet vezetője. A járőrautók a hét minden napján átlagosan 150-200 kilométert tesznek meg, így a cseréjük mindenképpen indokolt volt, az utóbbi időben ugyanis már több időt töltöttek a szervizben, mint az utakon – tette hozzá.
Az összkerékhajtású Suzuki Vitarával a Normafa környékén található intézmények és játszóterek elérése – ezek nyitásáról és zárásáról a közterület-felügyelők gondoskodnak –, a Jánoshegyi úton a behajtás ellenőrzése, valamint az ottani rendezvények biztosítása is egyszerűbbé válik a Hegyvidéki Rendészet számára.

MM.