Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Forró italok

Az adventi vásárokat járva jobbnál jobb forralt borokat, csokoládékat, teákat ihatunk. Megvan a hangulata annak is, amikor barátainkkal koccintunk a forgatagban, és annak is, amikor párunkkal, családunkkal letelepszünk este a fotelba, beszélgetünk, vagy zenét hallgatunk, s közben finom lélekmelegítőt kortyolgatunk.

Forralt bor

 

Hozzávalók:

1 liter almabor (cider is alkalmas)

1-1 citrom, narancs és mandarin

10 dkg cukor

1 db csillagánizs

1 kis rúd fahéj

4-5 szem szegfűszeg

1 csipet só (épp csak)

5 cl konyak vagy brandy

 

Mindenekelőtt pirítsuk meg a cukrot (így később nem ég majd a gyomrunk), ha már szép aranyszínű, dobjuk bele a fűszereket és a citrusok héját, öntsük fel a borral, adjuk hozzá a felkarikázott citromot, narancsot és mandarint, s épp csak addig forraljuk, míg a cukor elolvad. Öntsük bele a konyakot, keverjük el, vegyük le a tűzről, és lefedve hagyjuk pihenni negyed órát, hogy az ízek összeérjenek. Ha nincs almaborunk, válasszunk fehérbort vagy vöröset akár, a lényeg, hogy jó minőségű legyen!Forro_italok1

 

Tojáslikőr-puncs

 

Hozzávalók:

fél liter tojáslikőr

1 liter félszáraz fehérbor

1 evőkanál barna cukor

karácsonyi fűszerek, ízlés szerint (fahéj, vanília, méz, szerecsendió, szegfűszeg, csillagánizs)

 

A karácsony elmaradhatatlan kísérője a tojáslikőr, ezúttal kóstoljuk meg forrón! Öntsük a tojáslikőrt és a cukrot egy nagy serpenyőbe, közepes lángon óvatosan, habverővel kevergetve melegítsük fel (ne forrjon, épp csak olvadjon el a cukor). Ezután adjuk hozzá a bort és a fűszereket, habverővel erősen habosítsuk, míg felforr, majd rögtön töltsük tűzálló poharakba.
Vigyázat, a habja nem marad meg tovább, mint tíz perc, ezért azonnal kínáljuk!Forro_italok2