Forró italok
Az adventi vásárokat járva jobbnál jobb forralt borokat, csokoládékat, teákat ihatunk. Megvan a hangulata annak is, amikor barátainkkal koccintunk a forgatagban, és annak is, amikor párunkkal, családunkkal letelepszünk este a fotelba, beszélgetünk, vagy zenét hallgatunk, s közben finom lélekmelegítőt kortyolgatunk.
Forralt bor
Hozzávalók:
1 liter almabor (cider is alkalmas)
1-1 citrom, narancs és mandarin
10 dkg cukor
1 db csillagánizs
1 kis rúd fahéj
4-5 szem szegfűszeg
1 csipet só (épp csak)
5 cl konyak vagy brandy
Mindenekelőtt pirítsuk meg a cukrot (így később nem ég majd a gyomrunk), ha már szép aranyszínű, dobjuk bele a fűszereket és a citrusok héját, öntsük fel a borral, adjuk hozzá a felkarikázott citromot, narancsot és mandarint, s épp csak addig forraljuk, míg a cukor elolvad. Öntsük bele a konyakot, keverjük el, vegyük le a tűzről, és lefedve hagyjuk pihenni negyed órát, hogy az ízek összeérjenek. Ha nincs almaborunk, válasszunk fehérbort vagy vöröset akár, a lényeg, hogy jó minőségű legyen!
Tojáslikőr-puncs
Hozzávalók:
fél liter tojáslikőr
1 liter félszáraz fehérbor
1 evőkanál barna cukor
karácsonyi fűszerek, ízlés szerint (fahéj, vanília, méz, szerecsendió, szegfűszeg, csillagánizs)
A karácsony elmaradhatatlan kísérője a tojáslikőr, ezúttal kóstoljuk meg forrón! Öntsük a tojáslikőrt és a cukrot egy nagy serpenyőbe, közepes lángon óvatosan, habverővel kevergetve melegítsük fel (ne forrjon, épp csak olvadjon el a cukor). Ezután adjuk hozzá a bort és a fűszereket, habverővel erősen habosítsuk, míg felforr, majd rögtön töltsük tűzálló poharakba.
Vigyázat, a habja nem marad meg tovább, mint tíz perc, ezért azonnal kínáljuk!