Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Forró italok

Az adventi vásárokat járva jobbnál jobb forralt borokat, csokoládékat, teákat ihatunk. Megvan a hangulata annak is, amikor barátainkkal koccintunk a forgatagban, és annak is, amikor párunkkal, családunkkal letelepszünk este a fotelba, beszélgetünk, vagy zenét hallgatunk, s közben finom lélekmelegítőt kortyolgatunk.

Hagyományos ízek és különlegességek a közelgő ünnepekre

Advent idején mindig többet sürgölődünk a konyhában. Míg a nők inkább az aprósüteményekkel, mézes figurákkal foglalatoskodnak, a férfiak forralt borral, punccsal, groggal édesítik meg az ünnepi készülődés heteit. Vannak családok, amelyekben hagyomány, hogy minden évben ugyanaz az étel kerül karácsonykor az asztalra, s van, ahol a háziasszony már hetekkel előre elkezdi megtervezni az ünnepi menüt. A hal szinte mindenütt az egyik főszereplője az ételsornak. Aki magyar halászlét főz, ragaszkodik a saját jól bevált receptjéhez. Akadnak azonban olyanok, akik szívesen kóstolnak új ízeket, és örömmel vállalkoznak gasztronómiai kirándulásokra a saját konyhájukban – nekik választottuk nemzetközi hírű, idehaza mégis kevéssé ismert étkek receptjeit. A hagyományos ízek kedvelőinek pedig néhány igazi klasszikust ajánlunk.

Komolyan kell venni a magas vérnyomást

Sokakat érintő betegségről tartott előadást dr. Nagy Judit az Idősek Egészség Iskolája idei utolsó összejövetelén. A Budai Egészségközpont orvos-igazgatója a magas vérnyomás hátterének ismertetése mellett számos hasznos, a mindennapokban alkalmazható tanáccsal is ellátta a Böszörményi úti Kulturális Szalon közönségét.

A diákcsemegék növényei

Ha a nyári sörözéseket nem számítjuk, a magkeverékek fogyasztásának legfőbb időszaka előtt állunk: ilyenkor, a téli estéken kerülnek elő leggyakrabban a tápláló, finom és abbahagyhatatlan rágcsálnivalók. Most kettővel, a kesudióval és a pisztáciával foglalkozunk, amelyekről sokan talán azt sem tudják, mi fán teremnek, netán földből ássák-e ki őket.

Pop- és rockdalokat éneklő tizenkét szólamú kórus

Már megszoktuk, hogy mindig valami különlegességgel, igazán értékes meglepetéssel várja a közönséget karácsony alkalmából a MOM Kulturális Központ. Ezúttal a Budapest Voices hangversenyére készülhetünk december 28-án. Arról, hogy kik ők, s mire számíthatunk tőlük, Warnusz Zsuzsával, a kórus vezetőjével beszélgettünk.

Mindenki professzora volt

Dr. Rácz Elemér, a Műegyetem professzora, dékánja elévülhetetlen érdemeket szerzett a második világháború utáni magyar repülőgépmérnök-képzés újraindításában. Tiszteletére a Hegyvidéki Önkormányzat emléktáblát állított egykori lakóháza falán.

Vezető, hős és szent volt

A Kárpát-medence jelentős részén kisebbségi létben élő magyarság nagy formátumú személyiségei közül is kiemelkedik Márton Áron, az emberi jogok és a keresztény szeretet következetes, bátor képviselője. A százhúsz évvel ezelőtt született erdélyi püspök tiszteletére az idei Márton Áron-emlékév alkalmából vándorkiállítást indítottak útjára, amely most a Városmajori Gimnáziumban látható.

Nincsenek áthidalhatatlan különbségek

Hitről, szolgálatról, kereszténységről és a Hegyvidékről is szó esett a „Próféta a saját hazájában?” című, a XII. kerület díszpolgárait bemutató beszélgetéssorozat novemberi találkozóján. A vendég ezúttal Lambert Zoltán, a Városmajori Jézus Szíve Plébánia plébánosa volt.

Hegyvidéki nemzetiségi közmeghallgatások

A XII. kerületi nemzetiségi önkormányzatok az idén is aktív alakítói voltak a Hegyvidék közösségi és kulturális életének – ezt alátámasztják az év végi közmeghallgatásokon elhangzottak is. Ezúttal a görögök, a lengyelek, a szerbek és a szlovákok évösszefoglaló értékelését olvashatják.

Hangos szavak nélkül lett a nemzet példaképe

Minden idők legismertebb magyar ökölvívóját, Papp Lacit – ahogyan egy ország nevezte – mindenki szerette, még azok is, akiket alaposan eltángált a ringben. Ma sincs ez másképp, amit ékesen bizonyít, hogy a születése kilencvenedik, harmadik olimpiai bajnoki címe megszerzésének hatvanadik évfordulója alkalmából rendezett emlékesten zsúfolásig megtelt a MOM Kulturális Központ színházterme.

Ne tegyék magukat zsarolhatóvá a fiatalok!

Két hónappal ezelőtt indult el a Hegyvidéki ONvédelem Program az önkormányzat szervezésében. Ennek célja, hogy az interneten leselkedő veszélyekre irányítsa a szülők és a pedagógusok figyelmét, s megoldási javaslatokat kínáljon a gyerekek védelme érdekében. A program részeként meghirdetett Szülői Akadémián ezekben a hetekben a Magyar Telekom munkatársai osztanak meg a közösségi oldalak biztonságos használatával kapcsolatos gyakorlati tudnivalókat az érdeklődőkkel.

Közösen kell kialakítani az erdőhasználat szabályait

A Normafa megújításáról, mindenekelőtt a természetvédelmi szempontokat és a sportolni vágyók igényeit összhangba hozó elképzelésekről esett szó az Országos Erdészeti Egyesület Erdei Sportok Szakosztályának legutóbbi ülésén a Normafa Síházban. Az eddig elért eredményeket és a megvalósítás előtt álló terveket Pokorni Zoltán polgármester és Mikó Gergely, a Normafa Park Fenntartó és Üzemeltető Intézmény vezetője mutatta be a szakmai közönségnek.

A Molnár húsboltot az orvos is ajánlja

Házi készítésű, adalékanyagoktól mentes füstölt húsokat, libamájat, kolbászt, vagy épp sonkát, jó minőségű csirkehúst vásárolna? A hegyvidékiek szerint erre a legjobb hely a Márvány utcai Molnár hús- és hentesáruüzlet, amely nagy fölénnyel nyerte meg a kerületi üzletek, szolgáltatók számára kiírt „Hegyvidék legjobbjai” verseny legutóbbi szavazását.

Szeretet, élmény és varázslat a hegyvidéki adventi vásáron

Kürtőskalács és forralt bor a kis fabódékban, vidám nézelődők és kedves árusok forgataga, színes programok a színpadon – jól ismert decemberi képek ezek. A megújult Városháza tér az idén is méltó kulisszát teremt a hegyvidéki adventi vásárnak.

MOM Sport Mikulás december 4-én

Mikulás rendezvény december 4-én 10.00-14.00 között a MOM Sportban. Kézműves foglalkozások, arcfestés, planetárium, ugrálóvár, lufihajtogatás, ping-pong, Vitéz Henrik bábműsora és Mikulás várja a gyerekeket és felnőtteket a MOM Sport kertben, a fedett, fűtött műfüves focipályán.

Szülői Akadémia - Ön tudja, mi az a hoax?

Gyakorlati informatikaóra szülőknek a biztonságos internetezéshez. Oktatók: Bereznai Gyula és Bódi László, a Telekom munkatársai. Közösségi oldalak, az internetezés veszélyei, a jelszavak, általános beállítások, levelezés. A részvétel ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött a www.hop12.hu/regisztraljon oldalon.