Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A_cimvedo_gyozott_a_lepcsofutason1

A címvédő győzött a lépcsőfutáson

A kellemetlen időjárás ellenére közel kétszázan indultak az immár nyolcadik alkalommal megrendezett „Fuss a csúcsra” lépcsőfutóversenyen. Köztük volt a rekordot évek óta tartó Hirling Márk is, aki sorrendben hetedszer nem talált legyőzőre: ezúttal 21,67 másodperc alatt ért fel a János-hegyi Erzsébet-kilátó tetejére.

Első hallásra a 23,5 méter nem tűnik soknak, azonban ha függőlegesen kell megtenni egy tekeredő és egyre szűkülő lépcsőházban, méghozzá 134 lépcsőfokot legyűrve, bizony, meglehetősen hosszú is lehet… Ez a kihívás várt a „Fuss a csúcsra” lépcsőfutás résztvevőire, akik megpróbáltak a lehető leggyorsabban feljutni a János-hegyi Erzsébet-kilátó tetejére.
„Kerestünk egy olyan rendezvényt, amivel népszerűsíthetjük a szabadidős sportot a Hegyvidéken, erre pedig tökéletes a lépcsőfutás. Egyedi és figyelemfelkeltő, egyben nagyszerű kihívás is” – mondta az idei versenyt elindító Váczi János alpolgármester.
A „Fuss a csúcsra” alapötletét a New York-i Empire State Buildingben megrendezett világhírű lépcsőfutás adta. Igaz, az idén már negyvenedik állomásához érkező amerikai versenyen a táv 86 emelet és 1576 lépcsőfok, de ahogyan az alpolgármester is kihangsúlyozta, aki 30 másodperc alatt felér az Erzsébet-kilátó tetejére, ugyanúgy büszke lehet a teljesítményére.
Az idei versenyre rekordszámú, közel kétszáz előnevezés érkezett. Mint Váczi János kiemelte, nagy öröm, hogy ilyen sokan eljöttek, már csak azért is, mert a hegyvidéki sportverseny történetében először fordult elő, hogy a kilátó körül havat lehetett látni…
„Amikor nyolc évvel ezelőtt felmerült a verseny gondolata, a Hegyvidékkel azonosítható helyszínben gondolkodtunk, így esett a választás Budapest legmagasabb pontjára, az Erzsébet-kilátóra, amit mindenki jól ismer – szólt az előzményekről Móczán Mónika, az eseményt szervező Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft. igazgatója. – Sajnos az időjárás közbeszólt, de a hideg ellenére mintegy kétszázan így is eljöttek. Annak pedig különösen örültünk, hogy sokan magukkal hozták a gyermeküket, és együtt futottak.”
A zimankós idő miatt az idén először mindenkit forralt borral és teával vártak a szervezők. A megszokott színpadi programok sem maradtak el, az Erzsébet-kilátó előtti téren a Hegyvidék Harcosai Küzdősport Akadémia növendékeinek bemutatója, a Hegyvidék SE tánccsoportja, valamint ugróköteles show, zumba és autentikus indiai zenei előadás szórakoztatta a közönséget.
Közben a versenyzők sem tétlenkedtek – ahogy fogytak az indulók, úgy lett egyre alacsonyabb a legjobb időeredmény. Már 23 másodpercnél jártunk, amikor rajthoz állt a 21,46 másodperces „kilátócsúcsot” tartó Hirling Márk, aki 2010 óta nem talál legyőzőre. Sőt, abban az évben, majd 2015-ben és 2016-ban is megdöntötte a korábbi rekordot. A Németvölgyi Általános Iskola egykori diákját ezúttal sem előzte meg senki, ám az újabb csúcsdöntés 21 századmásodperc híján elmaradt.A_cimvedo_gyozott_a_lepcsofutason2„Jó lett volna még gyorsabbnak lenni, de a győzelemnek azért nagyon örülök. Az utóbbi időben nem tudtam eleget edzeni, a szokottnál kevesebbet futottam, ami sajnos meglátszott a sebességemen” – értékelte az időeredményét a „Fuss a csúcsra” legsikeresebb versenyzője, aki a taktikájával kapcsolatban elárulta, hogy amíg erővel bírja, hármasával, négyesével veszi a lépcsőfokokat, amikor pedig lassul, egy lépcsőfokkal kisebbeket lép. „Az a lényeg, hogy mindig meglegyen a kellő lendület, ezért a legvégén, a korlátot használva, kézzel is megpróbálom tartani a fordulatszámot” – tette hozzá mosolyogva a Budakeszi úti tűzoltóságon dolgozó Hirling Márk.
A legjobb időeredményért 40 ezer forintos vásárlási utalvány járt, míg a korcsoportonként meghatározott szintidőket teljesítők 5000 forintos utalvánnyal térhettek haza. A szokásoknak megfelelően a szervezők valamennyi indulót díjazták, mindenkinek járt a verseny logójával ellátott póló, valamint az ásványvizet és csokoládét tartalmazó ajándékcsomag.

sm.