Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A címvédő győzött a lépcsőfutáson

A kellemetlen időjárás ellenére közel kétszázan indultak az immár nyolcadik alkalommal megrendezett „Fuss a csúcsra” lépcsőfutóversenyen. Köztük volt a rekordot évek óta tartó Hirling Márk is, aki sorrendben hetedszer nem talált legyőzőre: ezúttal 21,67 másodperc alatt ért fel a János-hegyi Erzsébet-kilátó tetejére.

Növények a szobából a kertbe

Nagyon korán beköszöntött a jó idő, bár az április tartogatott váratlan meglepetéseket hóesés és dermesztő hideg formájában. Ennek ellenére megállíthatatlanul közeleg a szobanövények szabadba telepítésének ideje.

Lazítani a konyhában – könnyű és ízletes falatok

Most, hogy a levegő tele van virágillattal, és harsogó zöldbe öltözik körülöttünk a természet, az ember nagyobb kedvvel veti bele magát az alkotásba, legyen szó kreatív munkáról, vagy éppen sütésről-főzésről. Ideje, hogy mi is ablakot nyissunk a kísérletezésnek, engedjük, hogy a színesedő piaci kínálat megihlessen, új kreációkra inspiráljon minket!

„Szeretek kalandozni a zene világában”

Sajnálhatják az Apor Vilmos tér lakói, hogy Kovács Zalán László előrelátó volt, és a házban, ahol lakik, kialakított egy szobát, ahol gyakorolhat. Így talán csak a szomszédok részesülhetnek abban az örömben, hogy Magyarország kevés tubaszólistái közül egynek hallhatják néha a játékát. Ez a hatalmas, kissé bumfordi hangszer ugyanis egyike a legszebb hangszínen megszólaló zeneeszközöknek. A puha, lágy, bársonyos hangot kevesen tudják előcsalogatni, mivel nincs sok tubás a muzsikusok között.

Dr. Radovics Lajos és a Dániel úti ház története

A XII. kerületben található Dániel út 5/b alatti ház a szerző dédszüleinek tulajdona volt egykor. Nemrég családomhoz kerültek a ház történetét dokumentáló iratok, fényképalbumok, ezért úgy döntöttem, megírom életem első helytörténeti cikkét. A gyönyörű, több száz négyzetméteres házat dr. Radovics Lajos építtette egykor. Szívéhez nagyon közel állt, a háborús évek alatt írt leveleiben mindig beszámolt a „családi fészek” állapotáról is. A jogász, aki 1944-ben részt vett Bajcsy-Zsilinszky Endre és ifj. Tildy Zoltán kiszabadításában, nem sejtette, hogy a háború megpróbáltatásai után újabb csapás érheti, márpedig az 1951-es év drámai fordulatot hozott családja és a ház életében.

„Szükséges, hogy vers írassék…”

A magyar költészet napja alkalmából minden évben szavalóversenyt szervez a Jókai Klub. A rangos eseményre a hegyvidéki iskolák alsó tagozatosai kapnak meghívást.

Kreatív tárgyalkotás a MOME Műhelyházában

Gipszöntéssel készült „pufi lufi”, spatulákból összeszerelt óriáskerék, elemből, mágnesből és rézdrótból összeállított körhinta – a szokatlan tárgyakat a Zugligeti Általános Iskola ötödikesei hozták létre a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Műhelyházában, ahol komplex oktatásfejlesztési program keretében általános iskolások és egyetemi hallgatók dolgoztak együtt.

Ökonapi kalandozások a János-hegyen

A szeszélyes áprilisi időjárás ellenére is nagyszerű élményben lehetett részük azoknak, akik kilátogattak a Hegyvidéki Önkormányzat zöld irodája által szervezett ökonap rendezvényeire a János-hegyre. A kalandos túráknak, az interaktív játékoknak és a furfangos fejtörőknek köszönhetően mindenki megtapasztalhatta az ezerarcú természet csodáit.

Lóvasút-épület:„kapu” a Normafához

A végéhez közeledik az egykori lóvasút-végállomás épületének rekonstrukciója a Zugligetben. Az EGT Alap és a magyar állam támogatásával, a műemléki helyreállításokat szakmai tanácsaival segítő norvég INTBAU Scandinavia közreműködésével zajló munkálatok részleteit, valamint a műemlék jövőbeli funkcióit sajtótájékoztatóval egybekötött rendezvényen ismertették a projektben részt vevő szervezetek képviselői.

Játszótéri piknik és adománygyűjtés

Pelenka, tartós élelmiszer, játékok és többzsáknyi jó állapotban lévő ruha – az idén is rendkívül népszerűnek bizonyult a hegyvidéki „játszótéri anyukák” által szervezett adománygyűjtő piknik, amit ezúttal is a Hollósy Simon utcai játszótéren tartottak. Az önkéntes akciónak köszönhetően, az Igazgyöngy Alapítvány közreműködésével, három teherautónyi adományt kapnak a mélyszegénységben élő berettyóújfalui rászorulók.

Fokozott ellenőrzés a Normafán

A Hegyvidéki Rendészet munkatársai – polgárőrök, rendőrök, valamint a Normafa Park Fenntartó és Üzemeltető Intézmény dolgozóinak közreműködésével – több mint egy hétig fokozott ellenőrzést végeztek a Normafán és környékén, az önkormányzat kezelésében lévő mintegy 360 hektáros erdőterületen. Sok egyéb mellett az engedély nélküli behajtás és a szabálysértő módon történő parkolás visszaszorítása is a feladataik közé tartozott.