Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Fokozott_ellenorzes_a_Normafan

Fokozott ellenőrzés a Normafán

A Hegyvidéki Rendészet munkatársai – polgárőrök, rendőrök, valamint a Normafa Park Fenntartó és Üzemeltető Intézmény dolgozóinak közreműködésével – több mint egy hétig fokozott ellenőrzést végeztek a Normafán és környékén, az önkormányzat kezelésében lévő mintegy 360 hektáros erdőterületen. Sok egyéb mellett az engedély nélküli behajtás és a szabálysértő módon történő parkolás visszaszorítása is a feladataik közé tartozott.

Jó néhány fejlesztés megvalósult az elmúlt két évben a Normafa-program részeként. A Hegyvidéki Önkormányzat beruházásában a kivitelezők sétautakat tettek rendbe, padokat, asztalokat, tájékoztató táblákat, illemhelyeket telepítettek, újjáépítették az Anna-réti és a Libegő felső végállomásánál található játszóteret, a Normafa és a Libegő között pedig teljes egészében felújították a Jánoshegyi utat, amelynek mentén zöld sávval elválasztott, gumiborítású futópályát alakítottak ki. A megújult utakat, a megszépült pihenő- és játszóhelyeket szívesen használják a Normafához érkezők, azonban a szabályokat nem mindenki tartja be.
A látogatók nyugodt kikapcsolódását akadályozó, a biztonságukat veszélyeztető, a környezetet károsító jelenségek visszaszorítása érdekében április 14. és 24. között fokozott ellenőrzést hajtottak végre a Hegyvidéki Rendészet munkatársai az önkormányzat kezelésében lévő mintegy 360 hektáros erdőterületen. A gyakorlatilag 0–24 órás helyszíni jelenléttel járó munkát polgárőrök, rendőrök, valamint a Normafa Park Fenntartó és Üzemeltető Intézmény dolgozói segítették.
„Az akcióban részt vevők a terület használatának szabályait ismertető szórólapokat osztottak a látogatóknak, továbbá figyelmeztették azokat, akik nem tartották be az előírásokat. Bírságot kizárólag kirívó esetekben, elsősorban a természetvédelmi területen történő szabálysértő parkolás miatt szabtak ki a rendészek” – mondta el lapunknak Váczi János alpolgármester.
A felújított sétányok, valamint a futópálya használatát kiemelten ellenőrizték – beszélt a részletekről Dávid Gábor, a Hegyvidéki Rendészet vezetője. A Jánoshegyi úti, gumiburkolatú futóút kizárólag futás céljára szolgál, a balesetek elkerülése és a pálya állapotának megóvása érdekében nem szabad rajta kerékpárral, babakocsival, kutyával vagy nordic walking-bottal közlekedni. Görkorcsolyával, gördeszkával, rollerral és más hasonló, kerekes sporteszközökkel a Jánoshegyi út aszfaltozott részét lehet használni.
A hegygerincen húzódó, murvával borított sétautakat a gyalogosok, kirándulók számára újította fel az önkormányzat, ezeken a részeken csak a tizenkét éven aluli gyerekek biciklizhetnek. A kerékpárosok számára inkább a Jánoshegyi út vagy a Jánoshegyi úttól Budakeszi felé eső erdei utak ajánlottak. Időnként lovasok is felbukkannak a felújított sétányokon, holott ez sem engedélyezett, őket a kirándulók által kevésbé látogatott erdei útvonalakra irányítják.
A kutyasétáltatók figyelmét arra hívták fel a közterület-felügyelők, hogy kedvencükkel csak pórázon lehet kirándulni az erdőben, játszótérre pedig nem szabad bevinni ebet. Az áprilisi havazásig életben lévő tűzgyújtási tilalom betartását is ellenőrizték a rendészek, akik az illegális szemét-, valamint zöldhulladék-lerakást is igyekeztek megakadályozni. Dávid Gábor megjegyezte: sokan nincsenek tisztában azzal, mekkora károkat tudnak okozni, ha a természetvédelmi területre hordják kerti hulladékaikat. Ezzel ugyanis elősegíthetik az inváziós növényfajok, például a bálványfa terjedését, táplálékot biztosíthatnak a túlszaporodó vaddisznóknak, a fenyő, tuja és más örökzöldek elszáradt maradványai pedig aszályos, forró időszakokban fokozott tűzveszélyt jelentenek az erdőben.
„Az engedély nélküli behajtás, a szabálysértő módon történő parkolás visszaszorítása is fontos feladatunk volt” – folytatta a Hegyvidéki Rendészet vezetője. A főváros döntése alapján a védett övezetbe történő behajtás és várakozás engedélyeinek kiadását néhány hete már a Hegyvidéki Önkormányzat intézi, amelynek egyértelmű célja, hogy az erdőterületen lévő utakat kizárólag az ott dolgozók használhassák járműveikkel.
A szabálytalan behajtást hamarosan rendszámfelismerő rendszerrel ellátott sorompók is akadályozzák majd, amelyek csak az engedéllyel rendelkező gépjárművek előtt nyílnak ki automatikusan. A sorompók távvezérléssel működnek, probléma esetén a Hegyvidéki Rendészet diszpécsere tudja biztosítani a be- és kijutást.

sz.