Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

2017: Szent László- és Arany János-emlékév

Szent László-emlékév lesz 2017: a király trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulóját ünnepeljük. Kétszáz esztendeje született Arany János, ezért a Magyar Tudományos Akadémia 2017-et Arany János-emlékévnek nyilvánította, ami március 2-án veszi kezdetét Nagyszalontán, a költő szülőhelyén. Mindkét évforduló kapcsán több rendezvénysorozat várja majd az érdeklődőket országszerte.2017_Szent_Laszlo-_es_Arany_Janos-emlekev1Bár nincs tudomásunk arról, hogy Szent László megfordult volna a XII. kerület területén, és arról sincs, hogy Arany János hosszabb időt töltött volna el ezen a környéken, mégis mindkettejüknek van helyi kötődése.
A Hegyvidék legrégebbi plébániája, egyben Budapest legmagasabban fekvő temploma 1860-as alapításakor Szent László lovagkirály nevét vette fel, és azóta is azt viseli. Érdekesség, hogy az épületet eredetileg Nagyboldogasszony tiszteletére emelték, s a nemzeti érzést volt hivatott kifejezni a bécsi abszolutizmussal szemben. Ehhez kapcsolódik felszentelésének időpontja is: 1860. október 6-a, az aradi vértanúk napja. Ürményi József alispán azonban egy Szent Lászlót ábrázoló oltárképet adományozott a templomnak, amelynek névadója végül Nagyboldogasszony helyett Szent László lett. A kápolnát Scitovszky János esztergomi érsek szentelte fel.
A Sas-hegy oldalában működik az Arany János Általános Iskola és Gimnázium, a kertjében Arany János mellszobra található. Az épületet a Notre Dame de Sion apácarend hozta létre leánynevelő iskola céljára. Az apácáknak a kommunista érában el kellett hagyniuk a helyet, majd az intézmény, rövid pártiskolai működést követően, 1954-ben vette fel az Arany János Intézet nevet.
Más Arany Jánoshoz köthető emlékeket is felfedezhetünk a XII. kerületben. A Böszörményi út 19/a és 19/c házak homlokzatán látható domborművek egyikén Toldi Miklós szerelmével, Rozgonyi Piroskával tűnik fel, a másikon a farkasokkal harcol. A háztömb ellentétes oldalán a Hollósy Simon utca 12-es számú épület falát egy nagyméretű, teljes alakos, Arany Jánost ábrázoló dombormű díszíti.2017_Szent_Laszlo-_es_Arany_Janos-emlekev2

B. A.