Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Fordítsunk hátat a fagynak: fűtsük be a konyhát!

E rovatunkban olyasmivel akarunk szolgálni, ami kényelmesebbé, kellemesebbé, jobbá, szebbé teszi mindennapjainkat. Nem nagy kérdésekre szeretnénk megfelelni, hiszen az élet kellemetessége túlnyomórészt nem a nagy dolgokon múlik, hanem apróságok sorozatán.

Lovaglás egy másik világban, a város tetején

Három éve nyílt meg a Normafa Lovasiskola az MTA Központi Fizikai Kutatóintézet (KFKI) sporttelepén. Az egyedülálló természeti környezetben kialakított létesítményben gyerekek és felnőttek oktatására egyaránt lehetőség nyílik. A lovardát vezető Szabó Gáborral és lányával, a szakmai munkát irányító Szabó Zsófival beszélgettünk.

Újévi hangverseny Solti-módra

Hagyományos újévi hangversenyén a Solti György Zeneiskola hét zenekara is színpadra lépett a MOM Kulturális Központban. A sokszínű programot a Hegyvidéki Solti György Zenekar műsora tette teljessé.

Csíráztatás otthon – a siker garantált

A tél közepén felértékelődik minden friss, zöld élelmiszer. Ilyenkor jut eszünkbe, hogy hétköznapi étkezéseinket kiegészíthetjük értékes vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, frissen csíráztatott magokkal. Mégis kevesen látunk neki a csíráztatásnak otthon, holott az elvégzendő feladat nem bonyolult, a siker pedig garantált.

Az új szív új lehetőség az életre

Huszonöt éve kapott új szívet az első sikeres szívátültetésen áteső beteg Magyarországon. Schwartz Sándor azóta is jól van, a jubileumot újjászületése helyszínén, a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján ünnepelte az egészségügyi intézmény dolgozóival és számos sorstársával együtt.

Bőrpanaszok: kerüljük az öngyógyítást!

Egy sokakat érintő témáról, a bőrbetegségekről és azok okairól beszélt dr. Szolnoki Lajos az Egészségesen a Hegyvidéken – Szabadegyetem legutóbbi előadásában. A XII. kerületi háziorvos felhívta a figyelmet, hogy öngyógyítás helyett érdemes szakember tanácsát kérni a bőrpanaszok kezeléséhez.

Ismét összefogtak a hegyvidéki diákok

„…szeretetet kapni nem lehet; mindig csak adni kell, ez a módja” – írja Márai Sándor. Ezt a gondolatot követték a hegyvidéki diákok, akik az ünnepek előtt sokadszor bizonyították be, hogy képesek összefogni a jó ügyek érdekében, és önzetlenül segíteni nehéz sorsú, nélkülöző vagy rossz körülmények között élő kortársaikon. Az iskolákban adventi vásárokat is tartottak, az ezekből befolyó bevételt a tanintézmények fejlesztésre és közösségi programok megvalósítására fordítják.

Szoros együttműködésre van szükség

Szeretné visszaszorítani a Hegyvidéken a lakásbetöréseket, a gépkocsifeltöréseket, és nagyobb hangsúlyt helyezne a lakókkal kapcsolatot tartó körzeti megbízottak munkájára – beszélt lapunknak legfőbb céljairól Sztanyó István, aki október 1-je óta vezeti a XII. kerületi rendőrkapitányságot. A rendőr alezredes korábban a gépjárműlopások és kábítószeres bűncselekmények felderítését végző BRFK-főosztály élén dolgozott, s kiemelt rablásokkal, szervezett bűnözéssel kapcsolatos ügyekkel és bűnügyi hírszerzéssel is foglalkozott pályafutása huszonöt éve alatt.

Az egyszerű dolgok a legnagyszerűbbek

A hagyományokhoz hűen advent utolsó vasárnapján jótékonysági hallévacsorát rendezett a Svábhegyi Református Egyházközség és az Istenhegyi Szent László Plébánia. A befolyt összeget a katolikus és református gyülekezet rászorulói, valamint a Szendrőládi Református Családi Napközi mélyszegénységben élő tagjai kapták meg.

Újjávarázsolták a Hild-villát

Újjászületett a Hegyvidék jelentős műemlékeinek egyike, a Budakeszi úti Hild-villa. Az épületben a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete alakítja ki székhelyét.

Ajándékoztak és együtt ünnepeltek a gyerekekkel a MOM Sport Angyalai

Ismert emberek és civilek is részt vettek a MOM Sport jótékonysági akciójában. A karácsony előtti héten nem egy sztár távirányítós autót vásárolt – a „MOM Sport Angyalaiként” ugyanis a legtöbben ezt ajándékozták hátrányos helyzetű hegyvidéki gyerekeknek. Az ünnepi Kakaópartin többek között Imre Géza, Fluor Tomi, Peller Mariann, Nyári Dia, Curtis, Dombóvári István, valamint az Animal Cannibals és a Halott Pénzt tagjai lepték meg a kicsiket.

Vonzóbbá válhatnak a Böszörményi úti üzletek

A Böszörményi úti üzleteknek jelenleg is fontos szerepük van a hegyvidékiek kiszolgálásában, ám a nemrégiben elvégzett felmérések azt igazolják, hogy még bőven van bennük fejlődési lehetőség. A „Hegyvidék főutcájának” fejlesztési terveiről a XII. kerület polgármestere és főépítésze, a Budapesti Közlekedési Központ projektmenedzsere, valamint a Magyar Urbanisztikai Tudásközpont munkatársai adtak tájékoztatást az érintett boltok tulajdonosainak és üzemeltetőinek.

„Nem érteni, hanem érezni és szeretni kell a zenét”

A második Cziffra Fesztivált február 21–26-ig rendezik meg, ismét a MOM Kulturális Központban, amely első alkalommal kifogástalan kulisszát biztosított a mind nevesebbé váló eseménynek. Magyarország egyik legnagyobb zongoraművésze végre méltó emléket kapott egy most 28 éves fiatalembertől, aki őt választotta példaképének. Balázs János zongoraművész úgy tartja, hivatása nemcsak koncertezést és gyakorlást jelent, hanem feladatokkal is jár: tehetségkutatással, a kultúra terjesztésével és emlékápolással. Márpedig Cziffra György méltó arra, hogy ikon, szellemi hagyatéka pedig nemzeti kincs legyen.

Új helyre költözik, megújul a Hegyvidék Galéria

Modern, korszerűen felújított kiállítótérben színvonalas tárlatokkal, változatos programokkal fogadja január 23-tól az érdeklődőket a Böszörményi út 13–15.-be költöző Hegyvidék Galéria.

Takarókat kaptak a hajléktalanok

Ezúttal is segítséget nyújt a Hegyvidéki Önkormányzat a hajléktalanok téli krízisellátásához: a Magyar Máltai Szeretetszolgálat javaslatára most vastag takarókat adományozott az utcán élőknek.

Új gyógyászati támogatást vezet be az önkormányzat

Elfogadta a 2017-es költségvetést az önkormányzat képviselő-testülete. Az idei büdzsé egy új ellátási forma bevezetésére is fedezetet nyújt: a rászoruló betegek már nemcsak gyógyszer, hanem gyógyászati segédeszköz vásárlásához is igényelhetnek támogatást. A kerület finanszírozásával folytatódik a hajléktalanok rehabilitációs programja, ami a társadalomba való visszailleszkedés lehetőségét kínálja az utcán élőknek.

Minden parkolási engedély otthonról igényelhető

Újabb fejlesztéseket hajtott végre a Hegyvidéki Önkormányzat annak érdekében, hogy egyszerűbben, kényelmesebben és gyorsabban lehessen intézni a hivatali ügyeket. Már az Ügyfélkapu-rendszerben történő azonosítással is hozzáférhető a XII. kerület internetes ügyfélportálja, ahol az év eleje óta az összes típusú lakossági, gazdálkodói és egészségügyi engedély igényelhető elektronikus formában.