Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Korszeru_villamtoltok_a_szolarfa_arnyekaban

Korszerű villámtöltők a szolárfa árnyékában

Öt évvel ezelőtt az Istenhegyi úton építette fel a MOL az első „zöld” töltőállomását. Ennek jellegzetessége az úgynevezett szolárfa: két tartópillérként is funkcionáló, vaskos acéltörzs ágain napelem-levelek díszelegnek, amelyek az előtetőre szerelt cellákkal együtt 31 MWh áramot termelnek évente.
A napelemekkel megtermelt energiát nemcsak az állomás működtetéséhez, hanem elektromos autók tankolásához is felhasználják a futurisztikus megjelenésű MOL-kúton. Magyarországon elsőként 2012 elején itt helyeztek üzembe két olyan gyorstöltőt, amivel mindössze 20 perc alatt menetkészre lehet feltölteni egy villanyautó akkumulátorát. Az Istenhegyi úti állomáson naponta átlagosan öt elektromos járművet töltöttek tavaly, éves szinten összesen 18 MWh áramot fogyasztva.
A korábban még kuriózumszámba menő elektromos autókat egyre többen használják a városban, ezért a MOL két további korszerű villámtöltőt helyezett üzembe a „zöld” kúton. Az új töltők egyenként 50 kW AC és 22 kW DC teljesítmény leadására képesek egyszerre, támogatják a japán (CHAdeMO) és az európai szabványt (CCS), valamint Type 2 AC csatlakozóval is ellátták őket.

d.

Támogatják az elektromos autók vásárlását

A Nemzetgazdasági Minisztérium tavaly ősszel meghirdetett, jelenleg is érvényben lévő pályázata keretében május 1-jéig lehet támogatást igényelni tisztán elektromos személygépkocsik, valamint legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű tisztán elektromos tehergépkocsik vásárlásához. A programra 2016-ban kétmilliárd forintot különítettek el, az idén hárommilliárd forint áll rendelkezésre.
A vissza nem térítendő támogatás mértéke a bruttó eladási ár 21 százaléka, legfeljebb 1,5 millió forint, ugyanakkor 15 millió forintnál drágább elektromos gépkocsi beszerzéséhez az állami hozzájárulás nem vehető igénybe. Magánszemélyek és egyéni vállalkozók legfeljebb egy, gazdasági társaságok, civil szervezetek, helyi önkormányzatok, köztestületek és költségvetési szervek pedig legfeljebb öt elektromos gépkocsi beszerzéséhez kaphatnak támogatást.