Fordítsunk hátat a fagynak: fűtsük be a konyhát!
E rovatunkban olyasmivel akarunk szolgálni, ami kényelmesebbé, kellemesebbé, jobbá, szebbé teszi mindennapjainkat. Nem nagy kérdésekre szeretnénk megfelelni, hiszen az élet kellemetessége túlnyomórészt nem a nagy dolgokon múlik, hanem apróságok sorozatán.
Paradicsomos bableves
Kedves mátészalkai festőművész barátunk időről időre meglátogat minket. Ilyenkor három-négy napra beveszi magát az otthonunkba, játszik a gyerekeinkkel, sorra járjuk vele a város friss kiállításait, és jobbára háziasszonyi teendőim közt sem hagy magamra. Beáll velem a konyhába, beszélgetünk, sőt időnként még a fakanalat is átengedem neki. Ő készítette először nekünk az alábbi, kissé rendhagyó bablevest, amely azóta igazi klasszikussá nőtte ki magát a családban.
Hozzávalók
1 csokor újhagyma
2 fehérrépa
5 gerezd fokhagyma
1 cukkíni
2 ek vaj
2 ek olívaolaj
2 ek paradicsompüré
só, bors
1 ek balzsamecet
friss tárkony
1 babkonzerv
1 liter hús alaplé
Elkészítés
A hagymát vékonyan felszeleteljük, a répát megpucoljuk, és a cukkínivel együtt felkarikázzuk. A vajat és az olajat egy nagyobb lábos alján felhevítjük, majd megdinszteljük rajta a zöldségeket. Sózzuk, borsozzuk, és kevés friss tárkonyt adunk hozzá. Belekeverjük a paradicsompürét és a babot, majd felöntjük az alaplével. Lefedve, kis lángon, jó másfél óráig főzzük.
Csirke paplanban
Illatos, finom és bombabiztos fogás, nem lehet elrontani! Ünnepi ebédnek, vendégvárónak kitűnő, nagy előnye, hogy előre elkészíthető. Most olívás sültburgonya-karikákkal ajánljuk.
Hozzávalók
1 kg csirkemell
2 csomag újhagyma vagy 1 db póréhagyma
25 dkg gomba
1 ek mustár
2 ek liszt
2 Camping sajtkrém
5 dl csirkealaplé
1 csomag dupla leveles tészta
kakukkfű, szerecsendió, só, bors
Elkészítés
Zsiradékon megfuttatjuk az apróra vágott hagymát, majd kis víz hozzáadásával meg is főzzük, hogy krémes és ne darabos legyen. Beledobjuk az apró kockákra vágott csirkemellet, megforgatjuk a forró hagymás zsírban, majd hozzáadjuk az apró szeletekre vágott gombát, megfűszerezzük, összedinszteljük. Felöntjük az alaplével, és megfűszerezzük, végül belenyomjuk a sajtkrémeket is.
Amíg rotyog, gyorsan kizsírozzuk a mély tepsit, és belefektetjük a leveles tésztát. Beleöntjük a gombás csirkemellet, és óvatosan ráborítjuk a másik levelestészta-lapot. A tetejét megkenjük tojással, hogy fényes barna legyen, és addig sütjük 180 fokon, amíg szép, sült színe lesz.
A héjában főtt krumplit a főzővízben hagyjuk kihűlni, majd fél centi vastag szeletekre vágjuk. Az olívabogyókat felkarikázzuk, és a sózott krumpliszeletekkel együtt kevés olajon megpirítjuk.
Citronádgolyók
Könnyű és gyors édesség, a dolgozó nő öröme ez a recept, amelyet a munkahelyemen tanultam egyik asszonytársamtól. Pillanatok alatt elterjedt minden lelkes kollégánál. Eredetileg szimpla mennyiségben kaptam meg a hozzávalókat, de nem érdemes kicsiben gondolkodni, hiszen a csokigolyó jól tárolható, sokáig eláll(hatna), ha meg nem ennénk…
Hozzávalók
50 dkg cukor
50 dkg háztartási keksz
10 dkg mazsola
10 dkg dió
30 dkg vaj
4 egész tojás
10 dkg kakaó
10 dkg narancshéj vagy citronád
rum
Elkészítés
A tojásokat felverjük a cukorral, beletesszük a vajat, és folytonos keverés mellett felfőzzük. Közben a mazsolát megmossuk, megszabadítjuk a szárától, és rumba áztatjuk, a diót pedig durvára vágjuk. A kekszet is apróra törjük géppel, vagy tiszta ruhába téve kalapáccsal, majd ezt is meglocsoljuk finoman egy kis rummal.
Ezután az összes apró hozzávalót belekeverjük a felfőzött masszába, majd elkészítjük a golyócskákat, és száradni hagyjuk egy napig. A legvégén kakaóporba hempergetjük őket, így szárazabbak, könnyebben tárolhatók.
Narancsos csokoládétorta
Mondhatnám azt is, hogy a narancsos sacher torta receptje következik, ha nem lennének mindenkinek olyan rossz emlékei ezzel a névvel kapcsolatban. A hagyományos, száraz, morzsálódós sacher helyett ebben az esetben egy különlegesen szaftos, mennyei csokitortát kapunk, amelyre bársonyosan omlik rá az étcsokoládés, tejszínes ganache. Eredeti, osztrák recept az alábbi!
Hozzávalók
25 dkg kristálycukor
20 dkg jó minőségű étcsokoládé
25 dkg vaj
20 dkg darált dió
15 dkg liszt
7 tojás
1 sütőpor
5 ek narancslé
2 ek rum
1 narancs reszelt héja
A töltelékhez
baracklekvár
narancslé
A csokiganache-hoz
20 dkg étcsokoládé
120 ml tejszín
Elkészítés
A vaj egyharmadát felolvasztjuk a 20 dkg csokoládéval, majd félretesszük. Amíg hűl, a maradék vajat kikeverjük a tojások sárgájával. A fehérjét a cukorral kemény habbá verjük. Az olvadt vajas csokit hozzáadjuk a sárgájához, belekeverjük a darált diót, a sütőporral elkevert lisztet, a narancs héját, 5 kanál levét és rumot is.
Legvégül beleforgatjuk a fehérje habját is, majd a masszát tortagyűrűbe öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük. Körülbelül 50-60 perc alatt sül át. Ha kihűlt, vízszintesen kettészeljük, és a két lap közé sárgabaracklekvárt kenünk, amelyet előzőleg a narancs maradék levével sűrűre főztünk.
Ha felnőtt társaságnak készítjük, meglocsolhatjuk még egy kevés rummal a tortát, mielőtt bevonnánk az étcsokis ganache-sal, amelyhez a felforrósított tejszínbe dobjuk a csokipasztillákat, és amint egyneműre kevertük őket, máris mehet a rácsra helyezett tortára. Legjobb, ha tálalás előtt legalább egy-két órát hűteni tudjuk, hogy összeérhessenek az ízek.