Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Csupaszon_all_a_Kutvolgyi

Csupaszon áll a Kútvölgyi

Legújabb kori műemlékeink egyike a Semmelweis Egyetem Kútvölgyi Klinikai Tömbjének 1942 óta működő központi épülete. A Csánk Rottmann Elemér tervei szerint készült, robosztus megjelenésű kórházépület fő jellegzetességeinek egyike volt a homlokzat egészét borító sóskúti mészkőburkolat, ami azóta nem látható, hogy uniós támogatással 2015 augusztusában megkezdődött az intézmény energetikai korszerűsítése.
A munkálatok során leszedték a kőlapokat, új hőszigetelés és kőburkolat azonban még mindig nem került fel a homlokzatra. Időközben az állványzatot is elbontották, így jó ideje a hatalmas tömb csupasz téglafalainak lehangoló látványa fogadja az érkezőket.
Sokan nem értik, miért áll már több mint egy éve csupaszon a kórház. Egy olvasónk arra hívta fel a figyelmünket, hogy az energiafelhasználás és a fűtési költségek csökkentése érdekében végzett beruházás eddig aligha érhette el a célját, hiszen már a második telet vészeli át az épület homlokzati burkolat nélkül.
A Semmelweis Egyetem Kommunikációs és Rendezvényszervezési Igazgatósága arról tájékoztatott minket, hogy a Kútvölgyi Klinikai Tömb energetikai korszerűsítésére kötött vállalkozási szerződésben szereplő teljesítési határidő 2015. november 30-án lejárt, azonban a kivitelező nem teljesítette a szerződés szerinti munkát. Az egyetem emiatt felmondta a szerződést, és a kivitelezővel szembeni követelései érvényesítésére pert indított, amely jelenleg is folyamatban van. A szerződésbontást követően a kivitelező többszöri felszólításra adta vissza a munkaterületet.
Az egyetem mindent megtesz azért, hogy minél előbb befejeződjön az energetikai korszerűsítés. Ennek érdekében új közbeszerzési eljárás indult, s ha az eredményesen zárul, az idén tavasszal aláírhatják az új kivitelezési szerződést.
Közben a kormány jóváhagyta a projekt „szakaszolását”, így jövő év január végéig kell elkészülni a munkálatokkal. A cél változatlan: a Kútvölgyi Klinikai Tömb felújítása során hőszigeteléssel, új külső nyílászárókkal és – mivel a régi mészkőlapokat rossz állapotuk miatt már nem tudják visszahelyezni – az eredetihez hasonló, új kőburkolattal ellátni a műemlék épületegyüttes homlokzatát.

d.