Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Az_uj_sziv_uj_lehetoseg_az_eletre

Az új szív új lehetőség az életre

Huszonöt éve kapott új szívet az első sikeres szívátültetésen áteső beteg Magyarországon. Schwartz Sándor azóta is jól van, a jubileumot újjászületése helyszínén, a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján ünnepelte az egészségügyi intézmény dolgozóival és számos sorstársával együtt.

Történelmi napnak nevezte a huszonöt évvel ezelőtti első magyarországi szívátültetés időpontját Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem klinikai rektorhelyettese, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója a jubileum alkalmából tartott sajtótájékoztatón. Mint mondta, ez az évforduló reményt ad a szívre váróknak, és elismerést jelent azoknak a dolgozóknak, akikkel komoly sikereket értek el a szívgyógyászatban.
A rektorhelyettes felidézte, hogy az első hazai szívátültetést Szabó Zoltán professzor, a klinika korábbi igazgatója végezte el az akkor 29 éves Schwartz Sándoron, majd alig két héttel később egy másik hasonló beavatkozást is végrehajtottak az egészségügyi intézményben: Koncz Antal kapott új szívet, aki három évvel ezelőtt újabb transzplantáción esett át. A hazai beavatkozások körülbelül 90 százaléka – huszonöt év alatt több mint négyszáz műtét – a városmajori klinikán zajlott, a többit a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben végezték el, főként gyermekeken.
Az elmúlt öt esztendő nagy változást hozott a szívtranszplantáció területén – hangsúlyozta az igazgató –, hiszen létrejött az új transzplantációs intenzív osztály, Magyarország csatlakozott az Eurotransplanthoz, és megkezdődött a nemzetközi szintű műszívprogram. Mindezeknek is köszönhető, hogy ebben az időszakban több szívátültetést végeztek a klinikán, mint az első húsz évben összesen. Tavaly 51 beavatkozást hajtottak végre, ezzel a szívklinika az európai centrumok rangsorában a második helyet foglalja el, világviszonylatban pedig az első tíz között van.
Minden donorszívet megpróbálnak hasznosítani, december 28-án például három, január 2-án két szívátültetést végeztek el – folytatta Merkely Béla. A műtétek csaknem felét vér nélkül végzik, vagyis a beavatkozások során a beteg nem kap idegen vért.
Az igazgató lapunk kérdésére elmondta, terveik szerint még az idén, mintegy 600 millió forintos beruházás keretében, új, tízágyas transzplantációs osztályt hoznak létre azzal a céllal, hogy gyorsíthassák a várólistára helyezést, helyet biztosíthassanak az intenzívről kijövő betegeknek, valamint szükség esetén a már transzplantációban részesülő pácienseknek. Az új osztály kialakítása miatt megszűnő orvosi szobákat a tetőtérbe költöztetnék.Az_uj_sziv_uj_lehetoseg_az_eletre2Palkovics László oktatásért felelős államtitkár a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az oktatás, a kutatás és a betegellátás egységét szem előtt tartva kidolgozták az orvosképzés fejlesztési stratégiáját, aminek megvalósítására 150 milliárd forintot szán a kormány. Elismeréssel szólt a Semmelweis Egyetem hazai és nemzetközi felsőoktatási rangsorokban elért eredményeiről, amikből, mint fogalmazott, a betegek, a hallgatók és az egyetem egyaránt profitálhatnak.
Schwartz Sándor, aki először kapott új szívet Magyarországon, arról beszélt, nem bánta meg, hogy annak idején vállalkozott a beavatkozásra, azóta tudja: az új szív új lehetőséget jelent az életre. Mint kiemelte, különleges kapcsolat fűzte az egy évvel ezelőtt elhunyt Szabó Zoltán szívsebész professzorhoz, és életre szóló barátságot kötött Koncz Sándorral. Bátorításképpen azt üzente az új szívre váróknak, ne csüggedjenek, hiszen az ő példája is bizonyítja, hogy mindenki számára van remény.

z.