Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Takarokat_kaptak_a_hajlektalanok

Takarókat kaptak a hajléktalanok

Ezúttal is segítséget nyújt a Hegyvidéki Önkormányzat a hajléktalanok téli krízisellátásához: a Magyar Máltai Szeretetszolgálat javaslatára most vastag takarókat adományozott az utcán élőknek.

„A kemény téli hideg beálltával kerületünk megbízásából krízisellátást végez a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Kérésükre százhetven meleg takarót vásároltunk” – mondta el Pokorni Zoltán polgármester, aki a Déli pályaudvar melletti, Feszty Árpád utcai nappali melegedőben adta át az adományokat.
A szeretetszolgálattal együttműködve a Hegyvidéki Önkormányzat négy éve rehabilitációs programot indított el azzal a céllal, hogy személyre szabott gondozással próbálják kivezetni az utcán élőket a hajléktalanlétből. Eddig harminckilenc kerületi hajléktalant tudtak bevonni a programba, közülük huszonegy életminőségében sikerült gyökeres javulást elérni a szociális munkások közreműködésével. A rehabilitáció tizenkét fő bevonásával jövőre is folytatódik, s amennyiben a szeretetszolgálat tovább tudja bővíteni a résztvevők körét, az önkormányzat biztosítja majd a szükséges pénzügyi támogatást – jelentette ki a polgármester.
„Közös célkitűzésünk, hogy az utcán életvitelszerűen tartózkodó emberek problémáira hosszú távú megoldást találjunk” – fogalmazott Morva Emília, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Közép-Magyarországi Regionális Központjának vezetője. Mint kiemelte, önmagában kevés, ha csak fedél kerül az utcán élők fölé – amíg nem tudják feltárni a hajléktalanok alapvető problémáit, és nem képesek segíteni abban, hogy túllendüljenek személyes tragédiáikon, nem lesz eredményes a munkájuk. A megoldás minden esetben egyénre szabott; ahhoz, hogy egy gondozott lakhatása rendezetté váljon, és rendszeres jövedelemhez jusson, szüksége lehet más egyéb mellett iskoláztatási támogatásra, vagy egészségi állapotának javítására.
„A hajléktalangondozásban az első és legfontosabb lépés a bizalom kialakítása, ami óriási felelősséget ró a kollégáimra” – hangsúlyozta Morva Emília. Hozzátette: nagyon nehéz az utcán élőket megszólítani, többségük rendkívül bizalmatlan a jelenlegi ellátórendszerrel szemben. Sokszor sajnos nincs már reális esély a társadalmi integrációra, arról azonban egyetlen hajléktalan esetében sem akarnak lemondani, hogy emberhez méltó körülmények közé kerüljön.

d.

 

Téli ruhákat kér a szeretetszolgálat

A téli mínuszokban a hajléktalanoknak nagy szükségük van a kihűlés ellen védelmet nyújtó meleg ruházatra. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat utcai gondozói arra kérnek mindenkit, amennyiben fel tud ajánlani feleslegessé vált, de még jó állapotú téli ruhákat – elsősorban kabátot, nadrágot, valamint sapkát, sálat, kesztyűt, zoknit –, vigye el a Déli pályaudvar mellett működő, 8–20 óráig nyitva tartó nappali melegedőbe. Cím: I., Feszty Árpád utca 6–8.