Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Kamerak_figyelik_a_szabalytalan_behajtast

Kamerák figyelik a szabálytalan behajtást

Hamarosan élesben is működnek azok a speciális rendszámfelismerő kamerák, amik a kis keresztmetszetű Árnyas útra és a Hollósy Simon utcára érvényes időszakos behajtási tilalom betartását ellenőrzik. Mindkét helyen már korábban is érvényben volt a reggel 7 és 9 óra közötti időszakra vonatkozó korlátozás, amit az ott élők nyugalma és a közlekedés biztonságának javítása érdekében (a lakók kérésére) vezetett be a Hegyvidéki Önkormányzat.
A Hollósy Simon utcában a Németvölgyi úti felőli oldalon, az Árnyas úton a Zugligeti és a Budakeszi útnál helyezték ki az időtartamra vonatkozó kiegészítő jelöléssel ellátott behajtani tilos táblákat. Ennek köszönhetően jelentősen csökkent a nem kívánt átmenő forgalom, azonban a tapasztalatok szerint az utóbbi időben ismét egyre többen használják ezeket a „menekülő útvonalakat”, hogy így kerüljék ki a szomszédos főutakon reggelente kialakuló dugókat. Az Árnyas úton az is problémát jelent, hogy a szülők jelentős része ebből az irányból közelíti meg a Lauder iskolát, ami további torlódásokhoz vezet.
Bár a Hegyvidéki Rendészet munkatársai rendszeresen ellenőrzik a behajtást, nem tudnak folyamatosan a helyszíneken tartózkodni, ezért határozta el az önkormányzat a rendszámfelismerő kamerák telepítését – mondta Dávid Gábor, a Hegyvidéki Rendészet vezetője. A kamerák felvételei zárt hálózaton keresztül, a közúti közlekedési szabályszegés elkövetése utáni közigazgatási bírság kiszabását lehetővé tevő, úgynevezett sötét optikai szálon jutnak el a rendészet központjába. Ezt követően egy ottani munkatárs ellenőrzi a képeket, majd az adatok a szabálysértési ügyfeldolgozó rendszerbe kerülnek. Ezek alapján kapják meg a szabálytalankodó autók üzembentartói vagy tulajdonosai a fix összegű, 30 ezer forintos közigazgatási bírságot.
A vonatkozó kormányrendelet nem teszi lehetővé, hogy a Hegyvidéki Rendészet csökkentse, vagy akár elengedje a büntetést, sőt méltányosságot sem gyakorolhat – hangsúlyozta Dávid Gábor. Amennyiben a bírságot bármely okból valaki nem fizeti be, automatikusan elindul a rendőrségen a közigazgatási eljárás, mivel felmentést a rendőrhatóság sem adhat. A fizetés további késedelme esetén adóként hajtják be a kirótt összeget.
A behajtási tilalom az utcák mindkét végére vonatkozik, azaz a kamerák a kihajtó autókat is figyelik. Ez azt jelenti, hogy ha valaki este szabályosan leparkol, majd másnap 7 és 9 óra között elhagyja az Árnyas utat vagy a Hollósy Simon utcát, s ezt a kamerák rögzítik, szintén bírságra számíthat. A KRESZ ugyanis kimondja, hogy a tilalmi időszakban az engedéllyel nem rendelkező autóknak el kell hagyniuk az érintett közterületeket.
A rendszert két hétig tartó próbaüzemet követően, január végén „élesítik”. A tesztidőszakban senki nem kap bírságot.

mm.