Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Tavasszal lesz ebösszeírás

Az új év köszöntésekor városszerte robbannak, süvöltenek, sisteregnek a tűzijátékok, rakéták és petárdák. A szokatlan hanghatások sokszor még minket is megrémisztenek, könnyen elképzelhető, mit váltanak ki házi kedvenceinkből. A pániktól vezérelve az idén is sok kutya szökött el gazdájától, az Állatmentő Liga, a Rex Kutyaotthon és a Fővárosi Önkormányzati Rendészet „petárdakommandója” az év első napján több mint ötven eltűnt fővárosi ebről kapott bejelentést.
A megtalált állatok úgy kerülhetnek vissza a leggyorsabban az otthonukba, ha gazdáik könnyen beazonosíthatók, ehhez pedig az szükséges, hogy az ebekről és tulajdonosaikról rendszeresen frissített adatok álljanak rendelkezésre az ebnyilvántartásokban. Az egyik ilyen rendszer a Magyar Állatorvosi Kamara által működtetett PetVetData, ami a mikrochipes azonosítóval és/vagy EU-s állatútlevéllel rendelkező kisállatok nyilvántartására szolgál, a másik pedig az önkormányzatok adatbázisa, amit háromévente legalább egyszer, az ebösszeírások alkalmával kell frissíteni, az állatvédelmi törvény rendelkezései alapján.
A legközelebbi ebösszeírást március 1. és május 31. között végzik a XII. kerületben – mondta el lapunknak dr. Kukó Melinda, a polgármesteri hivatal hatósági irodájának vezetője. Az önkormányzati nyilvántartás frissítése az elkóborolt ebek tulajdonosainak könnyebb beazonosíthatósága mellett járványügyi célokat is szolgál, mindenekelőtt az emberre is veszélyes veszettség elleni hatékony védekezést.
A három évvel ezelőtti ebösszeírás idején a kutyatartók körében elterjedt az a híresztelés, hogy az adatszolgáltatás az úgynevezett ebrendészeti hozzájárulás, közismert nevén az ebadó alkalmazását készítheti elő, ilyen tervei azonban nem voltak a Hegyvidéki Önkormányzatnak – hangsúlyozta az irodavezető. Hozzátette, hogy most sincsenek, a XII. kerület továbbra sem tervezi az ebadó bevezetését.

z.