Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Ismet_osszefogtak_a_hegyvideki_diakok1

Ismét összefogtak a hegyvidéki diákok

„…szeretetet kapni nem lehet; mindig csak adni kell, ez a módja” – írja Márai Sándor. Ezt a gondolatot követték a hegyvidéki diákok, akik az ünnepek előtt sokadszor bizonyították be, hogy képesek összefogni a jó ügyek érdekében, és önzetlenül segíteni nehéz sorsú, nélkülöző vagy rossz körülmények között élő kortársaikon. Az iskolákban adventi vásárokat is tartottak, az ezekből befolyó bevételt a tanintézmények fejlesztésre és közösségi programok megvalósítására fordítják.

Nyolc éve szervez gyűjtést a Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium közössége a Kallós Zoltán Alapítvány által az erdélyi Válaszúton működtetett magyar szórványkollégium tanulói javára. A Sashegyi Arany Iskolaalapítvány felhívására a hegyvidéki gyerekek több mint száz ajándékcsomagot állítottak össze, és küldtek el Erdélybe.

Az iskola az állami gondoskodásban élő és veszélyeztetett fiatalok támogatását célul kitűző ÁGOTA Alapítvány „Válts egy csokit mosolyra” programjához is csatlakozott. Az egyik teremben felállított dobozba összegyűjtött csokoládé, játékok és jó állapotú ruhák a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács közreműködésével jutottak el a rászorulókhoz. Az Aranyba járó diákok segítőkészségét bizonyítja az is, hogy még az év első felében, szülői kezdeményezésre, jó állapotban lévő sportcipőket ajándékoztak nehéz sorsú salgótarjáni gyerekeknek.

*

A Városmajori Gimnázium ismét bekapcsolódott a Rákóczi Szövetség, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Szent László Társulat által határon túli magyar intézmények (iskolák, gyermekotthonok és óvodák) támogatására meghirdetett adományakcióba. A diákok játékokat, könyveket és tartós élelmiszert gyűjtöttek Veérné Bokor Judit és a 9/Ny. e. osztály, valamint Csapody Barabara és a 7. a osztály szervezésében.
Más budapesti iskolákat követve részt vettek a Budapest Bike Maffia „+1 szendvics – Diákok a rászorulókért” elnevezésű jótékonysági programjában is. Az önkéntes biciklisták a felajánlott szendvicseket péntek reggelente nappali melegedőkbe szállítják hajléktalan embereknek.
Egy volt diák, Hajnal Mátyás kezdeményezésére a városmajoriak csatlakoztak a Hallgatók a Közösség Szolgálatában Országos Egyesülete felhívásához is. Ennek keretében tartós élelmiszert gyűjtöttek mélyszegénységben, fűtetlen szobákban élő mintegy harminc mátraderecskei család részére. Ismet_osszefogtak_a_hegyvideki_diakok3

*

Harminc ajándékcsomaggal járult hozzá a Mikulásgyár sikeréhez a Fekete István Általános Iskola és Előkészítő Szakiskola. A pedagógusok irányításával játékokat, édességet, minőségi ruhaneműt gyűjtöttek, a felajánlásokat nemenként és életkor szerint szétválogatták, s arra is ügyeltek, hogy mindenből jusson a felcímzett dobozokba.
Az iskolában a már hagyományos karácsonyi vásárt is megtartották, ezen a gyerekek és szüleik saját készítésű ajándéktárgyakat és különböző finomságokat kínáltak. A bevételt az Orbánhegyi Gyermekekért Alapítvány kapta meg.

*

Egy mikrobusznyi tartós élelmiszerrel, játékokkal és könyvekkel örvendeztették meg a határon túli magyar gyerekeket a Zugligeti Általános Iskola tanulói. A gyűjtést szervező Rákóczi Szövetség ezúttal is előre jelezte, mire lenne leginkább szükség, így mindenki a neki leginkább tetsző ajándékot kapta. Az iskolában karácsonyi kirakodóvásárt is rendeztek, a bevételt az osztálykirándulások költségeire fordítják.

*

Tizenhárom évvel ezelőtt hívta életre a Baptista Szeretetszolgálat az országos Cipősdoboz Akciót. Az adományokat ezúttal nevelőotthonokban lakó, mélyszegénységben élő gyerekek, Böjte Csaba Parajdon élő árvái és nagycsaládos katonák gyermekei között osztották szét. Állandó résztvevője a programnak a Kós Károly Ének-zene Emeltszintű Általános Iskola, ahonnan egy kisbusznyi játékot, tartós élelmiszert juttattak el a szervezőkhöz.

*

A Polgár Alapítvány jótékonysági gyűjtésében vett részt a Jókai Mór Német Nemzetiségi Általános Iskola. A tanulók feleslegessé vált, de jó állapotú játékokkal, (mese)könyvekkel járultak hozzá a szegény családokban élő gyerekek karácsonyához. Az adományokat az alapítvány önkéntesei családonként csoportosították.

*

Régi a kapcsolat a Keresztszülők a Moldvai Csángómagyarokért Egyesület és a Németvölgyi Általános Iskola között, nem véletlen, hogy a tanintézmény karácsonyi gyűjtéssel támogatta a civil szervezet munkáját. A diákok mellett az iskolában dolgozó „keresztszülők” névre szóló ajándékokat is küldtek a csángó magyar gyerekeknek, akikkel minden nyáron találkoznak a németvölgyisek az önkormányzat szántódi táborában.

*

Jótékony célra fordítja hagyományos Luca-napi vásárja bevételét – mintegy egymillió forintot – a Tamási Áron Általános Iskola és Német Két Tannyelvű Nemzetiségi Gimnázium. Az elmúlt években a magyarmecskei, nehéz körülmények között élő gyermekes családokat támogatták; az iskola diákjai több alkalommal segítő munkát is vállaltak a településen, részt vettek az ottani gyerekek iskolai és tanításon kívüli foglalkozásain.Ismet_osszefogtak_a_hegyvideki_diakok2

*

Háromnapos adventi vásárt rendeztek a Virányos Általános Iskolában, ahol elsősorban saját készítésű ajándéktárgyakat kínáltak a gyerekek. A bevételből az oktatást megkönnyítő projektort és számítógépet vásárolnak, valamint néhány babzsák beszerzését is tervezik, ezek a nemrégiben átadott új könyvtárat tennék még barátságosabbá.

*

Az ELTE Gyertyánffy István Gyakorló Általános Iskola 4. b osztálya is részt vett a Cipősdoboz Akcióban. Csiszárné Padányi Barbara vezetésével a gyerekek saját kezűleg állították össze és csomagolták be az ajándékokkal megtöltött harminc dobozt. A Luca-napi vásáron árult saját portékáik eladásából pedig a napközis programokat finanszírozzák.

*

A Rákóczi Szövetség felhívására többdoboznyi tartós élelmiszert, játékokat, magyar nyelvű gyermekkönyveket és más ajándékokat küldtek a környező országokban élő magyar közösségek számára a Testnevelési Egyetem Gyakorló Sportiskolai Általános Iskola és Gimnázium diákjai, akik a Cipősdoboz Akció keretében itthoni rászorulókat is támogattak.

*

Először 2013-ban szervezett saját adománygyűjtést a BGSZC Budai Középiskolája, a programhoz azóta az ország több pontjáról csatlakoztak oktatási intézmények. Ezúttal összesen 170 jászsági, nyírségi és baranyai rászoruló család számára állítottak össze ajándékcsomagokat.
A névre szóló, nagyméretű cukros zsákokba a Humanitás Szociális Alapítványtól kapott meglepetések – a többi között vadonatúj játékok és méretre válogatott ruhák – is belekerültek. A középiskola tanulói nemcsak megtöltötték, hanem fel is díszítették a zsákokat, hogy még nagyobb örömet szerezzenek a rászorulóknak.

MM.