Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Minden_parkolasi_engedely_otthonrol_igenyelheto

Minden parkolási engedély otthonról igényelhető

Újabb fejlesztéseket hajtott végre a Hegyvidéki Önkormányzat annak érdekében, hogy egyszerűbben, kényelmesebben és gyorsabban lehessen intézni a hivatali ügyeket. Már az Ügyfélkapu-rendszerben történő azonosítással is hozzáférhető a XII. kerület internetes ügyfélportálja, ahol az év eleje óta az összes típusú lakossági, gazdálkodói és egészségügyi engedély igényelhető elektronikus formában.

A 2016-os parkolási engedélyek 2017. január 31-én járnak le. Január első két hetében sokan kiváltották az idei engedélyeiket: az igénylők fele a hagyományos módon, azaz személyesen kereste fel a polgármesteri hivatalt, minden második ügyfél azonban már az egy éve működő, eugyintezes.hegyvidek.hu címen elérhető internetes ügyfélportálon keresztül kérte ki az önkormányzati hozzájárulást.
A statisztikák szerint nemcsak a fiatalok élnek a korszerű ügyintézés lehetőségével, az idősek is szép számmal igényelnek várakozási engedélyt online. A legidősebb ügyfél, aki eddig az elektronikus ügyintézési formát választotta, 83 éves.
Érthető a hegyvidéki ügyfélportál növekvő népszerűsége, hiszen ahhoz akárhonnan hozzá lehet férni egy internetkapcsolattal rendelkező számítógép, tablet vagy mobiltelefon segítségével, tehát megspórolható az az idő, amit utazással, sorban állással töltene el valaki a személyes ügyintézés során. A hivatal nyitvatartási rendjéhez sem kell igazodni, mert a portál a hét minden napján, a nap 24 órájában fogadja az ügyfeleket. Az online ügyintézés további előnye, hogy környezetkímélő módon, papíralapú iratok keletkezése nélkül zajlik, az önkormányzat ugyanis elektronikus úton küldi el a várakozási hozzájárulásokat, amik kinyomtatás nélkül is érvényesek.
Azok is dönthetnek az elektronikus igénylés mellett, akik még nem kérték ki 2017-es várakozási engedélyüket. Ha korábban – például a tavalyi parkolási engedély, vagy óvodai jelentkezés miatt – már használták az e-ügyintézés rendszerét, nem kell ismét regisztrálniuk, hiszen a kerületi rendszerben történő regisztráció során csak egy alkalommal szükséges megjelenni a polgármesteri hivatal ügyfélszolgálatán a személyes azonosítás érdekében.
Újdonság, hogy amennyiben valakinek van Ügyfélkapu-hozzáférése, ami a magyarorszag.hu weboldalon ügyintézésre jogosít, azzal már a hegyvidéki e-ügyintézés rendszerébe is be tud lépni – ebben az esetben tehát az előbbiekben említett egyszeri személyes azonosításra sincs szükség a hivatalban. Ugyancsak az újabb fejlesztéseknek köszönhető, hogy már nemcsak a magánszemélyek első autójára, hanem a második gépkocsira, továbbá a magánszemély kizárólagos használatában lévő céges autóra is lehet lakossági várakozási engedélyt kérni elektronikus formában. Gazdálkodói és egészségügyi várakozási hozzájárulás szintén igényelhető az e-ügyintézés rendszerében az év eleje óta.

z.

 

Hivatali időpontfoglalás az interneten

Amennyiben személyes hivatali ügyintézésre van szükség, elkerülhető a sorban állás, ha az eugyintezes.hegyvidek.hu weboldalon regisztrált ügyfélként időpontot foglalunk. Ez az új lehetőség nemcsak parkolási ügyekben, hanem számtalan más esetben is nyitva áll. A rendszer az általunk kiválasztott napon emlékeztető e-mailt küld az ügyintézés időpontjáról, és az érintett hivatali dolgozó is értesül arról előzetesen, milyen ügyben szeretnénk eljárni, így fel tud készülni a megbeszélésre.