Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Borpanaszok

Bőrpanaszok: kerüljük az öngyógyítást!

Egy sokakat érintő témáról, a bőrbetegségekről és azok okairól beszélt dr. Szolnoki Lajos az Egészségesen a Hegyvidéken – Szabadegyetem legutóbbi előadásában. A XII. kerületi háziorvos felhívta a figyelmet, hogy öngyógyítás helyett érdemes szakember tanácsát kérni a bőrpanaszok kezeléséhez.

A bőrön jelentkező elváltozások sok esetben komplex kivizsgálást és személyre szabott kezelést igényelnek, ezért az orvosi vizsgálat előtt otthon kipróbált terápiák nemcsak hogy nem hoznak megfelelő eredményt, de a diagnózis felállítását is megnehezítik – figyelmeztetett dr. Szolnoki Lajos háziorvos az Egészségesen a Hegyvidéken – Szabadegyetem legutóbb megtartott előadásában. „Öngyógyítás helyett kérjük ki inkább szakember tanácsát a bőrpanaszok kezeléséhez, így elkerülhetők a kevésbé hatékony kezelések és azok mellékhatásai!” – mondta a háziorvos, aki hozzátette, hogy a bőrön megjelenő gyulladás vagy színváltozás más egyéb mellett fertőzést, krónikus bőrbetegséget, esetleg allergiát is jelezhet.
Érdemes odafigyelni bőrünk jelzéseire, mert a jelentéktelennek tűnő elváltozások mögött komoly betegségek húzódhatnak meg. Az orron vagy szájon megjelenő, folyadékkal telt hólyagok láttán herpes simplex vírus okozta fertőzésre gyanakodhatunk, míg herpes zoster esetén a herpesz égő érzéssel, fokozott bőrérzékenységgel indul, majd az apróbb kiemelkedésekből fájdalmas hólyagok képződnek a törzsön és a fenéken, s a test más részein is megjelenhetnek. Kezelése – a herpes simplex vírushoz hasonlóan – antivirális készítményekkel történik.
A csalánkiütés égő, viszkető érzéssel járó, esetenként hólyagos elváltozás, allergiás reakció. A testen bárhol megjelenhet, súlyosabb formájában légzési nehézségek léphetnek fel. Gyógyszerek, ételek, kémiai anyagok, magas hőmérséklet, fertőzések is okozhatják. Az allergiát kiváltó tényező megszüntetése után néhány napon vagy héten belül elmúlnak a tünetek. Segítséget jelenthetnek kezelésekor az antihisztamin-készítmények.
Az ijesztő tünetekkel járó psoriasis, azaz pikkelysömör nem fertőző bőrbetegség, amelyet a bőr egyes jól körülhatárolt területein foltokban előforduló pikkelytermelődés jellemez. Jellegzetes megjelenési helyei a könyök, a térd, a hát alsó régiója, valamint a hajas fejbőr. Feltehetően egy gyulladásos folyamat okozza, kezelése szteroidokkal, vitaminokkal, fényterápiával történik.
A sokakat sújtó ekcéma ugyancsak nem fertőző. A bőr ilyenkor gyulladt, vörös, száraz és viszket, a betegséget stressz, irritáló vegyi anyagok, allergének is kiválthatják. Felnőtteknél gyakori a könyöknél és a kezeken megjelenő ekcéma. Kezelése kortizontartalmú gyógyszerekkel és fototerápiával történik.
A háziorvos előadása a rozáceával folytatódott, amely az orr, az orcák, az áll és a homlok vöröses elváltozását okozza. Kezdetben csak enyhe bőrpír jelentkezik, de a vörösesség idővel intenzívebb lesz, és az arc pirospozsgássá válik, kelések és gennyes képződmények alakulhatnak ki. Kezelése gyógyszeresen történik, de szükségessé válhat sebészeti beavatkozás is az erek eltávolítása, vagy az orr korrekciója érdekében.
A lógó szemölcs bőrszínű vagy kissé sötétebb szövet, általában a nyakon, mellkason, háton, hónaljban, a melleken, a mellek alatt vagy az ágyéki részen jelenik meg. Nem fertőző, nem veszélyes, hacsak nincs kitéve dörzsölésnek, irritációnak. Az orvos vágással, fagyasztással, égetéssel is eltávolíthatja.
A láb gombás fertőzése hámlást, viszketést eredményez, terjedhet direkt kontaktussal, vagy olyan helyeken, ahol mezítláb járnak sokan, például öltözőkben, uszodákban. A gomba még gyorsabban szaporodik, ha rossz a lábbeli szellőzése. Gombaellenes szerekkel vagy orálisan szedhető készítményekkel kezelik.
A festékes anyajegy általában barna vagy fekete színű bőrképződmény, bárhol megjelenhet a testen. Az évek során változhat a mérete, akár szőr is nőhet az ilyen anyajegyben. Bár a legtöbbjük veszélytelen, éves vizsgálatuk indokolt, ha pedig változást észlelünk, mielőbb forduljunk szakemberhez.
A barna színű öregségi foltok legtöbbször a kézfejen, főként a napsugárzás miatt jelennek meg. Fehérítőkrémek, savas hámlasztók csökkenthetik a barnaságot. Melanóma gyanúja estén feltétlenül konzultálni kell bőrgyógyásszal, ahogyan a nem múló humán papillomavírus (HPV) okozta szemölcs jelenlétekor is érdemes szakemberhez fordulni, aki fagyasztással, sebészeti beavatkozással, lézerrel és kémiai anyagokkal távolíthatja el a kinövést.

-os