Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Az_egyszeru_dolgok_a_legnagyszerubbek

Az egyszerű dolgok a legnagyszerűbbek

A hagyományokhoz hűen advent utolsó vasárnapján jótékonysági hallévacsorát rendezett a Svábhegyi Református Egyházközség és az Istenhegyi Szent László Plébánia. A befolyt összeget a katolikus és református gyülekezet rászorulói, valamint a Szendrőládi Református Családi Napközi mélyszegénységben élő tagjai kapták meg.

„Finom a hallé, jó a bor, és remek a társaság. A hangulat ünnepi, mégis egyszerű. Gazdag, de szerény. Nos, ezért!” – válaszolt Horváth Dániel arra a kérdésre, miért döntött úgy, hogy ellátogat a kerület egyik legkedveltebb adventi rendezvényére, a Svábhegyi Református Egyházközség és az Istenhegyi Szent László Plébánia által szervezett svábhegyi hallévacsorára. Mint kiderült, ő is visszatérő vendége a különleges estnek.
Kevesen tudják, hogy a decemberben immár nyolcadik alkalommal megrendezett hallévacsora nemcsak az utóbbi években, de a két világháború között is nagy népszerűségnek örvendett a svábhegyi közösségek körében. A történelem aztán közbeszólt, és a tradíció hosszú időre megszakadt. Béres L. Attila újságíró, református presbiter kezdeményezésének köszönhetően éledt fel ismét a program, ami minden esztendőben több száz érdeklődőt vonz.
„Nagy öröm számunkra, hogy a két svábhegyi egyházközség felelevenítette a régi, szép hagyományt. Ez az ünnepi alkalom nemcsak a találkozás öröméről és a tradíciók ápolásáról, hanem a rászorulókon való segítésről is szól” – méltatta az önkormányzat által is támogatott kezdeményezést Fonti Krisztina alpolgármester, aki külön megköszönte a szponzorok segítségét.
A hegyvidékiek a csípős hideg ellenére türelemmel várták ki a sorukat. „Nem volt kérdés, hogy az idén is hazaviszek néhány adag halászlevet – persze, nemcsak az íze miatt, hanem azért is, mert tudom, hogy jó helyre kerül majd a bevétel” – mondta Kanyó Sándor, aki szintén sokadik alkalommal vett részt a Diana parkban megrendezett vacsorán.
„A kenyér, a hal és a bor. Milyen egyszerű dolgok ezek! – magyarázta Berta Zsolt, a Svábhegyi Református Egyházközség lelkipásztora. – Pedig ha belegondolunk, mennyi minden kell ahhoz, hogy a búzamagból kenyér, a halból hallé, a szőlőből pedig bor legyen… Valóban: az egyszerű dolgok a legnagyszerűbbek!”

Boussebaa Mimi