Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Lovaglas_egy_masik_vilagban_a_varos_tetejen

Lovaglás egy másik világban, a város tetején

Három éve nyílt meg a Normafa Lovasiskola az MTA Központi Fizikai Kutatóintézet (KFKI) sporttelepén. Az egyedülálló természeti környezetben kialakított létesítményben gyerekek és felnőttek oktatására egyaránt lehetőség nyílik. A lovardát vezető Szabó Gáborral és lányával, a szakmai munkát irányító Szabó Zsófival beszélgettünk.

A háború előtt a Budapesti Lovas Egyesület úgy gondolta, svájci mintára érdemes lenne a turistaközpontok, így a Normafa térségében is lehetőséget biztosítani a lovaglásra, ezért támogatta a híres Svábhegyi Lovarda létrehozását. Amikor helyszínt kerestek, önök is valami hasonlóban gondolkodtak? Hogyan kerültek a KFKI sporttelepére, a Konkoly-Thege Miklós útra?

Szabó Gábor: Örömmel tölt el minket, hogy ennyire régmúltra tekint vissza a Normafánál a lovaglás. Sportszerető család vagyunk, mindenki versenyszerűen sportolt, lányom, Zsófi gyerekkora óta lovagol, sokáig versenyszerűen díjugratott, ma ő a lovardánk szakmai vezetője. Többször láttam az erdőben a futóösvényen patanyomokat, gondoltam, de szép lenne itt lóháton is végigmenni… Ismertem a KFKI sporttelepét, és megkerestem a pálya tulajdonosát, a KFKI Üzemeltető Kft.-t, hogy a telepen belül megvalósulhasson a lovasoktatás. Bár szokatlan gondolat volt, hogy a sporttelepen lovak jelenjenek meg, az intézet főigazgatója, dr. Horváth Ákos megadta rá az engedélyt. Nagy köszönet érte, hiszen ezzel egyedülálló lehetőséget biztosít a Hegyvidék lovagolni szerető lakóinak. Kaptunk egy használaton kívüli területet, oda kerültek a lovak pihenőkarámjai, egy régi faházat átépítettünk istállóvá, az egyik kis focipályából pedig lovaspályát hoztunk létre, amelynek talaja speciális homok, ugyanolyan, mint a Nemzeti Vágtán használt.

Milyen lovakat tartanak?

Szabó Zsófi: Az állomány kialakításánál minden lehetséges igényt megpróbálunk figyelembe venni, jelenleg nyolc állattal dolgozunk együtt. Az istállónkban kisméretű póni és a felnőtteknek megfelelő méretű ló is megtalálható.

Mit tudnak ajánlani a teljesen kezdőknek, gyerekeknek, valamint a gyakorlott lovasoknak?

Sz. Zs.: Angol stílusban oktatunk valamennyi korosztálynak, a legkisebbektől az idősebbekig. Az egészen kicsikkel, négy–hat éves korig, játékos pónisétával szerettetjük meg a lovaglást. A teljesen kezdők, de már nagyobb gyerekek, vagy akár felnőttek futószáras oktatás keretében sajátíthatják el az alapokat, köztük a biztos ülést és a helyes testtartást a lóháton. A gyakorlott lovasok osztályban lovagolnak, valamint megismerkedhetnek a díjugratással. Terápiás lovagoltatással egyelőre nem foglalkozunk, a versenyeztetés viszont szerepel a jövőbeni terveink között.

Mi az a plusz, ami megkülönbözteti a Normafa Lovasiskolát más lovardáktól?

Sz. G.: Talán a legfontosabb a páratlan hegyvidéki környezet, ami festői keretet ad a lovaglásnak, az elkerített pályán ugyanúgy, mint a terepen. Azt hiszem, nem kell különösebben ecsetelni, milyen különleges élmény Budapest tetején lóval bejárni a környező erdőket – erre pedig csak nálunk nyílik lehetőség. Az sem elhanyagolható szempont, hogy nemcsak autóval, hanem tömegközlekedéssel is könnyen és gyorsan elérhetők vagyunk: a Széll Kálmán térről fél óra alatt felér hozzánk a kék busz. Lovardánk másik előnye a családias méret, ennek is köszönhető, hogy lovasaink valóban otthon érzik itt magukat. Kicsit olyan ez, mintha egy másik világba érkeznének a nagyvároson belül, ahol minden a lovaglásról szól.

Hogyan tudják átadni ezeket az értékeket a kerületi gyerekeknek?

Sz. Zs.: Büszkék vagyunk arra, hogy egyre több iskoláskorú gyermek jár hozzánk, és ismerkedik meg a lovaglás szépségeivel. Számos diákot fogadunk délutáni szabadidős foglalkozás keretében hegyvidéki oktatási intézményekből.

Történtek fejlesztések a működésük három éve alatt?

Sz. G.: A folyamatos fejlődésben hiszünk, figyelünk arra, hogy a hozzánk járó vendégek elégedettek legyenek. Ennek szellemében fedtük be a lovaspályánkat, így rossz idő esetén is tudunk lovasokat fogadni. Melegedő és öltözők teszik még komfortosabbá a körülményeket.

Miért érdemes megtanulni lovagolni? Igaz, hogy a lovaglás egy életre szól?

Sz. Zs.: A lovaglás rengeteg pozitív élménnyel gazdagítja az embert, ráadásul jó hatással van az egészségre, növeli a koncentrációt és a kitartást. Bízunk abban, hogy aki nálunk kezdi el, ugyanúgy beleszeret ebbe az életformába, mint mi, hiszen a lovaglás nemcsak a testet, hanem a lelket is megmozgatja – és valóban egy életre szól.

sm.

 

További információk: www.facebook.com/NormafaLovasiskola