Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Budai_Egyhazkozsegek_XVII._Farsangi_Balja

Budai Egyházközségek XVII. Farsangi Bálja

A Budai Egyházközségek XVII. Farsangi Bálját február 11-én, szombaton 19.00–2.00 óráig rendezik meg a MOM Kulturális Központban (XII., Csörsz utca 18.). Lassan hagyománnyá válik, hogy a bálon a jelenlegi országhatárokon kívül élő magyarok anyanyelvi oktatásügyének támogatására, illetve hazai szervezeteknek gyűjtenek adományokat. Az idei bál díszvendége a Magyar Kolping Szövetség.
Kolping Adolf már fiatal káplánként meg volt győződve arról, hogy a társadalmi bajokat csak a keresztény elvekhez való visszatérés által lehet enyhíteni és megoldani. Ezért 1849-ben – mint kölni egyházmegyés katolikus pap – elkezdte szervezni a Katolikus Legényegyletet.
A Kolping mozgalom az alapítása óta ugyanazon elvek mentén szerveződik a világ 72 országában. Kolping Adolf 1856 májusában látogatott Magyarországra, s még abban az évben megalakult a fővárosi egyesület. Itthon 1922-ben alapították meg (58 egyesülettel) a katolikus legényegyletek önálló nemzeti szövetségét. A Kolping mozgalom ezután élte virágkorát – egészen a második világháború végéig. Tevékenysége fontos szociális és pedagógiai feladatokra irányult: szakmai tanfolyamok, iparos versenyek és kiállítások, házasságra felkészítő előadások, kulturális rendezvények, vallásos nevelés és világnézeti oktatás. Leányok részére 1926-tól működött a „Napsugár-lányok” elnevezésű testvérszervezet is. Rajk László belügyminiszter 1946-ban betiltotta a szövetséget.
Dr. Meszlényi Zoltán Lajos esztergomi segédpüspököt 1939-ben nevezték ki a Kolping mozgalom élére. A második világháború után uralomra jutó kommunista rendszer feloszlatta, szétverte a katolikus legényegyleteket. Meszlényi Zoltánt bebörtönözték, 1951-ben mártírhalált halt. Két éve avatták boldoggá, 2015. január 31-én dr. Erdő Péter bíboros a Magyar Kolping Szövetség égi patrónusának nevezte ki őt.
A Magyar Kolping Szövetség 1990 novemberében szerveződött újjá. Napjainkban 65 egyesület 1600 fős tagsága dolgozik a mozgalomban.
A Budai Egyházközségek XVII. Farsangi Báljának fővédnökei: dr. Erdő Péter bíboros, Esztergom-budapesti érsek és Tarlós István főpolgármester. Egyházi szervezője: Lambert Zoltán protonotárius kanonok, plébános. Világi szervezője: Boldvai József. Sztárvendégek: Csillagszemű Táncegyüttes, Daniel Speer Brass zenekar. A bált megnyitja: dr. Székely János püspök. Kiemelt támogatók: Tarlós István főpolgármester, valamint Bús Balázs, dr. Hoffmann Tamás, Karsay Ferenc, dr. Láng Zsolt, dr. Nagy Gábor Tamás és Pokorni Zoltán budai polgármesterek.
A belépőjegyek árát 2017-ben sem kellett emelni. A jegyek megvásárolhatók ügyeleti időben a következő plébániák irodáiban: Városmajori Jézus Szíve Plébánia (XII., Csaba utca 5.), Szent Anna Plébániatemplom (I., Batthyány tér 7.), Szent Imre Ciszterci Egyházközség (XI., Himfy utca 9.). A belépőjegy ára büfével 4000 Ft és egy tálca sütemény.