Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Ismerd_meg_a_Hegyvideket

„Ismerd meg a Hegyvidéket”

Újabb különleges sétára invitálja a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény a XII. kerület múltja iránt érdeklődőket az „Ismerd meg a Hegyvidéket” elnevezésű helytörténeti séták keretében. A jelentkezők február 18-án 10 órakor a Böszörményi úti, egykori csendőrlaktanyába látogatnak el, amely jelenleg a Belügyminisztérium Nemzetközi Oktatási Központja.

A laktanya 1901-ben épült fel a Grünwald testvérek és Schiffer Miksa fővárosi vállalkozó, valamint Csimár Károly építész segítségével. Kiemelt központja volt a magyarországi csendőrképzésnek, ott helyezték el a csendőr hadapródképző iskolát is, ami 1903-ban kezdte meg működését.
Az 1930-as években Csendőrtiszti Tanfolyamnak nevezték az iskolát. 1999-től a Belügyminisztérium által alapított Nemzetközi Oktatási Központ képzési intézménye lett, amely a rendészeti oktatásért felelős. Olyan partnerei vannak, mint a Közép-európai Rendőr-akadémia, vagy az Európai Rendőr-akadémiák Szövetsége.
A helytörténeti sétát a Nemzetközi Oktatási Központ igazgatója, dr. Farkas István rendőr ezredes vezeti. A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amiről a vendégek visszajelzést kapnak e-mailben vagy telefonon. Fontos, hogy a regisztráció csak ezt követően érvényes, és a szervezők az első harminc jelentkezőnek tudnak helyet biztosítani.
A biztonsági beléptetés miatt a megjelenés 9.45-kor kötelező a polgármesteri hivatal (XII., Böszörményi út 23–25.) előtt. Regisztrálni lehet február 6-tól telefonon vagy e-mailben Földváry Gergelynél. Cím: Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény, XII., Beethoven utca 1/b. Telefon: 457-0501. E-mail: info@hegytortenet.hu.

(a.)