Merüljünk el nyakig a nyárban!
„Déli szigetek között hajóztam s egy napon olyan helyre értem, ahol a fogadó babérligetben állt. Babérfát még keveset láttam. Úgy tudtam, ha természetesen fejlődik, csak bokor. Itt szép, magas, lombos fa volt, a kertben legalább háromszáz darab. Ebéd és vacsora közben a mély, sötétzöld árnyékban fűszeres illatát szívtam. A frissen sült hal, vörösbor, szőlő mellé babérillatú levegő! Aki teheti, szánjon rá egy hetet, nem fogja megbánni” – írja Hamvas Béla A babérligetkönyv első soraiban. Akinek van lehetősége rá, délre utazik a ciprusok és babérligetek közé, de idehaza is bőven akad olyan lugas, vízparti hely, kilátással a tóra, ahol pihenéssel tölthetünk el egy-két kellemes napot. Ebben a forróságban, bizony, a leghívogatóbb bútordarab a függőágy.
Perec, melegen
Nincs is jobb, mint a nyári szieszta után arra ébredni, hogy frissen sült perecek illatoznak a kerti asztalon. A meleg péksütemény még a nagy hőségben is odavonzza a családtagokat, és ha kissé macerás is elkészíteni, ezért a remek délutáni csemegéért, amely körül végre nagy beszélgetések, nevetések közepette együtt lehet a család, érdemes fáradoznunk.
–
Hozzávalók
60 dkg liszt
6 dkg vaj
3 dl víz
2,5 dkg élesztő
2 tk só
1 ek méz
1 tojás
mák, napraforgómag, só
1 zacskó szódabikarbóna
Elkészítés
A liszteket átszitáljuk, kis mélyedést csinálunk a kupac közepére, ebbe morzsoljuk az élesztőt, belecsorgatjuk a mézet, meghintjük a sóval, végül jöhet a víz és a puha vaj is. Szép, ruganyos tésztát dagasztunk belőle, és dagasztótálban, konyharuhával lefedve hagyjuk, hogy a duplájára keljen. Körülbelül egy óra múlva már dolgozhatunk is vele.
Kis hengereket gyúrunk, pereceket formázunk, és ezeket egy nagy műanyag doboz aljára fektetve mélyhűtőbe tesszük. Legalább 3 óra kell nekik a fagyott állapot eléréséhez.
Ekkor vizet forralunk (kevés szódabikarbónát is tehetünk bele), és előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A pereceket fél percre a forrásban lévő vízbe tesszük, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, megkenjük tojással, megszórjuk sóval, mákkal vagy napraforgómaggal, a sütőbe toljuk, és barnára pirítjuk őket.
Tokaji őszibarack krémleves
Krémes, habos, könnyű és bódító tokaji krémleves receptje következik. Olyané, ami egyszerre hűti le és forralja fel a vért. Friss, nyári bogyós gyümölcsökkel még pikánsabbá tehetjük, vaníliafagylalttal tovább fokozhatjuk az élményt.
Hozzávalók
30 dkg őszibarack
5-6 szegfűszeg
¼ rúd fahéj
1 citrom héja
1 ek cukor
2 tojás sárgája
1 dl tejszín
4 cl tokaji borpárlat
1 csipet őrölt szegfűbors
7 dl víz
Elkészítés
Meghámozzuk az őszibarackot, felszeleteljük, reszelt citromhéjjal, cukorral, fahéjjal, szegfűszeggel ízesítjük, felöntjük a vízzel, és puhára főzzük. Ha kész, hagyjuk kihűlni, leszűrjük, a fűszereket kiszedjük, a gyümölcsöt turmixgéppel pürésítjük, és a leszűrt főzőlével hígítjuk, hozzáadjuk a tejszínt és a két tojás sárgáját, majd habosra turmixoljuk. Jól kihűtjük, majd belekeverjük a tokajit. Bogyósgyümölcs-feltéttel, fagylalttal tálaljuk, szegfűborssal díszítjük.
Fokhagymás pontypatkó ropogós brokkolisalátával
Ez a félig párolt, félig nyers zöldségekből összerakott majonézes saláta remekül illik a friss sült halakhoz. Jót tesz neki, ha egy éjszakán át a hűtőben pihen, miután összeállítottuk, mert úgy jobban összeérnek benne az ízek. A narancsos-citromos fűszervaj pedig nagyszerűen feldobja a frissen fogott balatoni pontyot.
Hozzávalók a halhoz és a fűszervajhoz
6 szelet ponty
libazsír
4 gerezd fokhagyma
petrezselyem
pár csepp frissen facsart citromlé és narancslé
reszelt citrom- és narancshéj
10 dkg vaj
só
Hozzávalók a salátához
2 kisebb fej brokkoli
1 fürt nagy szemű szőlő
½ zeller
8 szelet bacon
10 dkg mazsola
2 marék pirított napraforgómag
3 újhagyma
3 ek majonéz
3 ek natúr joghurt
1 tk cukor
2-3 ek almaecet
frissen őrölt bors, só
zellerlevél
diónyi vaj
Elkészítés
Először a salátát készítjük el. Ehhez a megsózott, borssal meghintett brokkolifejeket és a zellert kevés vízbe és egy diónyi vajba állítva, fedő alatt 10 perc alatt kissé megpároljuk. Akkor jó, ha még nem teljesen puha, de már nem is teljesen nyers.
Míg kihűlnek, felaprítjuk a bacont. Üres serpenyőben megpirítjuk a napraforgómagot, majd áttesszük egy üvegpohárba, és a forró serpenyőbe dobáljuk az ujjnyi csíkokra vágott bacont. A mazsolát kissé felpuhítjuk, annyi vízben, amennyi elfedi, forrpontig melegítjük, majd ezt is hagyjuk kihűlni.
A joghurtot összekeverjük a majonézzel, a cukorral, sózzuk, borsozzuk, s belevegyítjük a finomra metélt zellerlevelet és az almaecetet. Ha a zöldségek kihűltek, a brokkolivirágokat levagdossuk, és a szárat is felaprítjuk. A zellert egész kis kockákra vágjuk, a hagymát felkarikázzuk, a szőlőszemeket félbevágjuk, és mindent összeforgatunk egy nagy tálban. Fóliával lefedve legalább néhány órán át pihentetjük.
A fűszervajat szintén előre kell elkészíteni. Nyomjunk át 2 gerezd fokhagymát, vágjuk finomra a petrezselymet, majd villával alaposan dolgozzuk össze őket a puha vajjal. Frissen tartó fóliába tekerve formáljunk hengert belőle, és tegyük hűtőbe keményedésig.
A serpenyőben felhevített libazsírba dobjunk a kés oldalával kissé megpréselt két fokhagymagerezdet, és a halat süssük mindkét oldalán. Salátával, fűszervajjal tálaljuk.
Kókuszos, csokis keksz
Útra, strandra, délelőttre, délutánra minden korosztály körében népszerű ez az amerikai típusú keksz, amely ráadásul a rostokban gazdag zab- és kukoricapehellyel igyekszik kicsit egészségesebbé is tenni a nassolást. Aki hozzám hasonlóan érzékeny a diófélékre, pekándió helyett bátran tegyen bele mogyorót vagy mandulát, úgy is finom lesz a végeredmény!
Hozzávalók
1 tojás
6 dkg vaj
6 dkg barna cukor
3 dkg cukor
2 tk vaníliakivonat
12,5 dkg liszt
1 tk sütőpor
só
12,5 dkg étcsokoládé
3 dkg kukoricapehely
3 dkg kókuszreszelék
6 dkg pekándió
12,5 dkg zabpehely
Elkészítés
Keverjük habosra a vajat a tojással és a cukorral, adjuk hozzá a vaníliakivonatot, majd keverjük bele a sütőporral és az egy-két csipet sóval elkevert lisztet. Adjuk a masszához a kukoricapelyhet és a pekándiót, a zabot is, majd a kis kockákra vágott étcsokoládét és a kókuszreszeléket.
Hideg vizes kézzel formázzunk kis gömböket, és helyezzük ezeket egymástól megfelelő távolságra a sütőpapírral bélelt tepsire. Tegyük be őket mélyhűtőbe 2 órára. Száznyolcvan fokra előmelegített sütőben süssük aranybarnára a kekszkorongokat.
(Kövesdy)