Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Merüljünk el nyakig a nyárban!

„Déli szigetek között hajóztam s egy napon olyan helyre értem, ahol a fogadó babérligetben állt. Babérfát még keveset láttam. Úgy tudtam, ha természetesen fejlődik, csak bokor. Itt szép, magas, lombos fa volt, a kertben legalább háromszáz darab. Ebéd és vacsora közben a mély, sötétzöld árnyékban fűszeres illatát szívtam. A frissen sült hal, vörösbor, szőlő mellé babérillatú levegő! Aki teheti, szánjon rá egy hetet, nem fogja megbánni” – írja Hamvas Béla A babérligetkönyv első soraiban. Akinek van lehetősége rá, délre utazik a ciprusok és babérligetek közé, de idehaza is bőven akad olyan lugas, vízparti hely, kilátással a tóra, ahol pihenéssel tölthetünk el egy-két kellemes napot. Ebben a forróságban, bizony, a leghívogatóbb bútordarab a függőágy.

A mozgás öröme a MOM Sportban

Ha MOM Sport, akkor úszás. Sokaknak elsőre ez jut eszébe a komplexumról, ám a Hegyvidék kedvelt sportközpontja ennél sokkal több lehetőséggel várja a sportolni vagy táncolni vágyókat, gyerekeket, felnőtteket egyaránt.

Eszperente peleversek nemes versenye

A mogyorós pelét jelölte az év emlősének 2017-ben a Földművelésügyi Minisztérium természetmegőrzési főosztálya által működtetett Vadonleső Program. Fotós, versillusztrációs és „eszperente” versíró pályázat is segít abban, hogy minél többen megismerjék ezt a védett állatfajt.

Növényvédelem a nyári időszakban

A kertészek élete nyáron sem csak arról szól, hogy gyönyörködnek a virágokban és szüretelik a termést. A növényvédelemben ilyenkor sincs „uborkaszezon”, nem lehet az árnyékban hűsölni, mert a falánk kártevők gyorsan felfalják az egész éves munka gyümölcsét, levelét.

Miniszteri elismerés a szakápolási szolgálatnak

Magyarországon 1996-ban az elsők között indult el egy új egészségügyi szolgáltatás, a Hegyvidéki Otthoni Szakápolási Szolgálat. A működése huszadik évfordulóját tavaly ünneplő munkacsoport – szakápolók, gyógytornászok és fizikoterapeuták csapata – fennállása óta mintegy hatezer család életében tudott segítséget nyújtani. Nem is akárhogyan: kimagasló munkájáért a Miniszter Elismerő Oklevele díjjal tüntették ki a szolgálatot.

Nyári veszélyek

A nyár a gondtalan szórakozás, a pihenés időszaka, azonban veszélyeket is rejthet. Különösen az időseknek és a gyerekeknek kell óvatosnak lenniük.

„A legfontosabb a betegek gyógyulása”

„Ha véletlenül erre jár, és valaki elszalad maga mellett, akkor az én vagyok” – mondja dr. Vajda Ágota háziorvos, akinek a beteglátogatások éppúgy hozzátartoznak a mindennapjaihoz, mint a rendelőben töltött fogadóórák. A doktornő munkabírása, energikussága és rendíthetetlen hivatástudata példaértékű, amit nemcsak a betegek szeretete tükröz, hanem a nemrégiben neki ítélt Pro Sanitate minisztériumi kitüntetés is.

Merész szlalomozás a zenei stílusok között

Madeleine Peyroux amerikai énekesnő talán nem a legismertebb előadó a „könnyű” műfajban. Nincsenek sztárallűrjei, kedves, egyszerű, melegszívű „kislány” még 43 évesen is, mint volt utcazenészként az 1980-as évek Párizsában. Pedig nyolc sikeres lemezzel a háta mögött komoly rajongótábor áll mögötte világszerte – így nálunk is. Ezt bizonyította telt házas júliusi koncertje a MOM Kulturális Központ színháztermében.

A focipálya geometriája

Nemere Réka festőművész a rendszerváltás évében kezdte meg tanulmányait a Magyar Képzőművészeti Főiskolán. Az akkori NSZK-ból érkező húszéves lányt a művészeti érdeklődésén kívül a kíváncsiság és a kalandvágy is hajtotta. Azóta Magyarországon él; az idén március 15-én kiemelkedő művészeti tevékenysége elismeréseképpen Munkácsy Mihály-díjat vehetett át.

Séta a Mátyás király és a Béla király úton

Az idő örök jelenléte, pusztító hatása és vele szemben az emlékezés megtartó ereje – Proust halhatatlan művére utalva – épített örökségünkben is jelen van. Sorozatunkban felkutatjuk az elhanyagolt, omladozó, jobb sorsra érdemes hegyvidéki villákat, s felidézzük történetüket.

„Segíts nekem, hogy magam csinálhassam”

Kovács Zsuzsa, a Süni Óvodák vezetője a pedagógus élethivatás melletti elkötelezettsége elismeréseként Németh László-díjat vehetett át Balog Zoltántól, az emberi erőforrások miniszterétől június 1-jén a Zeneakadémián. Mint beszélgetésünkben elmondta, a vezetési feladatok mellett még ennyi év után is a legfontosabb számára a gyerekek szeretetének a „megnyerése”, örömteli időtöltésük megszervezése és a dicsérő nevelés.

Minden jelentkezőt felvettek az óvodákba

Bár nőtt az óvodába jelentkezők száma, az előző évekhez hasonlóan az idén is valamennyi kisgyermeket el tudta helyezni a Hegyvidéki Önkormányzat. Jól vizsgázott az e-ügyintézés, a most bevezetett kényelmi szolgáltatással lényegesen egyszerűbbé vált a beiratkozás.

Nyugalom és gondviselés

Egyszerre akarnak segíteni az idős embereken és azokon, akiknek nincs elegendő pénzük lakásvásárlásra. Fiatal jogászok, akik több év alatt minden apró részletig a saját elképzeléseik szerint építették fel életjáradék-programjukat, amellyel sokak gondját szeretnék megoldani. Üzleti vállalkozásokról nem szoktunk írni lapunkban, ám amit dr. Czinege Kristóf és dr. Papi András kínál a Rest & Providence Kft. révén, az jóval több annál: egyfajta társadalmi felelősségvállalás. Az első tájékoztató fórumukat a Németvölgy Gondozási Központban tartották.

Varjúhájszőnyeggel tarkított hivatali tető

Tévedés azt hinni, hogy egy használaton kívüli lapos tető csak sivár hely lehet, ahol a mostoha körülmények miatt egyetlen ültetett növény sem képes megmaradni! A Hegyvidéki Önkormányzat polgármesteri hivatala a saját épületén mutatta be, van helye a növényeknek a tetőn, amelynek a zöldítése nemcsak esztétikai, hanem környezetvédelmi és gazdaságossági szempontból is előnyös.

21-es busz: egyelőre nem lesz változás

A Normafa környezeti terhelésének csökkentése, valamint az utasforgalom nagyságához jobban illeszkedő követési rend kialakítása érdekében javaslatcsomagot dolgozott ki a Budapesti Közlekedési Központ. A 21-es járatcsalád átszervezésével kapcsolatban meghirdetett, néhány nappal ezelőtt lezáruló lakossági egyeztetés eredményei azt mutatták, hogy a kérdést még tovább kell vizsgálni, így az idén biztosan nem lesz változás a forgalmi rendben.

Újjáépül a MOMkult játszótere

Teljesen újjáépítené a Hegyvidéki Önkormányzat a MOM Kulturális Központ játszóterét, amely a nagy igénybevétel miatt – a rendszeres karbantartás ellenére is – mostanra meglehetősen elhasználódott. Arról, hogy milyen módon újuljon meg a népszerű játszóhely, a leginkább érintetteket, az oda járó családokat kérdezték meg.

Megújul a Szent János Kórház nővérszállója

Közel félmilliárd forintos támogatással kívül-belül megújul a Szent János Kórház nővérszállója. A beruházás része annak a nagyszabású fejlesztéssorozatnak, amely az elkövetkező években a fővárosi intézményekben, köztük a János kórházban és a Kútvölgyiben valósul meg – hangzott el a felújítás bejelentése alkalmából tartott sajtótájékoztatón, amelyen részt vett Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke, Pokorni Zoltán, a XII. kerület, valamint Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere is.