Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Chick_Corea_Trilogy_a_MOM_Sportban

Chick Corea Trilogy a MOM Sportban

Újabb világsztár hegyvidéki fellépésének örülhettünk a közelmúltban, a MOMkult-ban rendezett Get Closer jazzfesztivál után ezúttal a MOM Sport csarnokában. Hatalmas tömeg volt kíváncsi a Chick Corea Trilogy játékára, amelynek mindhárom tagja a műfaj kiemelkedő képviselője.
A sokoldalú zongoraművész, Chick Corea már számos alkalommal szerepelt a magyar színpadokon, legutóbb Gary Burtonnel láthattuk 2012-ben. Igazi polihisztor, aki éppúgy otthon van a jazz legkülönfélébb stílusirányzataiban (post-bop, fúziós, latin, jazz-rock stb.), mint a klasszikus zenében.
Évtizedek óta fáradhatatlanul dolgozik: komponál és hangszerel, együtteseket alapít és vezet, járja a világot, stúdiózik. Teljesítményét eddig 22 Grammy-díjjal ismerték el, 63 jelöléssel pedig ő minden idők negyedik legtöbb nominálást begyűjtő előadóművésze.
Eddie Gomez a jazztörténet egyik legnagyobb basszistája, több mint tíz éven át volt a Bill Evans Trio oszlopos tagja. Hosszú pályája során a jazzelit számtalan képviselőjével játszott, és a könnyű műfaj más területeire is szívesen kirándult. Néhány éve Halper László Jimi Hendrix-emlékkoncertjének volt vendége dobos barátja, Steve Gadd társaságában.
A nagy fekete amerikai dobosgeneráció egyik legkiemelkedőbb zenésze Brian Blade. Ő Wayne Shortertől Kenny Garrettig és Joshua Redmanig sok mindenkit kísért az évek során.
Három egyenrangú művész lélegzetelállító produkciójának volt tehát szem- és fültanúja a sportcsarnokot zsúfolásig megtöltő közönség, amely összecsiszolt, remek játékot, briliáns szólókat, professzionális előadásmódot élvezhetett. Chick Corea nemcsak kiváló zenész, de azonnal hangulatot is tud teremteni. A koncert kezdetén és végén rövid dallamtöredékeket játszott, amiket a nézők eldúdoltak, vagy elénekeltek. Később mindig az adott dalra vonatkozó szellemes információkkal segítette a darab karakterének megértését.
A trió a hagyományos, akusztikus, mainstream irányzat magasiskoláját mutatta be. Corea szerzeményeinek gazdag tárházából hallhattuk a koncertet indító 500 Miles High című számot, a Spanish Songot, az édesanyjának szentelt Tango for Annát vagy ráadásként a Spainnek és Joaquin Rodrigo híres Adagio from Concierto de Aranjuez című klasszikusának mesteri ötvözetét. Nem hiába, a latin gyökerek: Corea félig spanyol, Gomez Puerto Ricó-i származású. A szédítő tempójú Humpty Dumpty zárta az első részt.

A második szakaszban Bill Evans emlékére eljátszották az Alice Csodaországban híres melódiáját, és a nagy amerikai daloskönyv is sorra került: a How Deep Is the Ocean és a But Beautiful képviselte a műfaj sztenderdrepertoárját, amúgy „coreásítva”.
A világsztárok látogatásai a jövőben is folytatódnak, az amerikai jazz két kiemelkedő képviselőjét máris megtaláljuk a Get Closer műsortervében. Madeleine Peyroux énekesnő július 4-én, a Pat Metheny Quartet pedig november 5-én lép fel a MOM Sportban.

Márton Attila