Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Nemzetközi karateszeminárium a dojóban

Mozgalmas időszak előtt áll a Hegyvidék SE karateszakosztálya. Miguel Fernandez Vazquez 8 danos mester részvételével karateszeminárium lesz a Győri úti Shuhari Dojóban, néhány héttel később pedig kezdődnek a hagyományos nyári táborok. A hegyvidéki sportolók eredményes napokon vannak túl: sikert sikerre halmoztak a nemrégiben befejeződött országos bajnokságon.

Kibomló rügyek, gyorsan elvirágzó növények

Szeszélyes tavaszunk van az idén, épp olyan, amilyennek lennie kell. Azokat, akik már türelmetlenül várják a meleg napsütést, csak azzal tudjuk vigasztalni, hogy ha az áprilisi hó nem is, a májusi eső biztosan aranyat ér, úgyhogy ne búsuljanak, lesz gyümölcse az eső áztatta kertnek. A természet meghálálja ezt az időjárást; a mi balkonunkon már kihajtottak a fűszernövények, szépen növekszik a petrezselyem, az oregánó, a koriander, és kibújtak húsos levélkéikkel az újhagymák is. Bőven kell teremniük, mert szervezetünk ilyenkor dühöngve kívánja a friss salátákat, amiket egészen megbolondítanak a zöldfűszerek.

Súlyos betegségeket okozhat az elhízás

Milyen egészségügyi zavarokat, betegségeket okozhat a túlsúly és az elhízás? A többi között erre a sokakat érintő kérdésre is választ adott az Egészségesen a Hegyvidéken – Szabadegyetem legutóbbi előadásában dr. Krivanek László. A belgyógyász arra figyelmeztette hallgatóit, hogy tegyenek meg mindent testsúlyuk megőrzése érdekében.

Készüljünk fel a muskátliosztásra!

Az idén május 20-án lesz a hagyományos hegyvidéki muskátliosztás. Mit kezdjünk az apró kis növényekkel, hogyan lehet belőlük a tiroli parasztházak erkélyeit beborító virágáradathoz hasonló mennyiséget nevelni? Nem kell hozzá különösebb szakértelem, de azért vannak szabályok, amiket érdemes betartani, és a szükséges eszközök beszerzéséről sem szabad elfeledkezni.

„Ami tehetségem van, azt kötelességem megadni a közösségnek”

Legendás zenepedagógust látott vendégül a Próféta a saját hazájában? című beszélgetéssorozat két házigazdája, dr. Fabiny Tamás evangélikus püspök és dr. Illisz László, az Evangélikus Információs Szolgálat vezetője. Szőnyi Erzsébet Kossuth-, Liszt Ferenc- és Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, karvezető, a Hegyvidék díszpolgára sok más mellett Kodály Zoltánról is mesélt a termet megtöltő nézőknek.

Százhuszonöt éves a Zugligeti Általános Iskola

„Kellemes kerthelyiség. Állandóan kitűnő hideg és melegkonyha. Fajborok, frissen csapolt részvénysör. Villanyvilágítás. A 81-es villamos végállomástól a gyalog- és kocsiúton 5 perc séta.” Így szólt a Zugligeti Vadásztanya vendéglő hirdetése az 1880-as években. Ebben az épületben nyílt meg a Zugligeti elemi iskola 1892-ben, hogy aztán megannyi bontás és átalakítás után elnyerje ma is látható formáját. Szülők, gyerekek, tanárok május elején a MOM Kulturális Központban ünnepelték az iskola létrejöttének 125. évfordulóját.

Családi nap Öcsivel és a Fakoppal

Ismét sokakat a Jókai-kertbe vonzott a madarak és fák napja alkalmából rendezett családi nap, amelyen természetismereti játékok, vetélkedők, kézműves-foglalkozások és állatbemutatók várták a vendégeket. Az idén először a polgármesteri hivatal zöld irodája is standot állított: a gyerekek a Hegyvidék őshonos madaraival és fáival kapcsolatos feladványokon törhették a fejüket, míg a felnőttek a fák egészségi állapotának felméréséhez használt Fakopp műszer működését tanulmányozhatták.

Veszélyben az online térben

Szülői Akadémia június 1-jén 17 órától a MOM Kulturális Központban. Megtörtént esetek, valós élethelyzetek és megoldási javaslatok. Kerekasztal-beszélgetés Dr. Belső Nórával, Dr. Gyurkó Szilviával, Prof. dr. Kósa Évával és Jakupcsek Gabriellával 17.00-18.30, digitális képzés a Telekom munkatársainak segítségével 18.30-19.30. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött a www.hop12.hu/regisztraljon oldalon.

Sérült gyerekek fejlesztését támogatták a hegyvidékiek

Kétmillió forint összegű támogatással „tankolták fel” a Hegyhát úti Gennaro Verolino iskolát azok a hegyvidékiek, akik a MOL két töltőállomásán aktívan használták Hegyvidék Kártyáikat, és szavaztak arról, hogy az ily módon összegyűlt adományforintokat a sérült gyerekek fejlesztésére fordítsák. Az adományokat Pokorni Zoltán polgármester és Szollár Domokos, a MOL-csoport kommunikációs igazgatója adta át a speciális intézményben tanuló diákoknak.

Elkészült a Normafa „kapujának” koncepcióterve

A fogadóközpont komplett engedélyezési és kiviteli tervének kidolgozására a legjobb ár-érték arányt megjelenítő szempontok szerinti rangsorolás alapján nyertes Benczúr-Weichinger Studio Kft. kaphat megbízást, amely a munkája során mindegyik – az önkormányzat által megvásárolt – koncepciótervet felhasználhatja. A kiviteli terv az idén elkészülhet, így akár már 2018-ban megkezdődhet a Normafa „kapujának” kialakítása.

Megújul a Határőr út

Május 22-én megkezdődik a Határőr út teljes körű felújítása a Ráth György utca és a Gaál József út közötti kerületi fenntartású szakaszon. Az év legjelentősebb önkormányzati útfejlesztése várhatóan augusztus közepére fejeződik be.

„Otthon megöregedni” – pályázat időseknek

A hegyvidéki idősek lakhatási körülményeinek, életfeltételeinek akadálymentesítéssel történő javítását kívánja támogatni a Hegyvidéki Önkormányzat a hamarosan kiírandó „Otthon megöregedni 2017” pályázattal, amelynek részleteit elsőként az Idősügyi Tanács tagjai ismerhették meg. A programhoz kapcsolódóan két mintalakás már elkészült a XII. kerületben.