Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Nemzetkozi_karateszeminarium_a_dojoban

Nemzetközi karateszeminárium a dojóban

Mozgalmas időszak előtt áll a Hegyvidék SE karateszakosztálya. Miguel Fernandez Vazquez 8 danos mester részvételével karateszeminárium lesz a Győri úti Shuhari Dojóban, néhány héttel később pedig kezdődnek a hagyományos nyári táborok. A hegyvidéki sportolók eredményes napokon vannak túl: sikert sikerre halmoztak a nemrégiben befejeződött országos bajnokságon.

Kiválóan szerepeltek a Győri úti Shuhari Dojo tanítványai a Shito-ryu országos bajnokságon. A gyermek- és felnőtt korú sportolók a Hegyvidék SE (HSE) karateszakosztályának színeiben harminchét sportklub közül az éremtáblán a harmadik, az összpontszám alapján a második helyet szerezték meg.
A karate 2020-tól az olimpián szerepel majd, a lebonyolítás a sportági világszövetség (World Karate Federation) szabályrendszere szerint történik. Az országos bajnokságot már ennek megfelelően rendezték meg, méghozzá haladó és kezdő kategóriákban. Az utóbbiaknál könnyített feladatokat kaptak a versenyzők.
„A HSE számára fontos az utánpótlás, ezért szívesen versenyeztetjük a kezdőket, különösen a gyerekeket. Minden megméretés nagyszerű motiváció, erősíti az érdeklődést, alkalmat ad arra, hogy éles helyzetben is kipróbálják az edzésen tanultakat. Éppen ezért a vállalkozó kedvű karatékák a formagyakorlatok mellett a küzdelemben is elindulhatnak a bajnokságokon” – mondta Kápolnási Márton szakosztályvezető, aki kiemelte, hogy a karate nem verekedés, hanem harcművészet, a versenyeken fokozottan figyelnek a résztvevők testi épségére, a tatamin a küzdelem, az ügyesség és a gyorsaság dominál.
Kizárólag az olimpiai szabályrendszerben szervezi a versenyeit, így a nyári karate-világbajnokságot is a Hayashi-ha Shitoryukai Organization. A szervezet európai vezetője Miguel Fernandez Vazquez, aki a HSE karateszakosztályának meghívására hamarosan Budapestre érkezik. A 8 danos mester lesz a díszvendége a június 9–11. között rendezendő karateszemináriumnak, ami a Shuhari Dojo és a nemzetközi szervezet közötti sportszakmai együttműködés kibontakoztatását szolgálja. Egyúttal a remények szerint elősegíti a barcelonai Hayashi-stílus-vb-re való felkészülést, hiszen szó van arról, hogy a világbajnokságon – a Hegyvidéki Önkormányzat segítségével – elindulhatnak a HSE sportolói.
„Soke Teuro Hayashi nagymester halálát követően több részre szakadt a nevéhez fűződő karatestílus. Fia azonban újraszervezte a Hayashi tanítását továbbvivő szervezetet, amely ma már egyike a legjelentősebb karateszövetségeknek. Három évvel ezelőtt vettük fel velük a kapcsolatot, a tavalyi edzőtáborunkon pedig felkértek arra, hogy szervezzünk szakmai találkozót Magyarországon” – foglalta össze a szeminárium előzményeit Kápolnási Márton.
A tervek szerint a workshopszerű, háromnapos rendezvényen előadások és gyakorlati bemutatók is lesznek. Ezeken Miguel Fernandez Vazquez a Hayashi-stílus formagyakorlatait és küzdelmi elemeit mutatja meg az érdeklődőknek, a többi között olyan különleges önvédelmi elemeket, amiket a spanyol rendfenntartó szerveknek oktat.

A legkisebbek a kobudo (hosszúbotos harcművészet) alapfogásait és az első tíz formagyakorlatot is elsajátíthatják. Több helyszínen zajlanak majd az események, a Győri úti edzőterem és a XII. kerületi iskolák adnak otthont a foglalkozásoknak.
A HSE kötelékében nyáron is lehet gyakorolni, június harmadik és negyedik hetében, valamint július első hetében ugyanis ötnapos napközis táborokat szerveznek a 7–14 év közötti korosztály tagjainak. A jelentkezések függvényében a karatén kívül judo- és aikidoedzéseket tartanak a gyerekeknek, akikre további aktív szabadidős programok is várnak a Shuhari Dojóban.
A bentlakásos karatetábor július 10. és 15. között – a szokásoknak megfelelően – Mátrafüredre költözik. A kurzus végén lehetőség nyílik a következő övfokozat megszerzésére.

-os